Η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη περί επταήμερης εργασίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή διακαναλική του συνέντευξη αναφέρθηκε στην εταιρεία Παπαστράτος η οποία λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ωστόσο, πριν από περίπου δύο χρόνια μόλις, το καλοκαίρι του 2017, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί το εργοστάσιο της εταιρείας και είχε δώσει συγχαρητήρια στην επιχείρηση για τις καλές εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ διοίκησης και υπαλλήλων: «Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για λίγο με έναν από τους πολλούς εργαζόμενους που μου κάνουν την τιμή να βρίσκονται σήμερα εδώ. Τον ρώτησα για τις σχέσεις εργασίας. Ελπίζω ότι μου είπε την αλήθεια. Ότι είναι εξαιρετικές», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε συγχαρεί την εταιρεία για την επιλογή «να πάρει το υψηλό, για εκείνη την εποχή, ρίσκο να επενδύσει στη χώρα. Δικαιώνεται αυτή η επιλογή. Είμαι βέβαιος πως αυτήν την επιλογή θα την ακολουθήσουν –και ήδη την ακολουθούν- επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένοι (…)».

Κλείνοντας, αναφερόμενος στη θέση του εργαζομένου και απευθυνόμενος στους επικεφαλής της Παπαστράτος είπε ότι «σε αυτό επενδύσατε τόσα χρόνια και γι’ αυτό καταφέρατε, όχι μόνον να επιβιώσετε ως επιχείρηση, αλλά να έχετε και μια ιδιαίτερη δυναμική που, μέσα και από την επένδυση στις νέες τεχνολογίες, σας δίνει και μια μεγάλη προοπτική για το μέλλον».

Τι λέει η εταιρεία

«Με την συγκατάθεση των εργαζομένων εφαρμόζουμε στην Παπαστράτος την επταήμερη λειτουργία του εργοστασίου» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αντιπρόεδρος της Εταιρίας, Ιάκωβος Καργαρώτος.

Ο κ. Καργαρώτος διευκρίνισε ότι η εταιρία επεδίωξε να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί μελλοντικά στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής, όταν αυτές προκύψουν, γεγονός που θα της επιτρέψει, σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, να λειτουργεί το εργοστάσιό της 7 ημέρες την εβδομάδα αδιαλείπτως.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τους εργαζόμενους, καθώς με την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού μοντέλου βαρδιών που στηρίζεται σε 4 ημέρες εργασίας και 2 ημέρες ρεπό, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν το τυπικό τους ωράριο και ακόμα λιγότερο.

Εξήγησε μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 37,3 ώρες την εβδομάδα και εξασφαλίζουν 18 ημέρες επιπλέον ανάπαυσης κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, διατηρώντας παράλληλα το ανταγωνιστικό πακέτο μισθών και παροχών που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μόνο σε 11 εργαζόμενους που απασχολούνται σε δύο συγκεκριμένα τμήματα της εταιρείας και θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους όταν αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση και ακολούθως και η παραγωγή.

Ο κ. Καργαρώτος αποκάλυψε, ότι η εταιρεία συμπεριέλαβε ως μέρος της επένδυσής της και την αλλαγή του εργασιακού μοντέλου, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.