«Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης τη σύγκρουση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εξαιτίας της οποίας τέθηκε εκτός ΚΙΝΑΛ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο ευρωβουλευτής αφήνει σαφέστατες αιχμές για όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα, καθώς εκτιμά ότι δεν έπρεπε να διαταραχθεί η ενότητα του κόμματα.

«Ήταν μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν τις αυτοδιοικητικές και ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Ν. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στις καταιγιστικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, μετά τη συνάντηση Γεννηματά- Βενιζέλου το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειαζόμαστε ενότητα ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ενότητα όμως σφυρηλατείται με τον σεβασμό στις ιδέες, στη δημοκρατική λειτουργία αλλά και την ιστορία της παράταξης και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στις κρίσιμες καμπές της. Οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε τη γνήσια αγωνία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης», υπογράμμισε ακόμη για αυτό το θέμα ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ερώτηση για την άνετη επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές, σχολίασε ότι «Η Νέα Δημοκρατία καρπώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της δυσαρέσκειας των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει κάθε γόνιμη συζήτηση θέλοντας να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία επενδύοντας μόνο στην απογοήτευση».

Κρίσιμη μάχη για την παράταξη

Για το αν η μικρή άνοδος του ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές είναι αρκετή για τις εθνικές εκλογές, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, Τσίπρας και Μητσοτάκης προσπάθησαν να αντικαταστήσουν την μηχανική της πόλωσης που δημιουργεί το μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου με συγκρούσεις εντός της Βουλής χρησιμοποιώντας ακραίο και παρακμιακό κοινοβουλευτικό λόγο. Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε και διατήρησε τα ποσοστά του, μείναμε όμως μακριά από το στόχο του διψήφιου ποσοστού που θα μας έδινε την απαραίτητη ώθηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εθνικές εκλογές αποκτούν χαρακτηριστικά μίας πολύ κρίσιμης μάχης για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης».

Τέλος, για τις μετεκλογικές συνεργασίες και το ενδεχόμενο να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ότι μόνο ο λαός με την ψήφο του μπορεί να αποφασίσει αν το ΚΙΝΑΛ θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ή θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. «Αν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου μας δώσουν ένα ισχυρό ποσοστό, αυτό θα σημαίνει ότι επιδοκιμάζουν τις προτάσεις μας και θα μας δώσουν τη δύναμη να επιβάλουμε κάποιες από αυτές στο πλαίσιο μίας προγραμματικής συμφωνίας εάν χρειαστεί.

Αν όμως ο κόσμος δεν μας στηρίξει με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές, δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίσουμε αλλά να επιλέξουμε τον ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που επίσης έχει τόσο ανάγκη ο τόπος», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.