«Με το χέρι στην καρδιά, σας λέω: Οι ρίζες μου είναι από την Κρήτη και από τον Πόντο και δεν έχω μάθει με φτύνουν και να σκύβω το κεφάλι. Όλοι αυτοί, υπάρχουν και πολιτικοί, οι οποίοι έχουν ανάμειξη σε αυτή την ιστορία, θα πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα στα χρόνια που έρχονται. Για να μη βγουν αύριο και πουν, απειλή. Είναι μια υπόσχεση».

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω της συνέντευξής του στον Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, τονίζει ότι η κυβέρνηση τον έχει στοχοποιήσει για διάφορες υποθέσεις αλλά «εγώ είμαι από τον Πειραιά, δεν φοβάμαι».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον κ. Μητσοτάκη επισημαίνει ότι είναι τυπικές, τον έχει δει λίγες φορές ενώ ουδέποτε έχει χρηματοδοτήσει τη Νέα Δημοκρατία.

Χαρακτηρίζει ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα και τονίζει ότι επί τέσσερα χρόνια κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ενώ υπογραμμίζει: «Για έναν δήθεν αριστερό όπως ο κύριος Τσίπρας δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες νιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι όταν βλέπουν πώς πλούτισε η οικογένειά του».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Μαρινάκη, είχαμε συναντηθεί εδώ, αν δεν κάνω λάθος, παραμονές των προηγούμενων εκλογών. Τότε, γινόταν μεγάλος ντόρος ότι ο Μαρινάκης κατεβαίνει δημοτικός σύμβουλος. Τώρα, δεν είναι πλέον είδηση ότι κατεβαίνετε δημοτικός σύμβουλος, αν και είστε στο ψηφοδέλτιο, παρ’ όλα αυτά, όμως, το όνομά σας ακούγεται στην πολιτική επικαιρότητα περισσότερο από το Τσίπρας ή Μητσοτάκης.

Εξηγήστε μου γιατί.

Εχουν περάσει ήδη 5 χρόνια, περνάει γρήγορα ο καιρός. Το ότι το όνομά μου ακούγεται περισσότερο από τον κύριο Τσίπρα ή τον κύριο Μητσοτάκη δεν είναι κάτι το οποίο με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Γιατί, δόξα τω Θεώ, από προβολή την έχουμε… νιώσει.

Και συνηθίσει…

Είναι κάτι το οποίο, ξέρετε, όταν πουλάει, ίσως, μπορεί να χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ, από τους πολιτικούς… Κάποιον λόγο θα έχουν, δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό.

Φαντάζομαι και εγώ… Εχετε αναρωτηθεί, το σκέφτεστε και ο ίδιος: Εγώ είμαι ένας εφοπλιστής, είμαι και ένας ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας. Τι δουλειά έχω εγώ, να έχω εμπλακεί τόσο πολύ στο πολιτικό σκηνικό, στην προεκλογική και πολιτική αντιπαράθεση. Σας αρέσει αυτό που συμβαίνει;

Θα σας έλεγα, δεν μου αρέσει σχεδόν καθόλου. Και με ενοχλεί κιόλας. Γιατί, έχω πάρα πολλά ενδιαφέροντα, είτε στη δουλειά μου, είτε την ομάδα μου, είτε με τον δήμο, οπότε δεν έχω χρόνο για όλα αυτά τα σχόλια, τα θεωρώ εντελώς περιττά και δεν βοηθάνε σε κάτι.

Εχετε συμμετοχή ή ευθύνη για αυτό που συμβαίνει γύρω από εσάς, υπό την έννοια ότι είστε ένας συγκρουσιακός άνθρωπος, ανοίγετε μέτωπα, δεν είστε αυτός που δίνει τόπο στην οργή αν κάτι σας δυσαρεστεί, φαντάζομαι, από ένα σημείο και μετά. Αρα, νιώθετε και εσείς ότι έχετε λίγο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το όνομά σας.

Κοιτάξτε, μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί διάφορα, σε καθημερινή βάση, από επίσημα στόματα, επίσημα χείλια. Την τελευταία φορά που έκανα συνέντευξη στην τηλεόραση ήταν μαζί σας, πριν από πέντε χρόνια. Περνάει ο καιρός γρήγορα.

Ισχύει.

Δυστυχώς, πολλές φορές. Και άλλη μια φορά, πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, στον κύριο Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο του Real. Δεν έχω δώσει απαντήσεις. Εχουν βγάλει ορισμένες ανακοινώσεις αλλά, δεν μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος βάλλεται καθημερινώς, να μην απαντάει και όταν απαντάει πάρα πολλοί να ενοχλούνται και να μιλάνε για παραλήρημα ή οτιδήποτε. Δώσαμε ορισμένες απαντήσεις. Και οφείλω στον κόσμο να δώσω απαντήσεις. Οταν κάποιος κατηγορείται ή όταν κάποιον τον εμπλέκουν σε οποιοδήποτε σενάριο και επιστημονικής φαντασίας, κάποια στιγμή έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει. Πιστεύω ότι ζούμε σε μια πολύ δημοκρατική χώρα.

Και θα δώσετε και σήμερα απαντήσεις. Δεν μπορώ, όμως, να μη θυμηθώ τη συζήτηση που κάναμε πριν από πέντε χρόνια εδώ. Τότε έβλεπα έναν Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος ήταν, αν όχι αρνητικός , αν όχι θετικός, τουλάχιστον ουδέτερος απέναντι ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη σημερινή κυβέρνηση κ.λπ. Λέγατε ότι είναι κάτι νέο, κάτι ενδιαφέρον, μένει να το δούμε… Σήμερα, η εικόνα της αντιπαράθεσης που έχετε δείχνει ότι έχετε αλλάξει τελείως γνώμη.

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ειλικρινά, το 2014 πίστευα ότι κάτι καινούργιο μπορεί να έρθει στον τόπο μας και ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι λίγο πιο διαφορετικοί από ό,τι είχαμε δει μέχρι σήμερα προς το καλύτερο. Επειδή ήταν άφθαρτοι άνθρωποι, νέοι και καλό είναι να δοκιμάζονται οι νέοι άνθρωποι.

Η ψήφος είναι μυστική αλλά, αν ρωτούσα – αν θέλετε απαντάτε – αν ψηφίσατε και ΣΥΡΙΖΑ τότε, τι θα μου λέγατε;

Εγώ θα σας πω τι ψήφισα. Μπορώ να σας πω, ψήφισα Ποτάμι.

Ψηφίσατε Ποτάμι;

Ναι.

Μάλιστα.

Σας έδωσα μια ειλικρινή απάντηση, ε;

Καλά κάνατε.

Δεν μπορώ να πω ότι ψήφισα ποτέ ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πίστευα ότι κάτι μπορώ να κάνω για αυτόν τον τόπο. Κάτι διαφορετικό. Κάτι πιο δημοκρατικό. Κάτι ίσως καλύτερο. Δυστυχώς, αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι ακριβώς το αντίθετο και πολύ χειρότερο.

Θυμάμαι επίσης, ότι δεν συμπαθούσατε απλά, στηρίζατε και με έναν τρόπο. Θυμάμαι ότι βοηθήσατε με τον τρόπο σας και με την ισχύ σας και την κυρία Δούρου στην περιφέρεια. Θυμάμαι το περίφημο γεύμα/ δείπνο με την κυρία Δούρου, που είχε γίνει και μεγάλος ντόρος ότι Μαρινάκης – Δούρου, συμμαχία κ.λπ. Εκ των υστέρων, και αφού έχουν περάσει πέντε χρόνια, δεν είναι κακό να πείτε αν είχατε στηρίξει την κυρία Δούρου στην Περιφέρεια…

Την είχα στηρίξει. Ξέρετε, εγώ δεν κρύβομαι. Εχω το θάρρος της γνώμης μου και πολλές φορές τη γνώμη μου μπορεί να τη φωνάξω κιόλας. Το έκανα. Πίστευα ότι η κυρία Δούρου μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο από τον κύριο Σγουρό. Δυστυχώς, έπεσα έξω.

 

Θα τη στηρίξετε και τώρα;

Οχι. Δεν θα τη στηρίξω.

Για τη ρήξη με την κυβέρνηση, «ΤΑ ΝΕΑ» και  «Το Βήμα»

 

Εχετε μια μετωπική σύγκρουση και με υπουργούς και με τον Πρωθυπουργό και με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Αν σας ρωτούσα από πού ξεκίνησε όλο αυτό και πώς κατέληξε σε μια τόσο έντονη σύγκρουση, τι θα μου λέγατε;

Σίγουρα δεν ξεκίνησε από εμένα. Είχαμε μια καλή σχέση, μπορώ να πω…

Μέχρι;

Θα σας πω… Είχαμε μια καλή σχέση από την ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Πίστευα και πιστεύω ακόμα ότι ήταν κάτι σωστό και συμμετείχα σε αυτή τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πιστεύω ότι βοήθησα κιόλας στο να είναι… Στηρίχτηκε πάρα πολύ πάνω μου όσον αφορά τον φάκελο τον οποίο είχαμε καταθέσει, που ήταν αψεγάδιαστος, και με τον τρόπο μας και τη συμμετοχή μας αυτός ο διαγωνισμός είχε ένα αίσιο τέλος στο πρώτο του σκέλος και μετά ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακυρώθηκε.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μιλάμε για το καλοκαίρι και τέλος του καλοκαιριού του 2016. Μέχρι εκεί καλές οι σχέσεις.

