Η Αυστρία θα παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους με τους εταίρους της στην ΕΕ Ουγγαρία και Σλοβενία τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο, ανέφερε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, επικαλούμενο μια επιστολή του υπουργού Εσωτερικών της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην επιστολή του προς την Κομισιόν, ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, επικαλέστηκε έναν επίμονα υψηλό αριθμό παράτυπων μεταναστών και μια «υποβόσκουσα τρομοκρατική απειλή» που συνδέεται με την προοπτική της επιστροφής μαχητών από πρώην προπύργια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, σύμφωνα με το APA.

Ο Κικλ, του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, ανέφερε πως αναμένει αύξηση του αριθμού των μεταναστών που συλλαμβάνονται κατά μήκος της αποκαλούμενης βαλκανικής διαδρομής προς την Ευρώπη, ανέφερε το APA.

Το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια. Οι έλεγχοι ήταν αναμενόμενο να λήξουν στις 11 Μαΐου.

Η Αυστρία, η Γερμανία και άλλες χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, όπου κανονικά δε διεξάγονται έλεγχοι, επέβαλαν συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι υποτίθεται πως ήταν έκτακτοι, το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη.

Ενώ η Επιτροπή της ΕΕ έχει καλέσει για λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης και να αποκατασταθεί η ελευθερία της μετακίνησης, έξι χώρες της ζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Σουηδίας, καθώς και της Αυστρίας και της Γερμανίας, εξακολουθούν να παρατείνουν τους ελέγχους επικαλούμενες απειλές ασφάλειας και μεταναστευτικές απειλές.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)