Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής μίλησε η Φώφη Γεννηματά. Πρόκειται η πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ μετά τις ευρωεκλογές και την αναταραχή που προκλήθηκε από τον εξοστρακισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε επίθεση τόσο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία, καλώντας τους πολίτες να δώσουν «τέλος στον διχασμό και την πόλωση που καλλιέργησαν αυτά τα δύο κόμματα». Παρουσίασε το ΚΙΝΑΛ ως «ισχυρό αντίβαρο σε μία ανεξέλεγκτη συντηρητική πολιτική και τον αχαλίνωτο λαϊκισμό μιας καταστροφικής – ανεύθυνης αντιπολίτευσης».

Χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα «τον καλύτερο μαθητή των μνημονίων», είπε χαρακτηριστικά για αυτόν ότι «αποδοκιμάστηκε και φεύγει. Αφήνει όμως πίσω μεγάλη ζημιά και βαριά κληρονομιά» και «ο κ. Τσίπρας ακύρωσε την ελπίδα σας , εσείς ακυρώστε τους με την ψήφο σας».

Πυρά είχε και για τη ΝΔ: «Δεν είναι λύση η επιστροφή της δεξιάς. Είναι η παράταξη που ευθύνεται, με την καταστροφική πολιτική της, την περίοδο 2004-2009, για την κρίση και τα μνημόνια που μας βασανίζουν ακόμη».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτος ο αυτόνομος ρόλος και η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ.

«Διεκδικούμε ισχυρή εντολή για να υπάρξει πολιτική ανατροπή», είπε και τόνισε ότι το κόμμα της θα ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση.

Την εθνική συνεννόηση πρόταξε ως κύριο στόχο του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι θα συμβάλει θετικά και ουσιαστικά σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η συνταγματική αναθεώρηση και η επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων με τους θεσμούς.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε κάλεσμα στους απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτούς που επέλεξαν την αποχή και σε αυτούς που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία ως διαμαρτυρία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Έκλεισε την ομιλία της, απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα: «Αποτύχατε, κύριε Τσίπρα. Εσείς απέρχεστε, εμείς ερχόμαστε».