Ένας Ουκρανός, φιλορώσος βουλευτής αγόρασε έναν τηλεοπτικό ενημερωτικό σταθμό, γεγονός που οδήγησε στη μαζική παραίτηση δημοσιογράφων που φοβούνται ότι το κανάλι θα κάνει στροφή υπέρ της Μόσχας.

Ο Τάρας Κόζακ, της φιλορωσικής Πλατφόρμας της αντιπολίτευσης, έχει ήδη στην κατοχή του δύο ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια και αυτήν την εβδομάδα απέκτησε τον έλεγχο και του καναλιού ΖΙΚ.

Ο Κόζακ πρόσκειται στον Βίκτορ Μεντβέντσουκ, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Ουκρανία, λόγω των δεσμών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μεντβέντσουκ υποστηρίζει ότι ο Πούτιν είναι ο νονός της μιας από τις κόρες του.

Ο δημοσιογράφος Ρομάν Νετζέλσκι, ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους που παραιτήθηκαν από τον ΖΙΚ μαζί με τον πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο, είπε ότι θεωρεί πως ο σταθμός ελέγχεται πλέον από τον ίδιο τον Μεντβέμτσουκ.

«Ο Μεντβέντσουκ είναι εχθρός της πατρίδας μου, ένας δολοφόνος του παρελθόντος και του μέλλοντος», έγραψε εξάλλου ο συνάδελφός του, Βάχτανγκ Κιπιάνι, ανακοινώνοντας και τη δική του παραίτηση.

«Είναι δύσκολο να πούμε ποιο είναι το χειρότερο: ένα ρωσικό άρμα στη διαχωριστική γραμμή ή ένα κανάλι… που ανήκει πρακτικά σε έναν συγγενή του Βλαντίμιρ Πούτιν», σχολίασε ο Μουστάφα Ναγιέμ, ένας Ουκρανός βουλευτής, ο οποίος θεωρεί ότι η εξαγορά αυτή συνιστά μια πρόκληση για τον νέο πρόεδρο της χώρας, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.