Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου υπαινίχθηκε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις «ύποπτες», όπως είπε, επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη θάλασσα του Ομάν, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά πρακτορεία Irna και Isna.

«Φαίνεται ότι οι ύποπτες ενέργειες σε τάνκερ στη θάλασσα του Ομάν συμπληρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις (της Ουάσινγκτον) επειδή (οι ΗΠΑ) δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα με αυτές τις κυρώσεις», είπε ο Αλί Λαριτζανί μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία, ο Λαριτζανί υπονόησε ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για τις επιθέσεις. Για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό είπε ότι «κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» οι Αμερικανοί «στοχοθετούσαν τα ίδια τους τα πλοία κοντά στα ιαπωνικά εδάφη για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την εχθρότητά τους» προς το Τόκιο. Η Ιαπωνία ήταν τότε σύμμαχος του Ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ και οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο μετά την αιφνιδιαστική ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, στις 8 Δεκεμβρίου 1941.

Την Πέμπτη το ιαπωνικό τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου Kokuka Courageous και το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο Front Altair που μετέφερε νάφθα, δέχτηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε αμέσως την Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «διπλωματική δολιοφθορά» την ταχύτητα με την οποία οι ΗΠΑ επέρριψαν ευθύνες στη χώρα του.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