Ενα από από τα σπουδαιότερα έργα αγάπης στην ιστορία της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από πολύχρονη και κοπιώδη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, το  «Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης ‘’Άγιος Πορφύριος’’” εγκαινιάζεται την Πέμπτη το απόγευμα (6μ.μ.) στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Η τελετή των εγκαινίων θα γίνει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο παρουσία του Π.τ.Δ. κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Το Κέντρο βρίσκεται στο Δήλεσι της Βοιωτίας και - όπως τονίζει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών - έχει κατασκευαστεί σε εκκλησιαστική έκταση 27 στρεμμάτων. Τα δε κτίρια αποτελούνται από συνολική επιφάνεια 4.600 τ.μ., δυναμικότητας 64 κλινών. Στόχος του Κέντρου, αποτελεί η παροχή βασικών προνοιακών υπηρεσιών, όπως: φιλοξενίας, εστίασης, δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και προληπτικής ιατρικής ταυτόχρονα σε ηλικιωμένους και σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, οι οποίοι θα διαβιούν εντός του Κέντρου (βασικό πρότυπο λειτουργίας) και εκτός (πρότυπο ημερήσιας φροντίδας). Το Κέντρο αποτελούσε βασική επιδίωξη του Αρχιεπισκόπου από την αρχή της θητείας του και ουσιαστικά είναι συνέχεια των των κοινωνικών έργων και ιδρυμάτων που είχε υλοποιήσει και όταν ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Το έργο, περιλαμβάνει τον απαραίτητο ιατρικό, ξενοδοχειακό και λοιπό βοηθητικό εξοπλισμό. Επίσης, ο χώρος του Κέντρου διαθέτει νεόδμητο Ιερό Ναό, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτό θέατρο και χώρους περιπάτου και αναψυχής. Στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκεται ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενεργειακή υποστήριξη του Κέντρου. Εκ των βασικών σκοπών του Κέντρου είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, ιδιαιτέρως στον τομέα της γηριατρικής και η συνεργασία τόσο με εξειδικευμένους φορείς (ερευνητικούς, βιο-ιατρικούς, κοινωνικούς κ.ά.), όσο και με καταλλήλως εκπαιδευμένα φυσικά πρόσωπα.

Η Αρχιεπισκοπή δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην προβολή του Κέντρου και γι' αυτό η τελετή των εγκαινίων  θα αναμεταδοθεί τηλεοπτικά σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) από τα διαδικτυακά μέσα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Facebook, YouTube, website: iaath.gr) και από ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της χώρας.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη στις 6μ.μ. είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.