Δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16, που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, στις 9:34 π.μ πέταξαν πάνω από την Κίναρο – ανατολικά Αμοργού – δυτικά Λέρου, Καλύμνου- σε ύψος 27.000 ποδιών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Σημειώνεται ότι σε 22 υπερπτήσεις σε νησιά του Αιγαίου έχουν προχωρήσει τουρκικά αεροσκάφη από την αρχή του χρόνου μαζί με την τελευταία υπέρπτηση που καταγράφηκε το πρωί από δύο τουρκικά F-16 στην Κίναρο σε ύψος 27.000 ποδιών. Πέρυσι το πρώτο εξάμηνο είχε κλείσει με 23 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά, πράγμα που σημαίνει ότι αν οι Τούρκοι συνεχίσουν αυτού του είδους τις προκλήσεις ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέβει κι άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τουρκικά αεροσκάφη είχαν προχωρήσει σε μπαράζ 84 παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο. Οι περισσότερες δε, οι 82 είχαν γίνει από αεροσκάφη κατασκοπευτικά – ηλεκτρονικού πολέμου τα CN-235.