Νηπιαγωγείο και σχολεία ετοιμάζονται να κλείσουν για τις διακοπές του Πάσχα και προβληματίζεσαι για το πώς θα απασχολήσεις τα παιδιά σου; Υπάρχουν μια σειρά από ιδέες τις οποίες μπορείς να υιοθετήσεις, ώστε και τα παιδιά σου να περάσουν τον χρόνο τους δημιουργικά και παράλληλα να κατανοήσουν το πνεύμα του Άγιου Πάσχα που καταφθάνει, τροφοδοτώντας το κουτάκι αναμνήσεων της δικής σας «Πασχαλινής οικογενειακής παράδοσης».  Έχουμε και λέμε:

Μπορείτε να φτιάξετε μαζί (τι άλλο;) τσουρέκια και κουλουράκια. Ξεχάστε για εφέτος τις περίτεχνες πλεξούδες και τα τέλεια πασχαλινά κουλουράκια και αφήστε τα να φτιάξουν ζωάκια, ψαράκια και καρδούλες, γράμματα κι αριθμούς κι ότι άλλο τραβάει η ψυχούλα τους.

Φτιάξτε δωράκια για τους αγαπημένους σας, τον παππού, τη γιαγιά, τη νονά, συγγενείς και φίλους. Μπορεί να είναι από πασχαλινές κάρτες με ζωγραφιστά αβγά, λαγουδάκια κ.ο.κ. και λαμπάδες που θα χρωματίσουν και θα διακοσμήσουν τα παιδιά, μέχρι φαναράκια, προστατευτικά για τη λαμπάδα για να μην στάξει στα ρούχα το κερί της Ανάστασης, κορνίζες και μπλουζάκια με δικές σας πασχαλινές εκτυπώσεις.

Εννοείται πως θα ζητήσεις τη βοήθειά τους για να βάψετε μαζί και να διακοσμήσετε τα πασχαλινά αβγά, ώστε τα τσουγκρίσματα να μην είναι ποτέ ξανά τα ίδια.

Διαβάστε πασχαλινά βιβλία και παραμύθια! Δείτε ταινίες με πασχαλινό θέμα, τύπου «Άνοιξη με τον Ρω».

Πηγαίνετε στην Εκκλησία εκτός από το Μ. Σάββατο της Ανάστασης την Μ. Παρασκευή, ώστε να δουν τα παιδιά τους Επιταφίους κι εξηγείστε τους ανάλογα με την ηλικία τι σηματοδοτούν οι ημέρες της Μ. Εβδομάδας και η Κυριακή του Πάσχα.

Κατεβείτε στο κέντρο  με το μετρό ή το λεωφορείο για να νιώσετε τον Πασχαλινό ρυθμό της πόλης. Βγείτε για πικνίκ και διοργανώστε Πασχαλινό κυνήγι αυγών!  Πηγαίνετε βόλτα στην εξοχή  και κόψτε παπαρούνες. Μην ξεχάσετε να αναζητήσετε Πασχαλιές για τα βάζα σας.

Φυτέψτε στον κήπο, στη γλάστρα ή ακόμα και σε κεσεδάκι από γιαούρτι φακές. Φυτέψτε και… καραμέλες ώστε να βγουν το Πάσχα γλειφιτζούρια! Στολίστε (γιατί όχι;) ένα κλαράκι με ζωγραφιστά πασχαλινά αυγά. Φτιάξτε πασχαλινές ζωγραφιές για τον τοίχο.

Στολίστε το σπίτι με γιρλάντες, καλαθάκια με αβγά, κάρτες, κατασκευές των παιδιών.

Μαζέψτε παλιά παιχνίδια ή βιβλία και πηγαίνετέ τα σε κάποιο  ίδρυμα ή δώστε τα σε κάποιο γνωστό σας παιδί που τα χρειάζεται. Επισκεφτείτε κάποιον ηλικιωμένο συγγενή σας μαζί με τα παιδιά.

Διοργανώστε πυτζάμα πάρτι με φίλους των παιδιών σας.

Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να εμπλουτίσετε την παραπάνω λίστα με πολλές ακόμη ιδέες, από τις οποίες κάποιες μπορεί να γίνουν κομμάτι της πασχαλινής οικογενειακής σας παράδοσης, τροφοδοτώντας το οικογενειακό άλμπουμ των αναμνήσεων. Έτσι ή αλλιώς φροντίστε να απολαύσετε τον χρόνο που θα μοιραστείτε με τα παιδιά σας κι όλους αυτούς που αγαπάτε γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο της γιορτής. Καλό Πάσχα!