Ναι, και αργότερα μέχρι που βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, νομίζω ήταν τέλος Νοεμβρίου, κάπου εκεί. Σχεδόν τέλος του χρόνου… Δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Οταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του ΔΟΛ, είχα εκφράσει την επιθυμία μου να συμμετέχω. Γιατί θεωρούσα ότι αυτές οι δύο πολύ ιστορικές εφημερίδες έπρεπε να σωθούν…

 

«Το Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ».

Ναι… «Το Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ», και να μην κλείσουν. Και εκεί άρχισαν τα προβλήματα.

Μπαίνετε σε αυτήν τη διαδικασία και αποκτάτε τον ΔΟΛ και τις δύο εφημερίδες. Τι συμβαίνει μετά;

Εγώ έχω μάθει στη ζωή μου και στις επιχειρήσεις μου οτιδήποτε κάνω, ακόμα και αν έχω κάποιον συνέταιρο, να αποφασίζω ή να συναποφασίζουμε, όπως έχουμε συμφωνήσει, αλλά ποτέ δεν θα έμπαινα σε μια διαδικασία για να κάνω τον λαγό ή για να παίξω κάποιο παιχνίδι ή, έτσι να το πούμε πιο λαϊκά, τον κολαούζο οποιασδήποτε κυβέρνησης, οποιουδήποτε κόμματος, επιχείρησης ή οτιδήποτε. Είναι κάτι το οποίο το πίστευα, θεωρούσα ότι το έχει ανάγκη ο τόπος, αυτές οι δύο εφημερίδες να παραμείνουν, και αυτό έκανα.

Ωραία. Αποκτάτε τις δύο εφημερίδες. Τι ζήτημα προκύπτει;

Ορισμένες φορές καλό είναι να ακούγονται ορισμένες μεγάλες αλήθειες. Ο κύριος Τσίπρας και το επιτελείο του, για τους δικούς τους λόγους, δεν θα τους αναλύσουμε, δεν έχει καμία σημασία, είχαν βάλει σκοπό ζωής να κλείσει το Mega. Το κατάφεραν. Επίσης και αυτό μπορούν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ήταν εμπλεκόμενοι και στον ΔΟΛ αλλά και γύρω από τις εφημερίδες αυτές και από άλλες εφημερίδες – γιατί στη δουλειά σας πάνω πιστεύω ότι ο ένας γνωρίζει τι κάνει ο άλλος, ακούγονται πολλά –, ήθελαν να κλείσουν και αυτές οι δύο εφημερίδες ή να υπάρξει ένας επιχειρηματίας ή ένας άλλος άνθρωπος ο οποίος θα τις αγοράσει και αυτές οι εφημερίδες, για να μιλάμε με πραγματικά παραδείγματα, θα ήταν κάτι όπως βλέπουμε σήμερα το «Εθνος», το «Ντοκουμέντο» ή τη «Νέα Σελίδα».

Σας ζήτησαν δηλαδή… και το λέω αυτό διότι άκουσα και τη συνέντευξή σας στον Real να λέτε ότι σας ζήτησαν να τοποθετήσουν δικούς τους ανθρώπους και να επηρεαστεί έτσι η γραμμή των εφημερίδων αυτών. Ισχύει αυτό;

Ισχύει και εγώ αυτό που είπα είναι ότι υπάρχουν διευθυντές, τους οποίους είχα αποφασίσει να τους εμπιστευτώ για να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Οτιδήποτε θέλει μια κυβέρνηση ή κάποιο πολιτικό κόμμα θεσμικά θα μπορούσε να συζητήσει μαζί τους. Αν ήθελε να προτείνει κάποιο δημοσιογράφο ή κάποιον αρθρογράφο, ο οποίος να ασχολείται με την κυβέρνηση, με το κυβερνητικό ρεπορτάζ ή με το κόμμα, με ένα πολιτικό κόμμα ή οτιδήποτε… Ηταν κάτι με το οποίο δεν είχα καμία αντίρρηση, αλλά το να συζητάμε για διευθυντικά στελέχη ή ακόμα χειρότερα να συζητάμε για ορισμένους δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν μια μεγάλη διαδρομή, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, είναι κάτι το οποίο δεν θα το έκανα ποτέ στη δικιά μου επιχείρηση, στη δικιά μου δουλειά.

Ποιοι είναι αυτοί, κύριε Μαρινάκη; Ηταν κάποιος υπουργός; Θέλετε να μιλήσουμε με ονόματα; Είναι κάποιος ο οποίος είναι στο περιβάλλον της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού; Ποιος είναι αυτός που σας ζήτησε στο κάτω κάτω να επιλέξει εκείνος τους δικούς σας διευθυντές;

Επειδή κάθε φορά που μπορεί να υπάρξει τέτοια συζήτηση μιλάνε για κουτσομπολιά, μιλάνε για οτιδήποτε, εάν μου ζητηθεί να καταθέσω στην ελληνική Δικαιοσύνη με συγκεκριμένα ονόματα, στοιχεία, είναι κάτι το οποίο θα το πράξω. Τώρα, να συζητήσω αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν θα το ήθελα. Αλλά σας λέω και πάλι είναι κάτι το οποίο είναι γεγονός και αρνήθηκα να το κάνω.

 

Για τις εφημερίδες και τον Πάνο Καμμένο

Αυτή είναι η δική σας πλευρά για το πώς ξεκίνησε αυτή η σύγκρουση και το λέω αυτό γιατί η κυβέρνηση λέει ανοιχτά και σε πολλές περιπτώσεις έχει υποστηρίξει ότι η σύγκρουση μαζί σας ξεκίνησε επειδή εσείς ζητήσατε να παρέμβει με κάποιο τρόπο στην υπόθεση του «Noor 1» αλλά και στο θέμα του ποδοσφαίρου, ένα το κρατούμενο, αλλά και να απομακρυνθεί ο κύριος Καμμένος από την κυβέρνηση με τον οποίο είχατε μια σύγκρουση. Δεν έκαναν αυτό που θέλατε και στραφήκατε εναντίον τους. Αυτή είναι η κυβερνητική γραμμή πάνω σε όλο αυτό.

Αυτή είναι μια άλλη άποψη, την οποία δεν συμμερίζομαι και μπορώ να πω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για να είμαι όσο περισσότερο ευγενής.

 

Δεν πιέσατε ή ζητήσατε από κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο, οποιονδήποτε, να υπάρξει παρέμβαση για τις δικαστικές υποθέσεις; Για να τα πάρουμε ένα ένα.

Λοιπόν, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Πιστεύω ότι το τι είναι ξεκάθαρο πολλές φορές έχει να κάνει με την απλή λογική. Και θα σας το εξηγήσω, άσχετα με το τι λέει ο καθένας. Να φτάσω εγώ στο σημείο να ζητήσω από τον Πρωθυπουργό της χώρας – γιατί όταν μιλάμε για έναν πρωτοκλασάτο υπουργό δεν θα το ζητήσεις από κάποιον άλλον ο οποίος είναι κάτω από αυτόν, να τον αντικαταστήσει.

Μιλάτε για τον κύριο Καμμένο, για να συνεννοηθούμε.

Ναι, ακριβώς. Για αυτό που μου θέσατε. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να έχω μια πολύ μεγάλη οικειότητα ή να έχω συμφέροντα στις επιχειρήσεις μου οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν δουλειές με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ή με οποιοδήποτε άλλο υπουργείο που να έχει να κάνει με την ελληνική κυβέρνηση. Σας λέω λοιπόν ότι εγώ δεν έχω καμία δουλειά στην Ελλάδα, καμία δουλειά με το ελληνικό Δημόσιο και δεν είχα ποτέ αυτή την οικειότητα, αυτή τη σχέση με τον κύριο Πρωθυπουργό ή με κάποιον υψηλά ιστάμενο στην κυβέρνηση. Η μόνη σχέση την οποία είχαμε αποκτήσει ήταν η επαφή που είχαμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που συζητάγαμε. Οχι μόνο μαζί μου, το έχω ξαναπεί αυτό, αλλά και με τους άλλους καναλάρχες και επίδοξους καναλάρχες στο πώς θα διεκπεραιωθεί αυτός ο διαγωνισμός. Αρα, λοιπόν, από τη στιγμή που δεν είχα ποτέ αυτή την οικειότητα δεν θα μπορούσα ποτέ να πω κάτι τέτοιο.

