Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση αγγλικού δικαστηρίου το οποίο καταδίκασε 22χρονο που προσπάθησε να προσεγγίσει 15χρονο μέσω διαδικτύου αλλά του επέτρεψε να επιστρέψει στο σπίτι της οικογένειάς του που μένει στην Κύπρο.

Το δικαστήριο του Νιούκαστλ άφησε ελεύθερο τον 22χρονο A. S που συνελήφθη όταν προσπάθησε να συναντηθεί με 15χρονο αγόρι που συνάντησε μέσω app. Το ραντεβού είχε στηθεί από μία ομάδα κυνηγών παιδεραστών ονόματι «Guardians of the North» οι οποίοι υποδύθηκαν τον 15χρονο.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, ο S. πιστεύοντας ότι συνομιλούσε με 15χρονο αγόρι του ζήτησε να συναντηθούν στο πάρκινγκ μίας υπεραγοράς για «να περάσουν καλά». Μόλις έφθασε στο χώρο τον περίμεναν οι «Guardians of the North», μία ομάδα που κυνηγάει παιδεραστές κρυμμένοι πίσω από ψεύτικα προφίλ. Οι Guardians ειδοποίησαν την Αστυνομία να βρίσκεται στο σημείο και  μόλις εμφανίστηκε ο S. συνελήφθη.

Στο δικαστήριο ο S. εμφανίστηκε μετανοημένος και ευχαρίστησε τους «Guardians» γιατί «τον απέτρεψαν από το να διαπράξει ένα φρικτό έγκλημα». Το γεγονός ότι ο 22χρονος δεν είχε  προηγούμενη καταδίκη και ότι εμφανίστηκε μετανοιωμένος τον βοήθησε να πέσει στα μαλακά.

Το δικαστήριο έδωσε οδηγία να επισκεφθεί ψυχίατρο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του και να συμπεριληφθεί το όνομά του στη λίστα με τους παραβάτες για σεξουαλικά εγκλήματα. Το προβληματικό μέρος της απόφασης για την Κύπρο είναι ότι σύμφωνα με το δικαστήριο θα του επιτραπεί να έρθει στην Κύπρο όπου μένει μόνιμα η οικογένειά του γιατί «αυτό θα του κάνει καλό». Στα δημοσιεύματα δεν αποσαφηνίζεται αν η μητέρα του 22χρονου διαμένει εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο 22χρονος πιθανόν να βρίσκεται στα κατεχόμενα, καθώς η ενδεδειγμένη διαδικασία υποχρεώνει τις βρετανικές αρχές να ενημερώνουν τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τέτοια περιστατικά, για το αν δηλαδή ο 22χρονος ταξίδεψε στις ελεύθερες περιοχές.