Η Ελλάδα διολίσθησε στο λαϊκισμό, τα ψέματα και την ανικανότητα με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο γερμανικό Spiegel. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα από την εποχή της παρακμής στην εποχή της ελπίδας».

Το άρθρο-αφιέρωμα φιλοξενεί δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ από τις περιοδείες του σε Λέσβο, Θεσσαλονίκη και Σέρρες κατά τους τελευταίους μήνες.

Το Spiegel σημειώνει ότι το αντισυστημικό κύμα που έφερε στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα και το «αριστερό λαϊκιστικό του κόμμα κατέστρεψε το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, πέρασε δίπλα από τη Νέα Δημοκρατία αλλά… αστόχησε».

«Οι χώρες και οι κοινωνίες διορθώνουν την πορεία τους» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, και εξηγεί πώς κατέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015: «Διολισθήσαμε στο λαϊκισμό, τα ψέματα και την ανικανότητα. Στην ελληνική ιστορία υπάρχουν όμως πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι κάτι νέο γεννιέται μετά από μια περίοδο παρακμής». Και περιγράφει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ως «τη χειρότερη που γνώρισε η Ελλάδα από το 1974 μέχρι σήμερα».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει πως «είναι σαφές ότι η Ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, οι άλλες χώρες της ΕΕ που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης. Η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να πουλήσει τα κρατικά της ομόλογα σε ελκυστικές τιμές και παραμένει υπό των έλεγχο των δανειστών της, ενώ έχει το υψηλότερο χρέος (180% του ΑΕΠ) και την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη με ποσοστό 18%».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας «απέτυχε στην οικονομία, στο πεδίο που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο τις ζωές των Ελλήνων και γι’ αυτό το 80% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η Ελλάδα κινείται στη λάθος κατεύθυνση».

Επιμένει ωστόσο ότι «το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με αριθμούς» γιατί παραλείπεται κάτι σημαντικό: «η ποιότητα των θεσμών και η υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, δύο πεδία στα οποία ο κ. Τσίπρας απέτυχε παταγωδώς».

Μιλώντας για τις Ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι ο «κρυφός» του στόχος είναι η ΝΔ να γίνει το κόμμα που θα σημειώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές μεταξύ των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσθέτοντας ότι η νίκη θα είναι ένα μήνυμα για τους λαϊκιστές όπως ο Τσίπρας και ο Όρμπαν. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που βίωσε τον λαϊκισμό και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα μπει στην εποχή μετά τον λαϊκισμό» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.