Απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που στόχο έχουν την απόσπαση χρημάτων, ειδικά από άτομα που παρακολουθούν online βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο, δέχονται το τελευταίο διάστημα αρκετοί χρήστες του διαδικτύου.

Πρόκειται για τα αποκαλούμενα (s)extortion scams που διανέμονται μέσω e-mails, που είναι γραμμένα σε πολλές γλώσσες.

Οι κυβερνοεγκληματίες, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας ESET, μέσω των e-mails ισχυρίζονται ότι έχουν παραβιάσει τη συσκευή του θύματος και έχουν καταγράψει το άτομο ενώ παρακολουθεί πορνογραφικό περιεχόμενο.

Το μήνυμα διαβεβαιώνει ότι εκτός από την καταγραφή της συμπεριφοράς του θύματος στην web κάμερα, έχουν καταγραφεί και τα βίντεο που παρακολούθησε.

«Οι κυβερνοεγκληματίες ζητούν ένα ποσό περίπου 0,40 – 0,45 Bitcoin – 2.000 αμερικάνικα δολάρια για να μην αποκαλύψουν το υλικό, ωστόσο έχουμε ήδη δει και μηνύματα που ζητούν άλλα ποσά», εξηγεί ο κ. Όντρεϊ Κούμποβιτς, ειδικός σε θέματα ασφαλείας της ESET.

«Από τη στιγμή που ανοίγει το e-mail, το θύμα έχει περιθώριο 48 ώρες για να πληρώσει, αλλιώς ο κυβερνοεγκληματίας απειλεί ότι θα στείλει το “ενοχοποιητικό” βίντεο σε όλες τις επαφές που κατάφερε να κλέψει από την παραβιασμένη συσκευή», προσθέτει ο κ. Κούμποβιτς.

Σε προηγούμενες απάτες με sextortion scam που είχε εντοπίσει η ESET, τα e-mails ήταν κυρίως στα αγγλικά, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν e-mails προσαρμοσμένα στην αντίστοιχη γλώσσα της κάθε χώρας, κυρίως σε Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία και Ρωσία .

Η ESET προειδοποιεί το κοινό ότι η συγκεκριμένη απάτη είναι μια προσπάθεια εκβιασμού και οι κυβερνοεγκληματίες δεν έχουν πραγματικά στην κατοχή τους ένα τέτοιο βίντεο του θύματος.

Σημειώνεται ότι e-mails scams σαν και αυτά έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και χρόνια και δεν αποτελούν μία καινούρια μορφή απάτης. Η συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία ο επιτιθέμενος συνήθως ζητάει από το θύμα χρηματικά ποσά ονομάζεται sextortion.

Επίσης, το sextortion μπορεί να αφορά και περιπτώσεις που οι κυβερνοεγκληματίες έχουν πραγματικές φωτογραφίες του θύματος, τις οποίες απέσπασαν, για παράδειγμα, από κατ’ ιδίαν συνομιλίες μέσω ενός ψεύτικου προφίλ. Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνη απάτη στην περίπτωση που το θύμα είναι παιδί.

Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο scam από τα προηγούμενα, είναι η αποτελεσματικότητα της κοινωνικής μηχανικής που έχει χρησιμοποιηθεί, κυρίως δεδομένης της ικανότητας στοχοποίησης χρηστών που παρακολουθούν κρυφά πορνογραφικό περιεχόμενο στις συσκευές τους.

Μάλιστα, σε ορισμένες από τις προηγούμενες εκδόσεις, το e-mail φαινόταν σαν να προέρχεται «από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του θύματος», το οποίο επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς του κυβερνοεγκληματία για την παραβίαση της συσκευής.

Επίσης, σε παλαιότερες εκδόσεις αυτού του scam, ο εισβολέας ισχυριζόταν ότι γνώριζε τον κωδικό πρόσβασης του θύματος και για να αποδείξει τον ισχυρισμό του, ενσωμάτωνε τον κωδικό στο κυρίως κείμενο του μηνύματος. Σε αυτή την περίπτωση, ο κυβερνοεγκληματίας πιθανώς είχε αποκτήσει τον κωδικό μέσω κάποιας από τις μεγάλες διαρροές δεδομένων που περιελάμβαναν δισεκατομμύρια αυθεντικά ονόματα σύνδεσης και κωδικούς πρόσβασης.

Σύμφωνα με την ESET, εάν κάποιος χρήστης έχει πραγματικά χρησιμοποιήσει τον κωδικό πρόσβασης που αναφέρεται σε αυτό το scam, μπορεί να φοβηθεί και να προχωρήσει σε πληρωμή.

Ένας άλλος λόγος που αυτό το scam θεωρείται «αποτελεσματικό», είναι γιατί αφορά το ευαίσθητο θέμα της πορνογραφίας. Καθώς πολλοί χρήστες επισκέπτονται κρυφά σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, η ιδέα ότι η οικογένειά τους, οι γνωστοί, οι συνάδελφοί τους ή οι συνεργάτες τους μπορεί να μάθουν για τη συμπεριφορά τους, είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.

«Αν λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο γραμματοκιβώτιό σας, ενεργήστε συνετά και αποφύγετε τις βιαστικές κινήσεις», λέει ο κ. Κούμποβιτς και εξηγεί: «Πρώτα απ’ όλα, μην απαντάτε στο scam, μην ανοίξετε τα συνημμένα, μην κάνετε κλικ σε ενσωματωμένο περιεχόμενο, και, οπωσδήποτε, μην πληρώσετε. Αν δείτε να αναγράφεται στο μήνυμα ο πραγματικός κωδικός πρόσβασής σας, συνιστούμε να τον αλλάξετε και να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο πιστοποίησης διπλού παράγοντα σε αυτήν την υπηρεσία αλληλογραφίας. Πολλές φορές οι κυβερνοεγκληματίες δοκιμάζουν τις πληροφορίες σύνδεσης και χρησιμοποιούν τον παραβιασμένο λογαριασμό το λιγότερο για να εξαπλώσουν τα μηνύματά τους. Πραγματοποιήστε σάρωση της συσκευής σας με κάποιο αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας που μπορεί να ανιχνεύσει πραγματικές μολύνσεις και άλλα προβλήματα, όπως η κακόβουλη χρήση της ενσωματωμένης κάμερας web, οπότε μετά μπορεί να διορθωθεί, για παράδειγμα, απλά με απλή προσθήκη ταινίας πάνω στον φακό».