Ο συνασπισμός του SPD με τους Πράσινους και την Αριστερά είναι η στρατηγική εναλλακτική λύση για τους Σοσιαλδημοκράτες, τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο στόχος είναι «να γίνει αυτός ο συνασπισμός η ισχυρότερη δύναμη σε σχέση με το CDU και το CSU».

«Οι Πράσινοι πρέπει να αποφασίσουν εάν προτιμούν συνασπισμούς τύπου Τζαμάικα ή κοινωνικές και προοδευτικές συμμαχίες, και το Αριστερό Κόμμα πρέπει να διαχωρίσει τη θέση του από αριστερές εθνικές θέσεις, αν θέλουν να έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης» τόνισε ο Στέγκνερ.

«Έτσι, μια κόκκινο-κόκκινο-πράσινη κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να πετύχει ,όπως στη Βρέμη».

Κραμπ-Καρενμπάουερ: Οι Πράσινοι επιλέγουν την Αριστερά

Κατά μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους τάχθηκε η πρόεδρος του CDU, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Όσοι ονειρεύονται μια νέα κυβέρνηση και ψηφίζουν τους Πράσινους πρέπει να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν με το Αριστερό Κόμμα» τόνισε η ΑΚΚ στην Bild am Sonntag.

«Η περίπτωση της Βρέμης το δείχνει: σε περίπτωση αμφιβολίας, οι Πράσινοι δε θα επιλέξουν αστικά κόμματα, αλλά θα κινηθούν προς τα αριστερά» πρόσθεσε η ηγέτιδα του CDU.

Το CDU φαίνεται να προσέβλεπε στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές σε ένα συνασπισμό με τους Πράσινους, αλλά θεωρεί ότι εξαπατήθηκε μετά τις εκλογές στη Βρέμη.

Εκεί, οι Πράσινοι είχαν συνάψει προηγουμένως συμμαχία με το CDU και την FDP. Παρά τη νίκη του CDU, αποφάσισαν να διαπραγματευτούν με τους πρώην εταίρους τους, το SPD και την Αριστερά.

«Οι Πράσινοι παρέμειναν προφανώς πιστοί στην αρχική τους ιδεολογία» τόνισε η Κραμπ-Καρενμπάουερ.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)