Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Front Altair το οποίο δέχθηκε επίθεση το πρωί της Πέμπτης στον Κόλπο του Ομάρ. To τάνκερ όπως και το Kokuta Courageous δέχθηκαν επίθεση ωστόσο ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλές πληροφορίες για το περιστατικό.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πριν από λίγη ώρα ότι το τάνκερ βυθίστηκε, ενώ μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, ωστόσο εκπρόσωπος της Frontline το διέψευσε.

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

Dεκάδες μέλη του πληρώματος εκκένωσαν τα δύο δεξαμενόπλοια, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις και ξέσπασαν πυρκαγιές στον Κόλπο του Ομάν.

Σύμφωνα με τις διαχειρίστριες εταιρείες τα 21 μέλη του πληρώματος του τάνκερ Kokuka Courageous και 23 μέλη του πληρώματος του τάνκερ Front Altair εγκατέλειψαν τα πλοία.

Την ίδια στιγμή πάντως εκπρόσωπος της εταιρείας Frontline διέψευσε τα ιρανικά ΜΜΕ που μετέδωσαν ότι το Front Altair βυθίστηκε.

Το χρονικό της επίθεσης

Όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA το Ιράν προσέφερε βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια», το ένα με σημαία Παναμά, το άλλο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, έπειτα από ένα «ατύχημα» που προκάλεσε πυρκαγιά στα πλοία αυτά στη θάλασσα του Ομάν.

«Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή».

 Σύμφωνα με το IRNA, το πρώτο ατύχημα συνέβη στις 08:50 (τοπική ώρα 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.

«Μία ώρα αργότερα, στις 09:50 (08:50 ώρα Ελλάδας), το δεύτερο πλοίο έπιασε φωτιά σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ», προσθέτει το πρακτορείο.

Το IRNA επικαλείται πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο αυτό μετέφερε μεθανόλη που είχε φορτωθεί σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας και προοριζόταν για τη Σιγκαπούρη.

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ έκανε λόγο από την πλευρά του για δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», έναν μήνα αφότου παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε τέσσερα πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ανησυχία Λονδίνου

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως την ανησυχούν βαθιά οι πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ.

Ναυτιλιακές εταιρείες και πηγές δήλωσαν πως δύο πετρελαιοφόρα επλήγησαν στον κόλπο του Ομάν και τα πληρώματα απομακρύνθηκαν, έναν μήνα έπειτα από παρόμοιο επεισόδιο κατά το οποίο τέσσερα δεξαμενόπλοια είχαν πληγεί στην περιοχή.

«Μας ανησυχούν βαθιά πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ. Είμαστε σε επαφή με τοπικές αρχές και εταίρους στην περιοχή», δήλωσε βρετανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.