Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό στο στρατό να σταθεί στο πλευρό του, υποστηρίζοντας πως ήδη έχει μερίδα των ενόπλων δυνάμεων στο πλάι του.

Πυροβολισμοί και βίαιες συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε διαφορετικά σημεία του Καράκας, την ώρα που οπαδοί του Γκουαϊδό καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια. Στην αντίπερα όχθη, υποστηρικτές του Μαδούρο συρρέουν έξω από το προεδρικό μέγαρο, σε μια προσπάθεια να τονώσουν το ηθικό του προέδρου της Βενεζουέλας, ο οποίος πάντως δηλώνει πως η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παραμένει πιστή στην κυβέρνησή του.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αναλυτών ότι σύντομα θα επέλθει ηρεμία, καθώς δε φαίνεται πιθανό ο στρατός να ανατρέψει τον Γκουαϊδό, οι ταραχές που ξέσπασαν νωρίς το πρωί στους δρόμους της πρωτεύουσας κλιμακώνονται. Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος, τα σοκαριστικά πλάνα όπου τεθωρακισμένα οχήματα της Εθνοφρουράς της χώρας πέφτουν πάνω σε διαδηλωτές, με τις σκηνές που ακολουθούν να αποτυπώνουν την χαοτική κατάσταση.

Το κάλεσμα του Γκουαϊδό αποδέχθηκαν χιλιάδες πολιτών οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και ήρθαν αντιμέτωποι με τις στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες αντιμετώπισαν προσπάθεια πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση, όπως υποστηρίζουν από το περιβάλλον του Μαδούρο. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις που στρατιωτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με στρατιωτικούς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως ο στρατός έχει χωριστεί στα δύο.

Ο πρώτος απολογισμός, σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται δηλώσεις προέδρου ιατρικού κέντρου, κάνει λόγο για 52 στο Καράκας. Οι 32 φέρεται να τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες, ένας από πυροβολισμό, 16 έφεραν μικροτραυματισμούς και τρεις έφτασαν μέχρι το ιατρικό κέντρο με αναπνευστικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, ένας λοχαγός του στρατού δέχθηκε πυρά από το πλήθος και χειρουργήθηκε σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά τους, ΗΠΑ, Κολομβία και Βραζιλία εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο λαό της Βενεζουέλας στην «αναζήτησή του της ελευθερίας», επαναλαμβάνοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στον Χουάν Γκουαϊδό, ενώ ο ΟΗΕ προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία». Αντίθετα, υπέρ του Μαδούρο είναι η Κούβα, η Ρωσία και η Τουρκία, ενώ το Μεξικό παραμένει ουδέτερο.

Το κάλεσμα για στρατιωτική εξέγερση

Αφορμή για την κλιμάκωση των επεισοδίων αποτέλεσε ένα βίντεο, στο οποίο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό καλεί σε εξέγερση εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Το βίντεο, που αναρτήθηκε στα social media, γυρίστηκε στην αεροπορική βάση La Carlota του Καράκας και σε αυτό ο Γκουαϊδό συνοδεύεται από πολλούς στρατιώτες και τον κρατούμενο ακτιβιστή Λεοπόλδο Λόπεζ, βασικό ηγέτη της αντιπολίτευσης τον οποίο οι στρατιωτικοί φέρονται να απελευθέρωσαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο παρέμενε επί χρόνια από το καθεστώς Μαδούρο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός πληροφοριών της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε ότι ένα μικρό μέρος του στρατού έχει ταχθεί στο πλευρό του Γκουαϊδό. «Καλούμε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση, μαζί με τις ένδοξες εθνικές ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας, να νικήσουν την προσπάθεια πραξικοπήματος και να διατηρήσουν την ειρήνη» έγραψε στο Twitter.

Ακολούθησαν διαδηλώσεις με σοβαρά επεισόδια, ενώ δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας.

Διαψεύδει ο Μαδούρο – Δείχνουν τις ΗΠΑ ως «ενορχηστρωτή»

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι ο στρατός παραμένει «απόλυτα πιστός» στο πρόσωπό του μετά από συνομιλία που είχε με τους στρατιωτικούς ηγέτες. «Θα νικήσουμε», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Βλαντίμιρ Παντρίν, είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο «στρατιωτικό πραξικόπημα» για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον.

«Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον», τον σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

«Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό» πρόσθεσε.