Είχατε μια αντίστοιχη οικειότητα με τον κύριο Παππά, διότι ο κύριος Παππάς είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ πριν από λίγο διάστημα ότι ήρθε ο Μαρινάκης και μας είπε σας δίνω τον ΔΟΛ, στην ουσία δηλαδή τη στήριξη του ΔΟΛ, για να διώξετε τον Καμμένο από την κυβέρνηση. Συνέβη αυτό;

Ο Καμμένος τι μπορούσε να μου κάνει εμένα; Ο Καμμένος για ό,τι μου έχει κάνει τον έχω μηνύσει σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη, του έχω κάνει συγκεκριμένες αγωγές. Ή έχω απευθυνθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Λοιπόν, δεν μου κάνει καμία ζημιά ο Καμμένος και, ξέρετε, δεν υπολόγισα ποτέ ότι ο κύριος Καμμένος μπορεί να μου κάνει κάποια ζημιά. Εντάξει, είναι κουραστικό κάθε μέρα να προσπαθείς να ακούσεις κάποιον που προσπαθεί να σου δημιουργήσει ένα πρόβλημα, αλλά, ξέρετε, μπορείτε να το δείτε και σήμερα όταν βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις πού είναι ο κύριος Καμμένος. Αρα δεν τον υπολόγισα ποτέ ότι μπορεί να μου κάνει τόσο μεγάλο κακό που να θέλω να φύγει από την κυβέρνηση…

Αρα, δεν προτείνατε εσείς ένα τέτοιο ντιλ. Είτε στον κύριο Παππά είτε οπουδήποτε αλλού.

Ουδέποτε και επίσης θα ήταν πάρα πολύ ακριβό, εγώ πλήρωσα κάποια πολλά εκατομμύρια για να αγοράσω αυτές τις δύο εφημερίδες, το συνολικό κόστος είναι πάνω από 22-23 εκατομμύρια, πόσο έχει στοιχίσει… Ε, τώρα να χαρίσω 23 εκατομμύρια στην κυβέρνηση για τον κύριο Καμμένο το βλέπω υπερβολικό.

Για τις σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Πρόεδρε, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή είστε απόλυτα ταυτισμένος με τη ΝΔ. Εχετε ακούσει και τον Πρωθυπουργό να λέει ότι ο Μαρινάκης είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ. Θέλω να ρωτήσω αν πράγματι υποστηρίζετε είτε ως άνθρωπος είτε με τα ΜΜΕ που ελέγχετε, τη ΝΔ σήμερα και γιατί αυτό;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Βέβαια, τον βολεύει τον Πρωθυπουργό να το χρησιμοποιεί αυτό.

Λέει ότι είστε ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ.

Είναι ένα μεγάλο ψέμα, σας λέω και πάλι. Δεν έχω καμία ανάγκη να το κάνω αυτό, ούτε το έχω σκεφτεί, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη γύρω από αυτό και επαναλαμβάνω ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα το οποίο βολεύει τον Πρωθυπουργό. Κάνει το εξής: η Ελλάδα σήμερα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, ο ελληνικός λαός το ίδιο. Αρα, για οποιοδήποτε πρόβλημα, το να απαντάς με αυτό το επιχείρημα, για να μιλήσουμε και με ποδοσφαιρικούς όρους, πετάς την μπάλα όχι στην εξέδρα, και εκτός εξέδρας. Τόσο ψηλά. Τόσο μακριά.

Πάμε να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, λοιπόν, να πάρουμε το παιχνίδι φάση – φάση.  Οποιος διαβάζει και τις δυο εφημερίδες σας, και το «ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», δεν μπορεί να μη διακρίνει μια στήριξη στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και μια πολεμική στη σημερινή κυβέρνηση. Και βεβαίως, όποιος έχει μια ιστορία στον χώρο του Τύπου και θυμάται μιλάμε για δυο εφημερίδες που παραδοσιακά στήριζαν το Κέντρο, δεν στήριζαν τη ΝΔ. Συμβαίνει αυτό στις εφημερίδες σας σήμερα, ναι ή όχι;

Οι εφημερίδες, από την ημέρα που άλλαξαν ιδιοκτησία έχουν παραμείνει στον ίδιο ακριβώς χώρο. Στο Κέντρο και στην Αριστερά. Εχω δεχτεί πάρα πολλά παράπονα τον τελευταίο 1 ½ χρόνο από τη ΝΔ για το τι γράφουν οι εφημερίδες μας και για το ρεπορτάζ, όσον αφορά στη ΝΔ. Αλλά δεν ασχολούμαι με αυτά, έχω αποφασίσει να προχωρήσω με τους συγκεκριμένους διευθυντές και το καλό με αυτές τις δυο εφημερίδες είναι ότι έχουμε πάρα πολύ καλούς δημοσιογράφους, αρθρογράφους και ακούς και διαβάζεις όλες τις απόψεις. Το να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση εγώ το θεωρώ εποικοδομητικό γιατί και εμένα, στον Ολυμπιακό για παράδειγμα – στην επιχείρησή μου λιγότερο, γιατί δεν έχει αυτή την προβολή – το να σου ασκούν κριτική είναι καλό, γιατί διορθώνεις τα λάθη σου. Δεν γίνεται οποιοσδήποτε ασκεί κριτική να τον θεωρούμε εχθρό. Ή να πάμε να τον τελειώσουμε. Αυτοί είναι όροι μαφίας.

Εποικοδομητική κριτική λοιπόν. Προσπαθείτε να τους κάνετε καλύτερους.

Ξέρετε κάτι; Μιλάνε για fake news. Δυστυχώς για αυτούς, τα fake news επαληθεύονται. Είδατε ότι «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει την περίφημη κρουαζιέρα του Πρωθυπουργού με μια θαλαμηγό 35 μέτρων.

Ναι, το είχαν γράψει στο παρελθόν, είναι αλήθεια.

Επαληθεύτηκαν ύστερα από πολλούς μήνες. Και διάφορα άλλα, μπορούμε να μιλάμε με γεγονότα για πολλή ώρα, για πάρα πολλά fake news, υποτίθεται, τα οποία δυστυχώς για την κυβέρνηση έχουν επαληθευτεί. Αρα, θεωρώ λάθος το να αντιμετωπίζεις κάποιον ο οποίος σου ασκεί κριτική με έναν τρόπο… στο να θέλεις να τον τελειώσεις. Ή να τον κλείσεις. Το θεωρώ μεγάλο λάθος.

Να λύσουμε και τα συγγενικά σε όλο αυτό το θέμα; Ακουσα τον κύριο Τσίπρα στη Βουλή να απευθύνεται στον κύριο Μητσοτάκη και να του λέει ο κουμπάρος σας ο κύριος Μαρινάκης. Ακούω τον κύριο Μητσοτάκη να λέει δεν είναι δικός μου κουμπάρος. Να το λύσουμε αυτό το συγγενικό με όση σημασία έχει. Εχει βαφτίσει το παιδί σας η κυρία Μπακογιάννη και την έχετε παντρέψει. Σωστά;

Ναι, την έχω παντρέψει στον δεύτερό της γάμο με έναν παιδικό μου φίλο.

Αρα, είστε κουμπάρος με την κυρία Μπακογιάννη, όχι με τον κύριο Μητσοτάκη.

Σωστά. Καθώς επίσης, εγώ ξέρετε κύριε Σρόιτερ δεν ντρέπομαι ποτέ ούτε για τους φίλους μου, ούτε για το τι έχω κάνει μέχρι σήμερα. Την οικογένεια Μητσοτάκη τη γνώρισα μέσω του αείμνηστου πατέρα μου, ο οποίος είχε πολύ φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και είχα την τιμή μπορώ να πω πάρα πολλές φορές να κάτσω μαζί τους, να ακούσω διάφορες συζητήσεις και μπορώ να σας πω ότι είχα μια πολύ μεγάλη εκτίμηση στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε επαληθευτεί πολλές φορές, πολλά χρόνια μετά. Και νιώθω περήφανος για αυτό. Σας λέω και πάλι ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος ότι είχα την τιμή και είχα ακούσει πάρα πολλές συζητήσεις και είχα βρεθεί μαζί τους.

Αρα, με ένα κομμάτι της οικογένειας πρόεδρε έχετε ή είχατε στενές σχέσεις.

Σωστά.

Δεν ξέρω τι σχέσεις έχετε με τον κύριο Μητσοτάκη και θέλω να το συζητήσουμε αυτό. Σας το λέω γιατί πριν από λίγες ημέρες τον είχαμε στο δελτίο ειδήσεων και τον ρώτησα ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον κύριο Μαρινάκη, είστε φίλοι, έχετε στενές σχέσεις και μου είπε ότι δεν έχετε στενές σχέσεις ότι έχετε τυπικές κοινωνικές σχέσεις. Θέλω να ρωτήσω αν και εσείς το βλέπετε έτσι.

Εχουμε τυπικές σχέσεις, δεν μπορώ να αισθανθώ φίλο έναν άνθρωπο τον οποίο έχω δει πολύ λίγες φορές και έχω μιλήσει πολύ λίγες φορές μαζί του. Σας λέω και πάλι. Αν ήταν φίλος μου δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το παραδεχτώ, όπως σας είπα για τον αείμνηστο πατέρα του, όπως σας είπα για τον παιδικό μου φίλο, τον Ισίδωρο, τον οποίο πάντρεψα με την Ντόρα, και με την ίδια την Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν είναι ντροπή. Δεν έχουν κάνει κάτι οι άνθρωποι για να αισθανόμαστε άσχημα να είναι φίλοι μας. Προς Θεού.

Εγώ δεν είπα ότι είναι ντροπή. Αλλά, είναι καλό να συζητάμε επί μιας πραγματικής βάσης για τις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτικών.

