Μια καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία, όχι από «μπαλκόνι» αλλά από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, εκφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή τώρα, αλλά και από τον ελληνικό λαό στις 26 Μαΐου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το πακέτο προεκλογικών παροχών είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα ελαφρύνσεων και ταυτόχρονα ενίσχυσης της Οικονομίας για την επόμενη 4ετία, το οποίο αναμένει να εγκρίνει ο ελληνικός λαός.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι για την ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση και άρα ουδεμία σχέση έχουν με την έγκριση κυβερνητικού προγράμματος, o Αλέξης Τσίπρας ήθελε να παρουσιάσει το νέο αφήγημα της κυβέρνησης: παρέλαβε καμένη γη, αλλά κατέστησε την Οικονομία ισχυρή και τώρα υλοποιεί όλα τα κοινωνικά μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το δικό της μυστικό πρόγραμμα που επιχειρεί να κρύψει από τον ελληνικό λαό είναι η αντιλαϊκή πολιτική του ΔΝΤ που ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πίσω από τις κορώνες αυτές ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προσπαθεί να κρύψει ότι κι εκείνος έφερε μνημόνιο και εφάρμοσε πολιτικές σκληρής λιτότητας, παρά τα όσα υποσχόταν προεκλογικά το 2015. Απλά, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοζαν μνημόνια ήταν οι αντιλαϊκές πολιτικές του ΔΝΤ, ενώ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μνημόνιο, αφού έκανε κωλοτούμπα με το «Όχι» του δημοψηφίσματος, ήταν απλά -όπως είπε ο πρωθυπουργός- «ένα βήμα πίσω για να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά».

Και έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πολλά βήματα μπροστά με το μνημόνιο που εφάρμοσε, καταφέροντας να ξεπεράσει σε λιτότητα ακόμη και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το «ματωμένο» υπερπλεόνασμα κατέστρεψε την μεσαία τάξη, έπληξε τους αδύναμους και μπλόκαρε την ανάπτυξη της Οικονομίας, όπως παραδέχονται πια και οι θεσμοί ακόμη. Όχι όμως για τον Αλέξη Τσίπρα.