Το VIP αεροπλάνο τύπου Hawker 850 XP της τουρκικής Kaya Air απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού με σχέδιο πτήσης που έδειχνε ως προορισμό τα Αδανα στην Τουρκία. Πέρασε από το FIR Λευκωσίας ακολουθώντας το επίσημο σχέδιο πτήσης προς τα Αδανα, ωστόσο μόλις βγήκε από την περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπήκε στο FIR της Τουρκίας, λίγο πριν το αεροδρόμιο των Αδάνων, άλλαξε πορεία, επέστρεψε στην Κύπρο και κατευθύνθηκε προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

Ηταν η πρόβα τζενεράλε για απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, τις οποίες επιδιώκει από χρόνια η Τουρκία, προσπαθώντας να σπάσει τη διεθνή απογόρευση. Και μένει πλέον να φανεί ποια θα είναι η συνέχεια, μετά την πτήση ιδιωτικού αεροσκάφους τουρκικής εταιρείας το οποίο πραγματοποίησε την απευθείας πτήση από τη Βηρυτό στα κατεχόμενα τη Μεγάλη Παρασκευή.

Στοιχεία που επικαλείται ο κυπριακός Τύπος δείχνουν ότι τα Κατεχόμενα ήταν από την αρχή ο προορισμός του τουρκικού αεροσκάφους, που έφερε τα διακριτικά TC-TKC, και το οποίο ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Kaya Kaya Holding. Επικεφαλής του εν λόγω επιχειρηματικού ομίλου είναι ο Burhanettin Kaya, ο οποίος έχει ήδη μεγάλη οικονομική δραστηριότητα στο ψευδοκράτος και έχει πάρει και υπηκοότητα του κατοχικού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την τουρκική εισβολή μέχρι και σήμερα, κατά το σύνηθες, πτήσεις από άλλες χώρες με προορισμό τα Κατεχόμενα γίνονται με σχέδια πτήσεων και κωδικούς πτήσεων προς τουρκικά αεροδρόμια, που είναι αποδεκτοί από τον ICAO και προσγειώνονται στα τουρκικά αεροδρόμια. Στη συνέχεια οι κωδικοί αλλάζουν και γίνεται η πτήση από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα. Η προσπάθεια αλλαγής σχεδίου πτήσης στον αέρα μέσω του FIR της Τουρκίας και ανακατεύθυνση προς το παράνομο αεροδρόμιο, είναι μία νέα προσπάθεια να σπάσει το διεθνές εμπάργκο και να καταστεί δυνατό να πραγματοποιούνται διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο των Κατεχομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο όμιλος που επιχείρησε το εν λόγω σχέδιο δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία στα Κατεχόμενα, στην Κερύνεια και αλλού.

Μεσιτικά

Επισημαίνεται ότι στην κατεχόμενη Κύπρο υπάρχουν και πολλά μεσιτικά γραφεία τα οποία πουλούν πολυτελείς κατοικίες σε Βρετανούς – κυρίως – και άλλους πολίτες ξένων χωρών που είναι πρόθυμοι να αγνοήσουν το κατοχικό καθεστώς και να επιλέξουν για εξοχική κατοικία το ψευδοκράτος, επιχειρώντας νομιμοποίηση της κατοχής και μέσω της τουριστικής οδού.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ποια θα είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που ενισχύουν το κατοχικό καθεστώς, ενώ οι πιέσεις για να δοθεί μία οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό εντείνονται με αιχμή και τις ενεργειακές ανακαλύψεις.