Ακριβώς. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Και επίσης σας λέω ότι δεν είναι κακό σε μια χώρα να υπάρχει μια φιλία και όταν υπάρχει αυτή η φιλία δεν έχει να κάνει με επιχειρήσεις, δεν έχει να κάνει με διαπλοκή, δεν έχει να κάνει με κρατικές προμήθειες, δεν έχει να κάνει με εργολαβίες, έχει να κάνει με μια απλή καλή φιλία. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Προφανώς και καμία φιλία δεν είναι κακή αλλά επειδή γίνεται όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να σας ρωτήσω αν και εσείς στο δικό σας σκάφος έχετε φιλοξενήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού που ψηφίσατε… Αν έχετε φιλοξενήσει για παράδειγμα τον κύριο Μητσοτάκη στο σκάφος σας για διακοπές είτε του το έχετε παραχωρήσει.

Ουδέποτε εγώ έχω φιλοξενήσει τον κύριο Μητσοτάκη και όπως σας είπα τον έχω δει και ελάχιστες φορές

Για τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα

Σας το λέω αυτό διότι στον ALPHA πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το θέμα του σκάφους είπε «να μας πει ο κύριος Μαρινάκης και ο κύριος Μητσοτάκης αν έχει φιλοξενηθεί στο σκάφος του κυρίου Μαρινάκη». Είναι ένα ερώτημα το οποίο νομίζω ότι πρέπει να απαντήσετε.

Κοιτάξτε, κύριε Σρόιτερ, έχει καταντήσει κουραστικό. Οταν κάνατε μία δύσκολη ερώτηση στον κύριο Τσίπρα αντί να σας απαντήσει πέταξε την μπάλα πάνω στην εξέδρα και δεν απάντησε. Αρχισε και μίλαγε πάλι για το Noor 1, που έχει καταντήσει ιδιαίτερα κουραστικό. Γιατί αν χρησιμοποιήσω και εγώ την ίδια γλώσσα ή τις ίδιες πηγές πληροφόρησης… Πρώτον, σας λέω ότι δεν έχω ουδεμία σχέση, όπως σας το έχω ξαναπει, για να μην μπερδευόμαστε. Οσο εμπλέκεται ο κύριος Τσίπρας με το Noor 1, άλλο τόσο εμπλέκομαι και εγώ. Και αν χρησιμοποιήσω τις πηγές παραπληροφόρησης του κυρίου Τσίπρα, μπορεί να πω ότι ο κύριος Τσίπρας στο παρελθόν έχει περάσει πολύ όμορφα μέσα στο Noor 1 για να μιλήσουμε με την ίδια γλώσσα. Και ξέρετε κάτι;

Σχηματικά τώρα το λέτε αυτό;

Σχηματικά ναι, σχηματικά το λέω. Σας λέω και το εξής: ο κύριος Τσίπρας επικαλέστηκε και τα παιδιά του, ότι πήγε τρεις – τέσσερις μέρες κρουαζιέρα γιατί ήθελε να ξεκουραστεί, να είναι μόνος του με τα παιδιά του.

Και δεν ήθελε να τα δει κανένας.

Ναι, δεν ήθελε να τα δει κανένας…. Τα δικά μου τα παιδιά τα έχει σκεφτεί ο κύριος Τσίπρας όταν βγαίνει σχεδόν κάθε μέρα, παραβιάζοντας τον νόμο που ο ίδιος ψήφισε πριν από λίγους μήνες, και συνέχεια αναφέρεται σε μία δικαστική υπόθεση η οποία είναι εν εξελίξει – κάτι το οποίο ρητά το απαγορεύει ο νόμος που ψήφισε, παραβιάζοντάς τον καθημερινά; Σας λέω ότι προφανώς δεν το έχει σκεφτεί, αλλά θέλω να σας πω και κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τα παιδιά μου είναι πολύ περήφανα για μένα, όπως ήμουνα και εγώ πολύ περήφανος για τον πατέρα μου και για την οικογένειά μου. Τα παιδιά μου με βλέπουν από τότε που γεννήθηκαν και άρχισαν να καταλαβαίνουν, έβλεπαν έναν άνθρωπο που καθημερινά δουλεύει σκληρά και δημιουργεί και είναι ιδιαίτερα περήφανα. Δεν μπορώ να το πω αυτό για τον κύριο Τσίπρα.

Γιατί το λέτε αυτό;

Γιατί; Μιλάμε με γεγονότα. Οπως όλοι είδαμε από τους ισολογισμούς λίγο πριν γεννηθεί ο κύριος Τσίπρας – πιστεύω ότι γύρω στο 1974 πρέπει να έχει γεννηθεί –, οι εταιρείες του πατέρα του κυρίου Τσίπρα και του θείου του είχαν πολύ μεγάλα κέρδη, πολλά εκατομμύρια την εποχή που αυτό είχε να κάνει με δουλειές τις οποίες έπαιρναν από τη χούντα. Αρα γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα περήφανος και αυτό το είδαν όλοι οι Ελληνες. Είδαμε ένα γεγονός, είδαμε τους ισολογισμούς: ο κύριος Τσίπρας προέρχεται από μία πλούσια οικογένεια που πλούτισε κατά τη διάρκεια της χούντας. Να σας φέρω ένα παράδειγμα κύριε Σρόιτερ: πώς αισθάνεται ένας κουβανός πολίτης όταν συζητούν υποθετικά για τον Τσε Γκεβάρα και λένε ότι η οικογένεια του Τσε Γκεβάρα, του γνωστού επαναστάτη, πλούτισε με δουλειές που είχε κάνει με το καθεστώς Μπατίστα; Θα είναι ιδιαίτερα περήφανοι; Αρα, λοιπόν, για έναν δήθεν αριστερό, όπως ο κύριος Τσίπρας, δεν πιστεύω ότι οι έλληνες πολίτες νιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι όταν βλέπουν πώς πλούτισε η οικογένειά του. Είναι πολύ απλά τα πράγματα.

Για τη «χρηματοδότηση» της ΝΔ

Θα αφήσουμε τους πατεράδες εδώ. Θέλω να μου πείτε και κάτι άλλο, ειλικρινά. Πέρα από τα περίφημα γραφεία της ΝΔ με τα αιρκοντίσιον, έχετε χρηματοδοτήσει το κόμμα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο;

Ουδέποτε. Δεν χρειάστηκε να δώσω, έγινε ολόκληρο θέμα για δυο αιρκοντίσιον, 900, 1.200 – 1.300 ευρ΄β. Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αυτό δεν έγινε κρυφά, εγώ, ο κ. Κορκίδης, που είναι επιχειρηματίας στον Πειραιά, ο κ. Μελάς, αποφάσισαν να κάνουμε μια μικρή δωρεά στη ΝΟΔΕ της ΝΔ. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στα ΜΜΕ που επηρεάζει το γράφουν κάθε μέρα  «χρηματοδότηση της ΝΔ». Με αυτή την ατζέντα πάει στις εκλογές.

Εχετε χρηματοδοτήσει τη ΝΔ;

Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ουδέποτε. Και αν το είχα κάνει αυτό δεν θα το έκανα επειδή ήθελα μια δουλειά ή μια κρατική προμήθεια αλλά για να τους βοηθήσω. Δεν έχει γίνει όμως αυτό.

Για την εμπλοκή του με τα ΜΜΕ

Τι δουλειά έχετε με τα μέσα ενημέρωσης; Γιατί να μπλεχτείτε;

Εκτός από το χρήμα υπάρχει και η αγάπη, ο ρομαντισμός. Αγαπάς τον τόπο σου και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το εκφράσεις. Δεν το μετανιώνω παρά τη ζημιά που έχω υποστεί, ήταν αναγκαίο για τον τόπο αυτές οι δυο εφημερίδες να μη κλείσουν, να μείνουν ανοιχτές, πιστές στις αρχές τους, και ένας υπέροχος κόσμος, ορισμένοι δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι που είναι πάρα πολύ καλοί, να συνεχίσουν αυτό που κάνουν.

Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε εσάς στη διάρκεια της συνέντευξης ορμώμενος αν θέλετε από το γεγονός ότι νιώθει ότι το δικό σας εκδοτικό συγκρότημα, οι δικές σας εφημερίδες είναι εκείνες οι οποίες έχουν αναδείξει και επιμένουν στο θέμα του σκάφους. Είπε μάλιστα ότι εσείς ελέγχετε πολλές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς και οι εφημερίδες σας και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί επιμένουν σε αυτή την κίτρινη δημοσιογραφία, όπως είπε, της αναπαραγωγής και της καλλιέργειας της είδησης του σκάφους.

Θα ήθελα να απαντήσω σημείο προς σημείο. Ο κύριος Τσίπρας είπε ότι ελέγχω επτά εφημερίδες. Για άλλη μία φορά μπερδεύτηκε με τον εαυτό του, γιατί ο Αλέξης ο ψεύτης ελέγχει 7 εφημερίδες. Ξέρετε ποιες είναι αυτές. Εγώ θα μιλήσω με ονόματα και συγκεκριμένα, όχι με αοριστολογίες: Είναι η Εφημερίδα των Συντακτών, είναι η Αυγή, είναι η Νέα Σελίδα, είναι το Ντοκουμέντο, είναι η Δημοκρατία, είναι η Εσπρέσσο και το Εθνος.

