«Ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα τα περί κατάργησης των αντιμέτρων μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου» τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Υποστηρίζουν ότι τα αντίμετρα που, σημειωτέον, αναφέρει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι καταργούνται, έχουν ήδη εφαρμοστεί ή δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία που κατατέθηκε για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου συνοδεύεται ως οφείλει από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία μάλιστα υπολογίζεται επακριβώς και το όφελος από την κατάργηση φορολογικών αντίμετρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης «η όλη συζήτηση περί κατάργησης και των αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί μαζί με το αφορολόγητο το 2017 είναι περί όνου σκιάς.»

Και αυτό, εξηγούν «διότι η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται (σταδιακή μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας – για φέτος έχει πέσει στο 28%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση ειδικής αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι μέσω μόνιμων προσλήψεων).»

» Ενώ όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πριν τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ).»

Επομένως, τονίζουν οι ίδιοι, «η δήθεν κατάργηση των αντιμέτρων μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που επικαλούνται δήθεν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».

Κάνουν δε και έναν μίνι απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας, αναλύοντας τις συνθήκες που οδήγησαν στην νομοθέτηση δύσκολων μέτρων όπως, η μείωση του αφορολογήτου, τις εξελίξεις και τις επιλογές που επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αποφύγει την εφαρμογή μέτρων που είχε ψηφίσει αλλά και να υιοθετήσει θετικά μέτρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «αναλυτικά:

• Η ρύθμιση για τη μείωση του αφορολόγητου ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2017 μετά από απαίτηση του ΔΝΤ το οποίο θεωρούσε ότι η χώρα δεν θα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης η διάταξη προέβλεπε συγκεκριμένα αντίμετρα εφόσον οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονταν. Τα αντίμετρα αυτά θα αξιοποιούσαν τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργούνταν με τη μείωση του αφορολόγητου.

• Από το 2017 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ έχουν διαψευστεί και κατά τη διάρκεια της περιόδου από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι και σήμερα έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση πολλών από τα αντίμετρα ήδη από το 2018.

• Συγκεκριμένα ήδη εφαρμόζεται η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019 και μάλιστα η τελική μείωση σε βάθος τριετίας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στη διάταξη για τα αντίμετρα και θα φτάσει το 4% με τη συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις να μειώνεται από το 29% το 2018 στο 25% το 2022.

• Ήδη εφαρμόζεται από το 2019 η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020 και μάλιστα μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα

• Ήδη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν τις ευρωεκλογές το μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω

• Επίσης ήδη από το 2018 εφαρμόζονται αντίμετρα που προβλέπονταν να εκκινήσουν από το 2019 και μάλιστα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων όπως η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.

Ενώ ήδη από 1.1.2019 εφαρμόζεται το μέτρο της επιδότησης ενοικίου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, η ενίσχυση Ειδικής Αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Επομένως η κατάργηση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου δεν επηρεάζει τα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται ούτε αλλάζει κάτι σε σχέση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης το 2020».

Στο σημείο αυτό, και προκειμένου ο αναγνώστης να μπορεί να κάνει μια άμεση σύγκριση, αξίζει να σημειωθεί ότι στα αντίμετρα που καταργούνται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ, την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ, αλλά και την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.