Στο πλευρό της Γαλλίας για την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας στην Παναγία των Παρισίων στέκεται η Ουνέσκο, προκειμένου να διασωθεί ένα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού.

Όπως δήλωσε η Οντρεΐ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ, «η Ουνέσκο στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά».

Υπενθυμίζεται πως η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1163 και χρειάστηκαν περίπου 180 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να πάρει τη μορφή που είχε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Ωστόσο, η Παναγία των Παρισίων το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής της, ενώ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης βανδαλίστηκε από τους εξεγερμένους, με τον αρχιτέκτονα Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc να αναλαμβάνει την επισκευή της στα μέσα του 19ου αιώνα.