Ενα λεπτό όμως. Βεβαίως το να υπάρχει μία εφημερίδα η οποία είναι θετικά διακείμενη προς την κυβέρνηση (και κάποιες από αυτές που είπατε δεν είναι και εξαιρετικά θετικά διακείμενες προς την κυβέρνηση) δεν σημαίνει ότι τις ελέγχει ο Πρωθυπουργός, έτσι;

Κάποιος που μπορεί να καταλάβει, θα καταλάβει ότι αυτές οι επτά εφημερίδες είναι στην υπηρεσία του. Επίσης, αν πάμε και σε κανάλια. Το Οpen, τι είναι το κανάλι; Η ΕΡΤ, όπως την έχουν καταντήσει, τι είναι; Για να μην κρυβόμαστε, μιλάει για ΜΜΕ που είναι εναντίον του και τα περισσότερα. Μέσα, οι περισσότερες εφημερίδες, είναι υπέρ του.

Αλλο είναι υπέρ του ή, αν θέλετε, έχουν μία άλλη γραμμή από αυτή που θα άρεσε σε εσάς και άλλο τις ελέγχει.

Τις ελέγχει μπορούμε να πούμε. Ομως τα περισσότερα που γράφουν και σε καθημερινή βάση είναι υπέρ του κυρίου Τσίπρα. Πώς γίνεται αυτό;

Εσάς ο όμιλός σας, κύριε Μαρινάκη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχετε είναι αυτά τα οποία είπε ο κύριος Τσίπρας ότι στρατευμένα έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον του; Γιατί αυτό στην ουσία υποστήριξε στη συνέντευξη στον ALPHA.

Δεν είπε μόνο αυτό, μίλησε για κίτρινο Τύπο. Εγώ αυτό που θέλω να πω στον κύριο Τσίπρα είναι ότι όταν μιλάει για το «ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ» είναι καλύτερα να πλένει το στόμα του και να είναι πιο προσεκτικός, γιατί αυτές οι εφημερίδες ανήκουν στην Κεντροαριστερά και υπηρετούν τις ιδέες της Αριστεράς, δηλαδή κάνουν τις υπερβάσεις τους, έχουν ιδεολογία, είναι καθαρές στον αναγνώστη τους και οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Αρα, επαναλαμβάνω, ο κύριος Τσίπρας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν μιλάει για τα «ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ», ιδιαίτερα όταν τον τελευταίο καιρό έχουμε επαληθευτεί τις περισσότερες φορές.

Να το ρωτήσω αυτό: εσείς ελέγχετε ή αν δεν ελέγχετε κατευθύνετε τη γραμμή αυτών των εφημερίδων, ασχολείστε καθημερινά, είστε στις συσκέψεις, δίνετε αν θέλετε την κατευθυντήρια γραμμή για το πού θα πάνε τα πρωτοσέλιδα ή η ύλη τους;

Δυστυχώς δεν έχω χρόνο. Σας λέω ότι από την πρώτη στιγμή εμπιστεύτηκα τους διευθυντές και οι διευθυντές μέχρι σήμερα κάνουν μία πάρα πολύ καλή δουλειά και παραμένουμε σε αυτόν τον χώρο γιατί παραμένουν και οι ίδιοι στον ίδιο χώρο και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό βλέπουμε από το ενδιαφέρον που έχουμε από τους αναγνώστες μας. Οταν διαβάζετε τα κείμενα και τα άρθρα θα δείτε ότι κάνουν μία πάρα πολύ καλή δουλειά και σας λέω ότι τη γνώμη μου τη συμμερίζονται χιλιάδες έλληνες πολίτες.

Μάλιστα.

Και επίσης και κάτι άλλο κύριε Σρόιτερ που είπε ο κύριος Τσίπρας χαριτολογώντας ότι συλλάβιζα και ότι αυτό που εννοούσε ήταν ότι δεν έχω την ευφράδεια λόγου να κοροϊδεύω τον κόσμο όπως κάνει εκείνος. Μπορώ να το παραδεχτώ. Οχι, δεν την έχω αυτή την ευφράδεια να κοροϊδεύω τον κόσμο σε καθημερινή βάση, εγώ συλλαβίζω αλήθειες, μεγάλες αλήθειες, συλλαβίζω μεγάλες επιτυχίες για την ομάδα μου, συλλαβίζω μεγάλα έργα για τον Πειραιά μας, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συλλαβίζω  και δεν έχω αυτή την ευφράδεια να κοροϊδεύω τον ελληνικό λαό… Και όταν λέω να κοροϊδεύω τον ελληνικό λαό, το αποκορύφωμα ποιο ήταν; Στο Μάτι ο κύριος Τσίπρας όταν έκανε αυτήν τη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς ήξερε πολύ καλά ότι έχουμε νεκρούς και το ήξεραν όλοι και κορόιδευε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό.

Ο ίδιος λέει ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό και ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει.

Ναι, τι να πει; Εμείς είδαμε ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ πριν από λίγο καιρό και είδατε πολύ καλά –και το άκουσαν κιόλας και όλοι οι Ελληνες– πως οι Αρχές ενημέρωναν για θύματα όταν έγινε αυτή η σύσκεψη. Αρα το ήξεραν όλοι πολύ καλά και δεν δίστασαν για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό όταν είχαμε 102 θύματα.

Την ίδια ώρα όμως προχωράτε στη λειτουργία ενός ακόμη τηλεοπτικού σταθμού. Αυτό γιατί;

Αυτό έχει ξεκινήσει από το 2015 και ήταν κάτι που ήμουν σύμφωνος, γιατί πιστεύω ότι το να υπήρχαν τέσσερα κανάλια, τώρα είναι έξι, θεωρώ ότι είναι σωστό. Οταν έχεις έναν δημοσιογραφικό οργανισμό που έχει καλούς δημοσιογράφους που μπορούν και να γράψουν κείμενα και να σχολιάσουν στην τηλεόραση, είναι πολύ καλή συνέργια να υπάρχει ένα κανάλι που πολλοί αρθρογράφοι που εργάζονται ή συνεργάζονται με τις εφημερίδες, να κάνουν αυτή τη δουλειά ακόμη καλύτερα. Ολα αυτά μπορούν να πάνε μαζί και ειδικά όταν ένα κανάλι ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στο ειδησεογραφικό και στην ενημέρωση που τη χρειαζόμαστε. Τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει ένα αμιγώς δημοσιογραφικό κανάλι.

Για τις κατηγορίες περί έλληνα Μπερλουσκόνι

Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Γιατί πριν από πέντε χρόνια που καθόμασταν εδώ και συζητούσαμε, σας έλεγα τότε ότι ήδη σας ονομάζουν τον έλληνα Μπερλουσκόνι. Και μου είχατε πει ότι δεν είμαι, επειδή δεν έχω πολιτική φιλοδοξία και δεν έχω ΜΜΕ, τσουπ, να τα μέσα ενημέρωσης, ένα βήμα για να γίνει ο Μαρινάκης πιο κοντά Μπερλουσκόνι.

Εγώ είμαι ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τον Πειραιά. Οσον αφορά ένα νέο κόμμα, όπως με είχατε ρωτήσει, παρά το γεγονός ότι μπορεί ο τόπος να το έχει ανάγκη, δεν είναι μέσα στα πλάνα μου. Είδατε ότι δεν υπήρχε ούτε καν συζήτηση, γιατί και είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτά που κάνω, αλλά και δεν υπάρχει χρόνος, γιατί κάνω πολλά. Το να έχεις άποψη, κάθε έλληνας ευρωπαίος πολίτης μπορεί να έχει άποψη για το τι συμβαίνει στον τόπο του.

Σας ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή; Ενα υπουργείο κ.λπ.;

Δεν με ενδιαφέρει και αν με ενδιέφερε θα σας το έλεγα, δεν έχω πρόβλημα να εκφράσω αυτό που θέλω.

Για τον Χρήστο Καλογρίτσα

Στη συνέντευξη στον Χατζηνικολάου στον Real FM είπατε ότι ο Παππάς σάς πρότεινε να χρηματοδοτήσετε τον Καλογρίτσα για να αγοράσει την άδεια. Τον προκαλέσατε να σας διαψεύσει. Ο Παππάς το έκανε στην ΕΡΤ. Εχετε κάποιο στοιχείο να αποδείξετε τον ισχυρισμό σας;

Ο λόγος που έκανα την αποκάλυψη ήταν ο εξής: ο φάκελος που είχαμε καταθέσει για να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό και η άδεια που αποκτήσαμε με 72 εκατ. ελέγχθηκε από τις Αρχές, από πού προέρχονται τα χρήματα, αν είναι νόμιμα. Αποδείχθηκε αψεγάδιαστος φάκελος. Το έλεγξαν και ήξεραν από πού προέρχονται τα χρήματα. Εφτασαν στο σημείο να μου στείλουν τον Καλογρίτσα, ο οποίος δεν πέρναγε από τα γραφεία μου στον Πειραιά, είδε φως και μπήκε, να ζητήσει 20 εκατομμύρια προκαταβολή για το κανάλι. Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε επίσημα στο γραφείο μου, όχι από την πίσω πόρτα, από την κανονική. Τον υποδέχθηκαν, υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και κάμερες ασφαλείας και τίποτα παραπάνω. Απεχθάνομαι να γράφεις τον κόσμο και δεν θα το έκανα ποτέ. Υπάρχουν όμως κάμερες ασφαλείας και άνθρωποι που δουλεύουν στο κτίριο και ήταν εκεί στην υποδοχή.

