Υπάρχουν κάποιες τροφές  light τις οποίες καταναλώνουν τα παιδιά, που εμπεριέχουν ζάχαρη, την οποία δεν έχεις υπολογίσει,  που τα φορτώνει με θερμίδες. Ποιες είναι αυτές οι τροφές,  τι πρέπει να προσέξεις στις διατροφικές ετικέτες που τις συνοδεύουν και με τι μπορείς να τις αντικαταστήσεις;

Ξεχωρίζουν ανάμεσά τους οι χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ένας συσκευασμένος χυμός εμπορίου είναι εύκολη λύση, όμως καλό είναι να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες, καθώς η προσθήκη ζάχαρης είναι συχνή πρακτική για τη συντήρηση και τη βελτίωση της γεύσης του προϊόντος. Απέφυγε την καθημερινή κατανάλωση. Εάν δεν προλαβαίνει να φτιάξεις σπιτικό  φρέσκο χυμό δώσε στο παιδί το ίδιο το φρούτο.

Τα δημητριακά διαθέτουν βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ωστόσο περιέχουν και ζάχαρη που κρύβεται κάτω από όρους όπως «οργανική μελάσα», «οργανική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο». Προτίμησε τη βρώμη, σπιτικό κέικ, φρούτα κτλ.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι μία καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο να αναζητάς εκείνα τα προϊόντα που είναι αποκλειστικά παρασκευασμένα από σιτάρι ολικής άλεσης και δεν διαθέτουν προσμίξεις λευκών και ολικής άλεσης αλεύρων.

Τα light προϊόντα είναι υγιεινά για τα παιδιά εκτός κι αν ενισχύεται η περιεκτικότητά τους σε αλάτι και άλλα πρόσθετα προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση τους. Διάβασε τις ετικέτες για να ενημερωθείς για το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Προτίμησε το κανονικό γιαούρτι έναντι κάποιου frozen yoghurt που θεωρείται υγιεινό επιδόρπιο αλλά όταν συνοδεύεται από σοκολάτα, μπισκότο, καραμέλες, σιρόπια  κ.ο.κ. έχει αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο.

Το λίπος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο αντί για λιπαρά κρέατα και τυριά, βούτυρα και έτοιμες σφολιάτες και τηγανητά τρόφιμα, προτίμησε τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και το άπαχο κρέας. Να θυμάσαι ότι η ισορροπημένη διατροφή ενός παιδιού δημιουργεί έναν υγιή ενήλικα με σωστές διατροφικές συνήθειες.