Στην απόφαση να μην ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι οι συνομιλίες ένταξης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προέβη ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν.

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Χαν είπε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει και πάλι ότι αυτές οι χώρες πρέπει να ανταμειφθούν. Δεν είναι μόνο προς το καλύτερο συμφέρον των Βαλκανίων να είναι μέρος της ΕΕ, αλλά είναι επίσης προς το συμφέρον μας».

«Όλα αυτά βασίζονται σε μεμονωμένα πλεονεκτήματα. Η διεύρυνση επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή, ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την έναρξη των συνομιλιών ένταξης τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι» ανέφερε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, ο Χαν παραδέχθηκε ότι η πολιτική κρίση στην Αλβανία έχει επηρεάσει ορισμένες χώρες μέλη, οι οποίες δεν πιστεύουν ότι η Αλβανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν μετά τη συνάντηση, η ΕΕ θα επανέλθει στο θέμα της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. «Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα με στόχο την επίτευξη σαφούς και ουσιαστικής απόφασης το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2019» ανέφερε το έγγραφο.

«Πολύ θετικά νέα από την Ευρώπη στο δρόμο μας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Παρά το πολιτικό μέτωπο του κακού, το οποίο κάνει τα πάντα για να αμαυρώσει τη χώρα στα μάτια της Ευρώπης, εμποδίζοντας τις διαπραγματεύσεις με προσβολές, απειλές και διαρροές συνομιλιών, η Αλβανία εξακολουθεί να αντιστέκεται» έγραψε ο Ράμα στο Twitter.