Το να ήρθε στο γραφείο σας δεν σημαίνει ότι τον έστειλε η κυβέρνηση, μπορεί να ήρθε μόνος του.

Κύριε Σρόιτερ, δουλεύετε σε ένα μεγάλο κανάλι. Μπορώ να έρθω εγώ στον ιδιοκτήτη του καναλιού σας και να πω θέλω να φτιάξω ένα κανάλι, δεν έχω τα χρήματα, μπορείτε να μου δανείσετε αυτά τα χρήματα για να σας ανταγωνίζομαι; Εχει καμία λογική;

Δεν μου φαίνεται λογικό να χρηματοδοτείτε ανταγωνιστή σας, αλλά δεν αποδεικνύει ότι τον έστειλε κάποιος. Μπορεί να είμαι πολύ φιλόδοξος ή τρελός, δεν σημαίνει ότι με έστειλε κάποιος.

Δεν εχει λογική να έρθει ένας ανταγωνιστής να τον δανείσεις για να σε ανταγωνίζεται την επόμενη μέρα. Συμφωνούμε σε αυτό; Ο άνθρωπος για να το απαντήσει αυτό είναι ο ίδιος ο Καλογρίτσας, ο οποίος δεν βγήκε να το διαψεύσει, αν και είμαι σίγουρος ότι τον έχουν πάρει τηλέφωνο πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί άνθρωποι από την κυβέρνηση. Εχει μικρή σημασία τι λέει ο Μαρινάκης, ο Σρόιτερ, ο Παππάς, ας το δούμε με τη λογική. Δεν εχει λογική να περνάει ένας φιλόδοξος καναλάρχης στα γραφεία στον Πειραιά, να σταματήσει το αυτοκίνητο, να χτυπήσει την πόρτα και να πει «κύριε Μαρινάκη, χρηματοδοτήστε το κανάλι». Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου, το ραντεβού το έκλεισε ο κ. Παππάς με εντολή του κ. Τσίπρα όπως μου είχε πει, γιατί δεν έκανε τίποτα χωρίς να το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, με σκοπό να χρηματοδοτήσω τον κ. Καλογρίτσα.

Γιατί δεν το καταγγείλατε τότε που γινόταν και ένας τρελός χαμός με τον Καλογρίτσα;

Γιατί να το καταγγείλω, ήταν κάτι παράνομο; Απλά η κυβέρνηση ήθελε για το κόμμα ένα κανάλι. Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Αν είχα πιεστεί, εκβιαστεί, θα πήγαινα στην ελληνική Δικαιοσύνη. Γιατί τα λέω δύο, δυόμισι χρόνια μετά; Σας λέω πώς ήταν. Πώς είναι δυνατόν όλη αυτή η υποκρισία από την πλευρά του κ. Τσίπρα ή του κ. Παππά όταν ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματα του κ. Μαρινάκη, τα έχουν ελέγξει πολλές φορές. Συζητάνε για βρώμικο χρήμα, για χρηματοδότηση της ΝΔ, μόνο και μόνο για να έχουν μια ατζέντα να πάνε στις εκλογές. Αυτό είναι ό,τι πιο ελεεινό μπορεί να σκεφτεί ένας άνθρωπος.

Για το «Noor 1» και τους «στημένους αγώνες»

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και τη δικαστική σας περιπέτεια σε κάθε ευκαιρία, μιλάει και για τον υπόδικο Μαρινάκη. «Νοοr1». Υπάρχει μια δίωξη και εις βάρος σας για χρηματοδότηση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών… (διαβάζει κατηγορία). Εσείς λέτε ότι είναι μια σκευωρία.

Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό και είναι ό,τι πιο άσχημο μπορεί να συμβεί ή να κάνει ένας άνθρωπος. Με το χέρι στην καρδιά κοιτάζοντάς σας στα μάτια, σας λέω ότι δεν έχω καμία σχέση. Για παράδειγμα: ασχολείστε με τα ΜΜΕ, εφημερίδες, κανάλι. Μια εφημερίδα αγοράζει χαρτί απαραίτητο για να τυπωθεί. Ενας τηλεοπτικός σταθμός χρειάζεται πολλές κάμερες να αγοράσει. Ο ιδιοκτήτης σταθμού ή εφημερίδας διαλέγει με ποιους προμηθευτές θα συνεργαστεί και συμφωνεί σε ένα τίμημα για να αγοράσει χαρτί. Μέσω τράπεζας στέλνει τα χρήματα και γίνεται η παραλαβή χαρτιού. Μετά από έναν χρόνο, η εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε και αγόρασε χαρτί, εμπλέκεται με μια υπόθεση ναρκωτικών. Τι σχέση έχει αυτό με τον ιδιοκτήτη του καναλιού ή της εφημερίδας που αγόρασε χαρτί; Στη δική μας περίπτωση, από την εισηγμένη εταιρεία στο αμερικανικό χρηματιστήριο έγιναν δυο εμβάσματα σε μια εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αγοράσαμε πετρέλαια για τα πλοία της εταιρείας μας τα οποία παραδόθηκαν κιόλας. Μετά από 14-15 μήνες ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας είχε εμπλοκή σε μια μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών. Αυτό είναι όλο. Αυτά που σας λέω έχουν ελεγχθεί. Πάρα πολλές φορές από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, δικηγόρους, ορκωτούς λογιστές και δεν έχει βρεθεί τα παραμικρό. Πετρέλαιο αγοράζαμε, δεν είχαμε σχέση με όλα αυτά. Επίσης έχει γίνει ένα δικαστήριο, έχουν εξεταστεί πολλοί μάρτυρες. Το όνομα το δικό μου και της εταιρείας μου δεν υπάρχει πουθενά. Οι αμερικανικές Αρχές που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις έχουν εκθέσεις, στις οποίες δεν αναφερόμαστε πουθενά.

Αρα δεν έχετε και κανένα θέμα να γίνει αυτή η δίκη, γιατί θα αποδειχθεί…

Ενα λεπτό, δεν υπάρχει δίκη, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αν γίνει η δίκη.

Δεν είναι το θέμα αν θα γίνει η δίκη. Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε ποτέ ούτε καν σε δίκη. Πρόκειται για στημένη σκευωρία από ανθρώπους, για να μας κάνουν κακό και να φτιάξουν την ατζέντα που χρησιμοποιούν σήμερα. Με το χέρι στην καρδιά, οι ρίζες μου είναι από την Κρήτη και από τον Πόντο και δεν έχω μάθει να με φτύνουν και να σκύβω το κεφάλι. Ολοι αυτοί, υπάρχουν και πολιτικοί, οι οποίοι έχουν ανάμειξη σε αυτή την ιστορία, θα πληρώσουν ένα πολύ ακριβό τίμημα στα χρόνια που έρχονται. Και να μη βγουν αύριο και πουν «απειλή». Είναι μια υπόσχεση. Υπάρχουν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον συγκεκριμένων λειτουργών και συγκεκριμένων πολιτικών που σε λίγο καιρό θα βγουν αποφάσεις.

Εχετε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Εχω προσφύγει στο ευρωπαϊκό και στα ελληνικά δικαστήρια και υπάρχει και κάτι άλλο. Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο, που είναι μια κοινοτική οδηγία, ο οποίος ρητά γράφει ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό πρόσωπο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε μια δικαστική υπόθεση που είναι εν εξελίξει. Ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης καθημερινά δεν ακολουθούν τον νόμο, τον παραβιάζουν. Οπότε ένας πρωθυπουργός που ακούμε σχεδόν κάθε μέρα να μιλάει για την υπόθεσή μου, για να φτιάξει ατζέντα και να καλύψει την ανυπαρξία σε πολλά θέματα, είναι επικίνδυνος για τον τόπο. Δεν μπορείς να παραβιάζεις έναν νόμο καθημερινά. Εγώ έχω οικογένεια, επιχειρήσεις, πολλούς φίλους, οπαδούς. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο και ειδικά σε έναν άνθρωπο σαν και εμένα. Δεν θα το επιτρέψω, θα δείτε σύντομα ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της ιστορίας. Θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν το εύχομαι ούτε στον μεγαλύτερο εχθρό μου. Δεν μπορείς να ζεις σε μια δημοκρατική χώρα και η κυβέρνηση καθημερινά να προσπαθεί να επηρεάσει συγκεκριμένες υπηρεσίες εναντίον σου. Την Οικονομική Αστυνομία, την Επιθεώρηση Εργασίας, το δικαστικό Σώμα, το Λιμενικό…

Μου λέτε δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει βάλει όλους αυτούς τους φορείς να σας ψάχνουν, να σας κυνηγούν;

Ναι, είναι κάτι που δεν το συναντάς σε μια δημοκρατική χώρα. Οσο επίπονο και να ήταν για εμένα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, δεν έχουν βρει τίποτα. Ο Μαρινάκης δεν φοβάται. Αυτό όμως συμβαίνει με εμένα, όχι με άλλους επιχειρηματίες ή έλληνες πολίτες. Δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα.

Το σχόλιό σας για τους στημένους αγώνες και την κατηγορία για αλλοίωση αποτελεσμάτων και σύσταση συμμορίας.

