Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Αγκυρα, αφού προχθες δύο φορές τουρκικά μαχητικά F-16 επιχείρησαν να παρενοχλήσουν – πετώντας πολύ κοντά – το στρατιωτικό ελικόπτερο «Χιούι» που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Τα νέα περιστατικά προκαλούν προβληματισμό στο «Πεντάγωνο», καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που οι Τούρκοι επιχειρούν να παρενοχλήσουν στο Αιγαίο ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μεταφέρει πολιτικούς ή στρατιωτικούς επισήμους. Είχε προηγηθεί στις 25 Μαρτίου η απόπειρα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι.

Χθες, μάλιστα, όπως σημείωναν πηγές του ΓΕΣ η δεύτερη απόπειρα παρενόχλησης ήταν ακόμη πιο σοβαρή από το περιστατικό της 25ης Μαρτίου, καθώς τα τουρκικά F-16 πέταξαν ακόμη πιο κοντά στο ελικόπτερο αλλά και σε χαμηλό ύψος. Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων είναι ότι προχθές – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ – σημειώθηκαν 14 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά και 5 σκληρές αερομαχίες (εμπλοκές) με τα ελληνικά αεροσκάφη ετοιμότητας (readiness) που απογειώθηκαν από το Καστέλλι και τη Σούδα και έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16.

Ο νέος γύρος της τουρκικής προκλητικότητας ξεκίνησε προχθες το πρωί όταν ο αρχηγός ΓΕΣ απογειώθηκε από τη Ρόδο για να επισκεφτεί σειρά μονάδων και φυλακίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Τότε ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου αλλά αυτομάτως «κυνηγήθηκε» από τα ελληνικά μαχητικά. Η πρώτη απόπειρα παρενόχλησης έγινε όταν το ελικόπτερο του αρχηγού ΓΕΣ προσγειωνόταν στο νησί της Ρω. Το ένα από τα δύο τουρκικά F-16 πέταξε σε απόσταση περίπου ενάμιση μιλίου από το νησί και σε αρκετά χαμηλό ύψος. Σε απόσταση αναπνοής από το τουρκικό μαχητικό όμως βρίσκονταν τα ελληνικά αεροσκάφη.

Αλλά και γύρω στις 12 το μεσημέρι όταν το ελικόπτερο του αρχηγού ΓΕΣ επέστρεφε από την περιοχή του Καστελλόριζου στη Ρόδο υπήρξε και δεύτερη απόπειρα παρενόχλησης. Την ώρα που το ελληνικό ελικόπτερο πετούσε κοντά στη Σύμη τα τουρκικά F-16 βρέθηκαν και πάλι αρκετά κοντά του. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως τα τουρκικά αεροπλάνα «κυνηγήθηκαν» από τα ελληνικά αεροσκάφη.

Σημειώνεται πως ένα ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί πέρυσι τον Μάρτιο όταν ο τότε αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής πραγματοποιούσε επίσκεψη στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Και τότε ζευγάρι τουρκικών F-16 είχαν πλησιάσει το ελληνικό ελικόπτερο και μάλιστα διά ασυρμάτου του είχαν ζητήσει να αλλάξει πορεία ισχυριζόμενα πως βρισκόταν στο τουρκικό FIR.

«Γκριζάρουν» το Καστελλόριζο

Mε την επανάληψη τέτοιου είδους προκλήσεων είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα επιχειρεί να παγιώσει συγκεκριμένες διεκδικήσεις της και να «γκριζάρει» το Καστελλόριζο. Αλλωστε, μόλις προ ημερών αποκαλύφθηκε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ ισχυρίστηκε ότι ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους και το Καστελλόριζο, δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» πάντως υπάρχει προβληματισμός καθώς οι επιτελείς διαπιστώνουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για επανεκκίνηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Κι αυτό διότι από το τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου έχουν μεσολαβήσει δύο μήνες με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων, ενώ δεν λείπουν και οι λεκτικές προκλήσεις.

Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως ακόμη μία αιτία για αυτήν την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία στο Αιγαίο είναι το γεγονός πως αυτή την περίοδο αισθάνεται στριμωγμένη. Οι ΗΠΑ την πιέζουν ασφυκτικά να μην πάρει το σύστημα των S-400, ενώ την ίδια ώρα η Αγκυρα βλέπει να ισχυροποιούνται οι συμμαχίες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αλλά και Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στον ενεργειακό και αμυντικό τομέα, με τις ευλογίες και της Αμερικής. Σε όλο αυτό το σκηνικό – λένε ανώτατοι στρατιωτικοί του Πενταγώνου – θα πρέπει να υπολογιστεί και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.