Τεράστιο ζήτημα αρχής έχει τεθεί για τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αριστείδη Ανδρικόπουλο (όπως και για τον περιφερειάρχη Νοτίου Ελλάδος κ. Χρήστο Δραγατάκη) ύστερα από τα διαδοχικά δημοσιεύματα σχετικά με την παράνομη παρουσία τους  στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Σύριζα, την περασμένη Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε -με χαρακτηριστική καθυστέρηση- το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αναφέρεται ότι ο κ. Ανδριόπουλος έδωσε παρών στην κεντρική ομιλία του Αλ. Τσίπρα και προχωρούσε σε χειραψίες και εναγκαλισμούς στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας που… «επιτηρούσε προσωπικά». Όπως προέκυψε από την περαιτέρω αναζήτηση εκεί ήταν κι ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ Σ. Ράπτης για τον οποίο πηγές του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφεραν ότι «συνόδευε απλώς τον υπουργό κ. Φ.Κουβέλη».

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού με τα οποία επικοινωνήσαμε επεσήμαναν ότι οι δικαιολογίες που προβλήθηκαν είναι σαθρές ενώ ανακύπτουν και μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα. Όπως ενδεικτικά σημειώνουν:

Πρώτον: Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έχει εμφανισθεί και σε άλλες κομματικές συγκεντρώσεις που έδινε παρών ο κ. Τσίπρας στο ΣΕΦ, στο Γαλάτσι αλλά και στην Ξάνθη, την Πάτρα κι αλλού.

Δευτερον:  Στα μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που κινούνται στα περιφερειακά σημεία που βρίσκονται παρατεταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις. Ετσι  δεν υπήρχε κανείς ουσιαστικός λόγος για να δώσει το παρών ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και μάλιστα στο σημείο ομιλίας του κ. Τσίπρα όπου δεν υπήρχε δίπλα του κανείς αστυνομικός υποτίθεται για  να τον επιτηρεί ή να τον κατευθύνει. Κι ο κ. Ανδρικόπουλος  αρκέσθηκε σε χαιρετισμούς με κυβερνητικούς παράγοντες.

Τρίτον: Κατά καιρούς εχουν ελεγχθεί χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ γιατί κινούνται στην «καρδιά» των πολιτικών συγκεντρώσεων κι όχι σε γυρω σημεία.

Τέταρτον: Σε περίπτωση που ο αρχηγός της ΕΛΑΣ συμμετείχε πράγματι στα μέτρα ασφαλείας για την εκδήλωση , όφειλε  να εμφανισθεί με την στολή του   για να γίνει απόλυτα αντιληπτός από τους αστυνομικούς και να μην υπάρχουν…παρεξηγήσεις.

Πέμπτον: Δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι η παρουσία του αρχηγού στην συγκέντρωση συνδέθηκε με οποιαδήποτε παρέμβαση ή μεταβολή στα μέτρα ασφαλείας

Εκτον: Ο αρχηγός εφ’ όσον γνωρίζει ότι η παρουσία στελεχών των αρχών ασφαλείας σε κομματικές συγκεντρώσεις είναι παράνομη για το αστυνομικο προσωπικό, έπρεπε ο ίδιος να δώσει το παράδειγμα με την αποφυγή παρουσίας του εκεί, κι όχι το ακριβώς αντίθετο

Εβδομον: Κακώς την σχετική ανακοίνωση –δικαιολογία εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ δηλαδή ο ίδιος ο αρχηγός   που είναι κι αυτός , για τον οποίο έχει τεθεί   το ζήτημα. Την ανακοίνωση με την προσπάθεια αιτιολόγησης του αρχηγού της ΕΛΑΣ  όφειλε να εκδώσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως «εποπτεύον» του αρχηγείου της ΕΛΑΣ

Ογδοον: Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμιά  αναφορά για ενδεχόμενη ΕΔΕ ή άλλου τύπου έρευνα που θα έπρεπε να πραγματοποιήσει σε αυτή την περίπτωση μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου  ή εισαγγελέας.

Ενατον: Σημειώνεται ότι ο κ. Δραγατάκης που έδωσε κι αυτός παρών στη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει αναλάβει την έρευνα για την ανεξέλεγκτη επιδρομή του Ρουβίκωνα στην Βουλή, πριν από  λίγες ημέρες και θα ελέγξει υπευθύνους ασφαλείας του κτιρίου. Κι από τους οποίους οι περσσότεροι έχουν πάλι ισχυρούς «δεσμούς» με την κυβερνητική παραταξη.

Δέκατον: Οσον αφορα τον αρχηγό του Λιμενικού παραμένει άγνωστο γιατί έπρεπε να συνοδεύσει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Φ. Κουβέλη στην συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος. Αρχηγός του Λιμενικού είναι, όχι μέλος της προσωπικής ασφάλειας του. Γιατί ο αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν προέβαλε παρόμοια δικαιολογία ότι συνόδευε την κ. Γεροβασίλη ή την κ. Παπακώστα; Προφανώς για τον κ. Ράπτη δεν μπορούσε να υπάρξει η επίκληση των δικαιολογιών της ηγεσίας της ΕΛΑΣ ότι επόπτευαν οι… λιμενικοί των ασφαλεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Συνταγματος.

Ενδέκατον: Και για τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος που έδωσε παρόν στην προεκλογική  συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ –όπως και για τον αρχηγό της ΕΛΑΣ- έχοπυν υπάρξει καταγγελίες για κρίσεις με κομματικά, αναξιοκρατικά κριτήρια και για εκδίωξη σημαντικών αξιωματικών.

Δωδέκατον: Η ταυτόχρονη παρουσία των αρχηγών ΕΛΑΣ – Λιμενικού στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Τσίπρα προφανώς στερεί τις περισσότερες δικαιολογίες κι από τους δύο για τον λόγο παρουσίας τους εκεί, πέρα από τα κομματικά διαπιστευτήρια που όπως φαίνεται έσπευσαν να δώσουν.