Και αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία, γιατί έχει φτάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο, έχουν γίνει αναιρέσεις. Θα δούμε σε λίγο καιρό ποιοι δικαστές έχουν αναβαθμιστεί και ποιοι όχι, είναι μια πονεμένη ιστορία που επανέρχεται, τελειώνει και ξανάρχεται, δεν υπάρχει ουδεμία ανάμειξη δική μου σε αυτά. Είναι κάτι το οποίο έχουμε ζήσει στο παρελθόν, έχουν γίνει και άλλα δικαστήρια, ούτε εκεί υπήρξε το παραμικρό. Αρα δεν έχω κάτι να φοβηθώ.

Να γίνω κακός; Μήπως δεν έχετε να φοβηθείτε γιατί μόλις γίνουν τα δικαστήρια θα καθαρίσει η ΝΔ;

Να σας απαντήσω με τη γλώσσα του κυρίου Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας από τη μέρα που έγινε Πρωθυπουργός είπε 5 εκατ. ψέματα και έχει διαπράξει 3 εκατ. εγκλήματα και παραμένει Πρωθυπουργός. Αυτό τα λέει όλα.

Για τη θητεία του στον Πειραιά

Τι κάνατε αυτά τα πέντε χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος, γιατί κάποιος να ψηφίσει πάλι Μαρινάκη;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Εδώ και 4½ χρόνια που ορκιστήκαμε μπορώ να περπατάω στον Πειραιά και να κοιτάζω όλους τους Πειραιώτες στα μάτια και να τους λέω τι έχω κάνει στον Πειραιά. Με δικά μου έξοδα έχω κάνει πλατείες, παιδικές χαρές, ποδοσφαιρικά γήπεδα, ανακατασκευές κλειστών γυμναστηρίων, δράσεις με Μητρόπολη και Δήμο για ασθενέστερα στρώματα με συσίτια, κατασκηνώσεις καλοκαίρι, εκδρομές, σύνθεση στα ΚΑΠΗ, πάρα πολλά έργα τα οποία έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και φθινόπωρο – άνοιξη, με τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στην πόλη μας, εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας μέσω του Πειραιά. Εμείς μοιράσαμε 2 εκατ. οδικούς οδηγούς με το τι μπορεί να δει κανείς στον Πειραιά. Επαιξε ένα μεγάλο ρόλο στο να περπατούν οι τουρίστες στον Πειραιά, στα εστιατόρια, στα μαγαζιά, αλλάζοντας την τοπική οικονομία. Μέχρι πριν από 5 χρόνια έφταναν Πειραιά, έμπαιναν σε ένα λεωφορείο και πήγαιναν στην Αθήνα. Ανοίξαμε πολλές νέες επιχειρήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα. Με συγκεκριμένες αναπλάσεις που κάναμε, ακόμη και σήμερα χτίζονται πολλά καινούργια κτίρια που στεγάζουν νέες θέσεις εργασίας, στον Αγιο Διονύσιο είχαμε μια τέτοια ανάπλαση με 1.700 νέες θέσεις εργασίας. Μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου θα έχουμε συνολικά 7.500 νέες θέσεις εργασίας. Την ανάπλαση και τους τουρίστες στον Πειραιά έχει να κάνει με ενέργειες του Δήμου. Ηταν κάτι πολύ απλό που έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Επίσης έχουμε μειώσει κατά 50% τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους και 100% για τα ΑμεΑ.

Εργα που μπορείτε να μας πείτε;

Αυτό που έχουμε εξασφαλίσει και είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία έχουμε εξασφαλίσει 83 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της περιφέρειας, από τα οποία τα 27 αφορούν αναπλάσεις, 27 εκατομμύρια για ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, για τους συμπολίτες μας, και 27 εκατομμύρια για την επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν πάρα πολλά έργα στον Πειραιά τα χρόνια που έρχονται τα έχουμε ήδη τα χρήματα στα ταμεία μας.

Οπως;

Οπως το Smart City, που είναι χώροι πάρκινγκ που διευκολύνουν πάρα πολύ την πόλη. Ο φωτισμός της πόλης με φώτα LED. Αναπλάσεις όπως ήδη έχουν ξεκινήσει και γίνονται στον Αγιο Διονύσιο και στο Μικρολίμανο – και αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα περπατάς στον Πειραιά και θα βλέπεις μία διαφορετική πόλη. Πιστεύω ότι ο Γιάννης Μώραλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι και το επιτελείο στον Δήμο έκαναν μία πάρα πολύ καλή δουλειά και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος για αυτό.

Μην ξεχνάμε ότι ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια ήταν ένα απέραντο εργοτάξιο για τραμ και μετρό που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. Δεν είναι ωραίο το θέαμα. Επίσης το κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει να κάνει με τα έργα που έχουν καθυστερήσει, έχουν να κάνουν με την κυβέρνηση, όχι με τον Δήμο. Τα έχει εξαγγείλει και ο δήμαρχος, ο Γιάννης Μώραλης. Οσον αφορά εμένα, θα φτιαχτεί ένα καινούργιο κολυμβητήριο στον Πειραιά, με δική μου δαπάνη, που έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Υπάρχουν χώροι και ειδικά δίπλα στο ΣΕΦ και στο Καραϊσκάκη. Εκεί θα μπορούν να γίνουν κολυμβητικοί αγώνες και πόλο, γιατί αυτά που έχουμε κάνει με τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, να παίρνουμε δηλαδή το Τσάμπιονς Λιγκ και να μην έχουμε δικό μας κολυμβητήριο, είναι κάτι που έχει καθυστερήσει κιόλας. Θα συνεχιστούν οι δράσεις με τη Μητρόπολη και τον Δήμο για τους ασθενέστερους. Θα φτιάξουμε ένα ταμείο για νέους επιχειρηματίες και start up, να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. Θα βοηθήσει και για νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά και είναι και πολύ σημαντικό.

Για τον Πέτρο Κόκκαλη

Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα έχετε τον Πέτρο Κόκκαλη. Είναι ή όχι πλήγμα αυτό;

Δεν θα το έλεγα πλήγμα. Θεωρώ ότι η ομάδα που έχουμε, αυτά που έχει κάνει μέχρι σήμερα, τα έκανε χωρίς τον Πέτρο Κόκκαλη. Και αυτά που θα κάνουμε τα επόμενα πέντε χρόνια, το ίδιο.

Εχετε πει ότι τον βάλατε στο ψηφοδέλτιο του Δήμου Πειραιά επειδή σας παρακάλεσε ο πατέρας του για να έχει μια απασχόληση.

Σωστά.

Απάντησε ο κύριος Κόκκαλης σε αυτό, είπε ότι λέτε ψέματα και ότι τον παρακαλούσατε να είναι εκείνος ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού. Ισχύει;

Δεν ισχύει. Πρέπει να απαντήσουμε πάλι με την απλή λογική. Τι λέει λοιπόν ο κ. Κόκκαλης, ότι του έκανα πρόταση να είναι υποψήφιος δήμαρχος… Είπε ότι δεν δέχτηκε να είναι δοτός δήμαρχος.

Δεν δέχτηκε να είναι στην ουσία υπό τον έλεγχό σας, το λέω εγώ για κάποιον που δεν έχει δει τη συνέντευξή του.

Ναι. Σας λέω λοιπόν, κύριε Σρόιτερ, που έχετε μια διευθυντική θέση στην εφημερίδα που εργάζεστε ή στο κανάλι που εργάζεστε. Σας κάνω μια πρόταση για να αναλάβετε μια υψηλότερη διευθυντική θέση. Και μου λέτε: «Κύριε Μαρινάκη, σας ευχαριστώ αλλά δεν θέλω να είμαι δοτός διευθυντής». Και επανέρχομαι, με μια καινούργια πρόταση, ότι ξέρετε κάτι; Να μην είσαι πάνω από τον διευθυντή αλλά να είσαι απλός υπάλληλος του καναλιού. Και μου λες «ευχαριστώ την αποδέχομαι».

Λέτε ότι δέχτηκε να είναι δημοτικός σύμβουλος.

Δηλαδή από τη μια λες ότι δεν δέχεσαι να είσαι δοτός δήμαρχος, αλλά δέχεσαι να είσαι δοτός δημοτικός σύμβουλος; Ούτε άξια σχολιασμού δεν είναι αυτά. Εγώ θέλω να το αφήσω εδώ. Δεν χρειάζεται ούτε να ασχολούμαστε με τον Πέτρο, του ευχήθηκα καλή επιτυχία και εδώ τελειώνουμε.

Θα το κλείσω αφού σας ρωτήσω, γιατί πρέπει να σας ρωτήσω. Εκ των υστέρων μιλάτε για τον πατέρα του για τη διαπλοκή, για επιχειρηματίες με το Δημόσιο, πράγματα που γνωρίζατε όταν ήταν στον συνδυασμό, γιατί δεν τα λέγατε τόσα χρόνια;

Είναι πολύ ωραία ερώτηση. Το πρώτο πράγμα που είχα πει στον Πέτρο Κόκκαλη, το είχα πει και στον πατέρα του, το είχε πει και ο Μώραλης, όσο καιρό είναι στον Δήμο Πειραιά: Εταιρείες Intracom, Intralot, οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια Κόκκαλη δεν θα κάνει καμιά δουλειά με τον Δήμο. Ασχετα αν προσπάθησαν με ένα πάρκινγκ, με ένα γκαράζ να κάνουν δουλειές με τον Δήμο. Αλλά, τέλος πάντων, όσο καιρό βρίσκεται ο Γιάννης Μώραλης στον Δήμο Πειραιά και εγώ μαζί του (ή και εγώ να μην ήμουν εκεί), ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνει καμιά δουλειά με εταιρείες που ανήκουν στην οικογένεια Κόκκαλη.

