Η Τουρκία προσπαθεί με διάφορες μεθόδους να παρακάμψει την διεθνή απαγόρευση για απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. Αυτό έδειξε πτήση ιδιωτικού αεροσκάφους πολυτελείας τουρκικής εταιρείας που πέταξε απευθείας από την Βηρυτό προς το κατεχόμενο αεροδρόμιο, όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος.

Η συγκεκριμένη πτήση έγινε το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής. To VIP αεροπλάνο τύπου Hawker 850 XP της τουρκικής Kaya Air, απογειώθηκε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι από το αεροδρόμιο της Βηρυτού με σχέδιο πτήσης και προορισμό το αεροδρόμιο στα Άδανα της Τουρκίας.

Το αεροσκάφος, αφού πέταξε μέσω του Fir Λευκωσίας προς τα Άδανα, αμέσως μετά την έξοδό του από την περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την είσοδό του στο Fir της Τουρκίας, σε όχι μεγάλη απόσταση από το αεροδρόμιο Αδάνων, έκανε επαναστροφή και κατευθύνθηκε προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το κατεχόμενο αεροδρόμιο ήταν εξαρχής ο προορισμός του αεροσκάφους τουρκικού νηολογίου -με τα διακριτικά TC-TKC – του τουρκικού επιχειρηματικού ομίλου Kaya Kaya Holding, του οποίου ηγείται ο Burhanettin Kaya, που αναπτύσσει σημαντική οικονομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα και του έχει δοθεί η λεγόμενη τουρκοκυπριακή υπηκοότητα.

Η πρακτική που ακολουθείται μετά το 1974, οι πτήσεις από άλλες χώρες προς κατεχόμενα, να πετούν με σχέδια πτήσεων και κωδικούς πτήσεων προς τουρκικά αεροδρόμια, που είναι αποδεκτοί από τον ICAO, να προσγειώνονται σε αυτά τα αεροδρόμια. Ακολούθως αλλάζουν κωδικούς και χρησιμοποιούν σχέδια πτήσεων από Τουρκία προς κατεχόμενα και να αλλάζουν κωδικούς ώστε να γίνεται η πτήση από Τουρκία προς κατεχόμενα.

Η πτήση του TC-TKC, ήταν εμφανώς ένα ακόμα «κόλπο» της Τουρκίας, ώστε να πετύχει απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα από χώρες εκτός Τουρκίας, με παραπλανητική αλλαγή σχεδίων πτήσης ενώ τα αεροπλάνα βρίσκονται στον αέρα, μέσω του Fir της Τουρκίας και ανακατεύθυνση προς το παράνομο αεροδρόμιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Kayan, που συνδέεται με τον Τούρκο Πρόεδρο Νταγίπ Ερτογάν, διαθέτει σειρά επιχειρήσεων στην Κύπρο, όπως τα ξενοδοχεία Kayan Pallazo στην κατεχόμενη Κερύνεια, που ολοκληρώθηκε το 2017 και το Kaya Artemis Resort στην κατεχόμενη Βουκολίδα.