Στο ποσό των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με την αστυνομία, τα διαφυγόντα κέρδη του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, από την παράνομη δράση σπείρας που διέπραττε ρευματοκλοπή στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν εννέα άτομα, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας επιπλέον συνεργός τους.

Παράλληλα, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της κλοπής, απάτης και πλαστογραφίας είναι 248 άτομα (πελάτες), ενώ συνεχίζεται η έρευνα για ακόμα 161 άτομα, που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, αρχικά η σπείρα συμφωνούσε με «πελάτες» για την παρέμβαση στο μετρητή του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε της οικίας ή του καταστήματός τους. Στη συνέχεια, καθόριζαν την αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, η οποία κυμαινόταν από 50 έως 100 ευρώ, εάν επρόκειτο για μικρές καταναλώσεις και έφτανε στο 10% της χρηματικής αξίας των κιλοβατώρων που δεν καταγράφηκαν, λόγω της παρέμβασης, για οικίες και καταστήματα με μεγάλη κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση στον μετρητή καθοριζόταν από το είδος του και γινόταν είτε στον μηχανισμό κύλισης είτε στον απαριθμητή αυτού, με παράλληλη αντικατάσταση των σφραγίδων του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Για τις εργασίες αυτές διέθεταν εξειδικευμένες γνώσεις και χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα συνεργεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Για τις τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο μεταξύ των μελών της οργάνωσης, όσο και μεταξύ αυτών και των «πελατών», χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες, ώστε να είναι δυσχερής η αποκάλυψη των παράνομων πράξεών τους.

Από τις εννέα, συνολικά, κατ’ οίκον έρευνες της αστυνομίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Πλήθος από εργαλεία για τις παρεμβάσεις, μολύβδινες σφραγίδες, μεταλλικές μήτρες σφράγισης και άλλα συναφή αντικείμενα, πλαστικές και μεταλλικές στρογγυλές σφραγίδες με την ένδειξη Δ.Ε.Η, το χρηματικό ποσό των 7.918 ευρώ και 237 δολάρια, καθώς και χάλκινο βυζαντινό νόμισμα, το οποίο εμπίπτει στη νομοθεσία που αφορά στην προστασία περί αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