Το απόλυτο χάος στους δρόμους της χώρας

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί πολλές περιοχές στη Βενεζουέλα μετά την έκκληση που απηύθυνε στον στρατό ο Χουάν Γκουαϊδό για να τον βοηθήσει να ανατρέψει τον Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» στην προσπάθειά του αυτή. Μια ομάδα στρατιωτικών ξεσηκώθηκε και ξέσπασαν βίαια επεισόδια έξω από αεροπορική βάση.

Αρκετές δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, εκτόξευαν πέτρες και οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούσαν με δακρυγόνα, ενώ θωρακισμένο όχημα έπεσε πάνω σε μια ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Τώρα είναι η ώρα!. Οι 24 Πολιτείες της χώρας έχουν δεσμευτεί στον ίδιο δρόμο: δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Το μέλλον μας ανήκει: ο λαός και ο στρατός ενωμένοι για να βάλουμε τέλος στον σφετερισμό» της εξουσίας, έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter.

Εγκατέλειψε το Καράκας ο Γκουαϊδό – Φοβόταν τη σύλληψή του;

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, ο Γκουαϊδό εγκατέλειψε το Καράκας χωρίς να είναι γνωστός ο τελικός προορισμός.

Πάντως, περίπου στις 22:00 με νεότερο μήνυμά του επανεμφανίστηκε, σημειώνοντας πως «στα χέρια μας είναι η δύναμη για να αλλάξουμε. Οι εξελίξεις είναι ασταμάτητες. Μας στηρίζουν οι άνθρωποί μας και ο πλανήτης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία μας».

Την ίδια ώρα, ένα νέο σενάριο διακινείται στον διεθνή Τύπο σχετικά με το γιατί ο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό προτίμησε σήμερα να απευθύνει σήμερα το κάλεσμα του για ξεσηκωμό εναντίον του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Η δημοσιογράφος της Βενεζουέλας, Λους Μελ Ρέγιες μεταδίδει ότι ο Χουάν Γκουαϊδό σχεδίαζε να ξεκινήσει την «Επιχείρηση Ελευθερία» σε διαφορετική ημέρα και όχι σήμερα.

Η δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι ο Γκουαϊδό είχε ισχυρή στήριξη από τον στρατό αλλά χρειάστηκε να επισπεύσει την «Επιχείρηση Ελευθερία», καθώς πίστευε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τον συλλάβει. Τελικά η επίσπευση της επιχείρησης οδήγησε τον στρατό να κάνει πίσω, σύμφωνα με την Λους Μελ Ρέγιες.

ΗΠΑ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι – Ρωσία: Να αποφεύγεται η χρήση βίας

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.

«Είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Μαδούρο στον μεταβατικό Χουάν Γκουαϊδό. Να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα: Θέλουν, ως βασική προτεραιότητα, μια ειρηνική μετάβαση και θα επαναλάβω αυτό που είπε ο πρόεδρος, ότι ο Νικολάς Μαδούρο και όσοι τον στηρίζουν, ειδικά οι εκτός Βενεζουέλας, θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι στο τραπέζι» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

«Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για πραξικόπημα. Αναγνωρίζουμε τον Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο. Και όπως δεν είναι πραξικόπημα όταν ο Πρόεδρος Τραμπ δίνει μια εντολή στον υπουργό Άμυνας, δεν είναι πραξικόπημα όταν κάνει το ίδιο και ο Γκουαϊδό».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές.

Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση»

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσης τους.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.

Το πρόσωπο – κλειδί πίσω από τον Γκουαϊδό

Απόγονος οικογένειας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας της Βενεζούελας και ένθερμος υποστηρικτής του Γκουαϊδο, ο Λεοπόλδο Λόπες είναι το πρόσωπο που κινεί τα νήματα πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο 47χρονος Λόπες, το 2014 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 ετών για παρακίνηση βίας και από το 2017 βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με τη σύζυγό του να αναλαμβάνει ουσιαστικά την εκπροσώπησή του στο εξωτερικό, συναντώντας ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το Λεοπόλδο Λόπες μέσα από την αεροπορική βάση La Carlota να καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει για να πέσει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. «Όλοι στους δρόμους. Να βγουν όλοι στους δρόμους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του.

Το Associated Press αναφέρει ότι ο Λεοπόλδο Λόπες, πολιτικός της αντιπολίτευσης που βρισκόταν σε κατ ‘οίκον περιορισμό, έχει απελευθερωθεί από στρατιωτικούς – κάτι που εξηγεί την παρουσία του δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό αλλά και το μήνυμά του για να κατέβει ο κόσμος και να διαδηλώσει.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως η «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» ξεκίνησε προκειμένου να απομακρυνθεί ο αμφισβητούμενος – πλέον – πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.