Για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο

Πόσα χρήματα έχετε βγάλει ή βάλει στον Oλυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια;

Από το 2010 έως σήμερα, στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, τις εγκαταστάσεις και τον Ερασιτέχνη, έχουμε βάλει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και πάνω από 150 εκατ. φόρους και εισφορές.

Αρα δεν βγάζει κάποιος χρήματα ακόμη και από μια ομάδα που πάει πολύ καλά, δεν είναι κερδοφόρα τα σωματεία, λέτε; Γιατί ακούω ότι ο Μαρινάκης έχει πουλήσει παίκτες, πρέπει να έχει βγάλει λεφτά από τον Ολυμπιακό.

Οταν παρέλαβα τον Ολυμπιακό, είχε πολλά χρέη και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κόκκαλη, ανέλαβα 40 εκατ. χρέη και πολλές χορηγίες να έχουν προεξοφληθεί και προεισπραχθεί. Οταν ο κ. Κόκκαλης ανέλαβε τον Ολυμπιακό από τη λαίλαπα Κοσκωτά, όπως λένε, το χρέος ήταν το μισό και χωρίς την προείσπραξη χορηγιών. Αρα μιλάμε για τριπλάσιο χρέος.

Λέτε ότι έχετε βάλει 100 εκατ.

Και παραπάνω.

Τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Να μιλάτε για παράγοντες που άλλαξαν στρατόπεδο, για κινήσεις στο παρασκήνιο. Αυτά δεν συνέβαιναν στο παρελθόν που ο Ολυμπιακός έπαιρνε τα πρωταθλήματα. Τώρα το θυμήθηκε ο Μαρινάκης που πήραν πρωτάθλημα η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ;

Ο λόγος που έχουμε ξοδέψει τόσα χρήματα στον Ολυμπιακό και δεν έχουμε βγάλει, αν και παίξαμε Τσάμπιονς Λιγκ και πουλήσαμε ακριβά πολλούς παίκτες, εκτός από τα χρέη που ξεχρεώσαμε, ο Ολυμπιακός έχει ένα πολύ υψηλό μπάτζετ για τα ελληνικά δεδομένα, το μεγαλύτερο, με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό την πρώτη χρονιά που πήρε το νταμπλ και είχε το υψηλότερο μπάτζετ, και είδατε την οικονομική καταστροφή του που ακολούθησε. Εμείς κρατήσαμε ένα υψηλό μπάτζετ, ξεχρεώσαμε χρέος για τον Ερασιτέχνη, αυξήσαμε το μπάτζετ στον Ερασιτέχνη και είχαμε κατακτήσεις Ελλάδα και Ευρώπη, η ποδοσφαιρική ομάδα έφτασε στην υψηλότερη θέση στην ιστορία της στην Ευρώπη. Αυτά χρειάζονται πολλά χρήματα.

Να επανέλθω. Αγγελικά πλασμένα όλα όταν παίρνατε τα πρωταθλήματα και τώρα άλλαξε;

Οταν εμείς παίρναμε τα πρωταθλήματα, είχαμε διπλάσιο ή τριπλάσιο μπάτζετ από άλλες ομάδες. Οι παίκτες μας είχαν πολύ μεγάλη αξία, κάτι που φάνηκε και από τις πωλήσεις, τότε σε ένα πρωτάθλημα 35 αγώνων η καλύτερη ομάδα κερδίζει το πρωτάθλημα.

Δεν κερδίζει μόνο το μπάτζετ. Η Λίβερπουλ πέταξε έξω την Μπαρτσελόνα, εσείς έχετε κερδίσει ομάδες στην Ευρώπη με μεγαλύτερο μπάτζετ.

Κάναμε τεράστιες νίκες με Γιουβέντους, Μάντσεστερ, Ατλέτικο, όταν έχεις μπροστά σου έναν μαραθώνιο πρωταθλήματος, έχει να κάνει το μπάτζετ. Αν με ρωτάτε αν κέρδισε φέτος το πρωτάθλημα η καλύτερη ομάδα, θα σας πω ότι η καλύτερη ομάδα φέτος ήταν ο Ολυμπιακός και όμως χάσαμε το πρωτάθλημα. Συμβαίνουν.

Ο ΠΑΟΚ σάς κέρδισε μέσα – έξω.

Καμιά φορά κοιμάται ο Θεός, στο εντός έδρας δείτε πόσες τελικές είχαμε και πώς χάσαμε.

Δηλαδή δεν παραδέχεστε ότι ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερη ομάδα παρά το γεγονός ότι πήρε το νταμπλ;

Οχι, γιατί εμείς είχαμε την καλύτερη ομάδα.

Ούτε πέρυσι η ΑΕΚ;

Καλά, δεν το συζητάμε αυτό, ότι η ΑΕΚ πέρυσι μπορεί να είχε καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό. Την ευθύνη την παίρνω εγώ πάλι. Οταν έχεις μάθει να κερδίζεις, πρέπει να έχεις μάθει να τους κερδίζεις όλους, είτε λέγονται διαιτητές είτε παράγοντες. Φέτος παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο, είχαμε καλούς ποδοσφαιριστές. Δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας, έπρεπε να κερδίσουμε και την τύχη, καθώς και δεν είχαμε την ίδια αντιμετώπιση από τους διαιτητές όπως ο ΠΑΟΚ. Να μάθουμε από τα λάθη μας, να γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί και του χρόνου να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και να κάνουμε άλλη μία φορά χαρούμενους τους εκατομμύρια οπαδούς μας.

Εχετε μια ομάδα στην Αγγλία, άλλα τα μεγέθη εκεί. Θα πουν κάποιοι τι δουλειά έχει ο Μαρινάκης να ασχολείται ακόμη με τον Ολυμπιακό όταν έχει και μια ομάδα στην Αγγλία. Σκέφτεστε να μείνετε για πάντα στον Ολυμπιακό ή με κάποιο χρονικό ορίζοντα ή κάποια στιγμή θα κλείσει ο κύκλος;

Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι να αποχωρήσω από τον Ολυμπιακό. Για να αποχωρήσεις θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να διασφαλίσει το μέλλον. Πιο δύσκολο να φύγεις παρά να έρθεις. Και όταν νιώθεις υπεύθυνος και έχεις μια μεγάλη αγάπη και πάθος για την ομάδα σου, θέλεις ο επόμενος να διασφαλίσει νίκες και πρωταθλήματα. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα να αγοράσει τον Ολυμπιακό ή να διασφαλίσει ακόμη καλύτερη πορεία στο μέλλον.

Για να ενδιαφερθεί, θα πρέπει εσείς να πουλάτε.

Εδώ μιλάμε για τον Ερασιτέχνη που έχει τόσα τμήματα και δεν βρίσκουμε ανθρώπους Ολυμπιακούς να βοηθήσουν και μιλάμε για πολύ λιγότερα χρήματα. Και στο μπάσκετ οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα. Δεν είναι κάτι που ο καθένας θέλει να ασχοληθεί. Δεν είναι στα πλάνα η αποχώρηση, την υγειά μας να έχουμε, θα είμαστε για πολλά χρόνια.

Εφοπλιστής, πρόεδρος ομάδων, ιδιοκτήτης ΜΜΕ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ποιο αγαπάτε περισσότερο και πώς τα προλαβαίνετε όλα αυτά;

Είναι δύσκολο, γιατί είναι διαφορετικά. Αλλο να ασχολείσαι με τη ναυτιλία, άλλο με το ποδόσφαιρο, με τον δήμο, με τα ΜΜΕ. Εμένα μου αρέσει να δημιουργώ, δεν κουράζομαι εύκολα, δεν θα με ακούσετε να σας πω ότι είμαι κουρασμένος, γιατί με ευχαριστεί αυτό. Το καλό είναι πως ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα κάνει πρωταθλητισμό. Οι εταιρείες μας στη ναυτιλία, ο Ολυμπιακός, «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα», ακόμη και η Νότιγχαμ Φόρεστ, πρωταγωνιστούν. Το να κάνεις σε όλα αυτά πρωταθλητισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο, να παραμείνεις στην κορυφή. Την υγειά μας να έχουμε και θα συνεχίσουμε έτσι.

Τι αγαπάτε περισσότερο;

Τον Ολυμπιακό. Ασχολούμαι πολλές ώρες με την ομάδα. Από την άλλη, η ναυτιλία με ευχαριστεί, είναι περιβάλλον ανταγωνιστικό, έχεις να κάνεις με ανθρώπους έξυπνους, μορφωμένους, με μυαλά. Και θα πρέπει να τους ανταγωνίζεσαι και να κερδίζεις. Αρα είναι κάτι που μου αρέσει, κάνει καλό και στο μυαλό μου και στην καθημερινότητά μου.