Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό αγγίζει το 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών. Όταν οι πρώτες φωτογραφίες ενός παιδιού βγαίνουν στο μαιευτήριο από ένα smartphone και τα παιδιά σχεδόν… γεννιούνται γνωρίζοντας πώς να χειριστούν ένα κινητό ή ένα τάμπλετ, τι μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις τον χρόνο που περνά το πιτσιρίκι σου μπροστά από την οθόνη;

Για αρχή φρόντισε να μειώσεις την ώρα που περνάς εσύ στην οθόνη του smartphone σου.

Παράλληλα βάλε κανόνες και όρια στο παιδί για τον χρόνο που θα περνάει μπροστά στην οθόνη, που για τα παιδιά του Δημοτικού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 λεπτά κάθε μέρα και για τα παιδιά του Γυμνασίου τη μία ώρα. Όσο για την online σύνδεση;  Σε παιδιά που είναι μέχρι 13 ετών θα μπορούσε να τεθεί ως κανόνας ότι ερχόμαστε σε επαφή με την οθόνη 2 -3 ώρες το σαββατοκύριακο το πολύ.

Μην επιτρέπεις τη χρήση στο υπνοδωμάτιο ακόμη κι αν το παιδί είναι στην εφηβεία.  Τουλάχιστον φρόντισε η οθόνη να μένει εκτός υπνοδωματίου τη νύχτα για να αποφευχθούν προβλήματα στον ύπνο.

Να γνωρίζεις για ποια ηλικία προορίζεται κάθε ηλεκτρονικό παιχνίδι και το περιεχόμενό του. Παίξε με το παιδί το παιχνίδι για να δεις πώς παίζεται. Να του επιστήσεις την προσοχή όταν παίζει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι μέσω διαδικτύου, ενημερώνοντάς το για τους κινδύνους και εξηγώντας του ότι δεν πρέπει να συνομιλεί με αγνώστους.

Φρόντισε ώστε  ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το ταμπλέτ ή το Playstation να βρίσκεται εκτός υπνοδωματίου, σε χώρο που να το επιβλέπεις.

Μην αμελείς τα φίλτρα προστασίας για να αποκλείονται πιθανοί κίνδυνοι από άγνωστα άτομα ή ακατάλληλο περιεχόμενο.

Όταν λείπεις από το σπίτι εξασφάλισε ότι το παιδί δεν μπορεί να κάνει ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου.

Σκέψου το καλά πριν αγοράσεις στο παιδί κινητό όταν είναι σε μικρή ηλικία. Με βάση πρόσφατο κίνημα (Wait Unit 8th) τα παιδιά πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 14 για να αποκτήσουν το δικό τους κινητό.

Ενημέρωσε το παιδί για το τι προκαλεί η αλόγιστη έκθεση στις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών. Εξήγησέ του ότι κάποια παιδιά πήγαν στο νοσοκομείο λόγω της κατάχρησης της οθόνης.

Να προσφέρεις στο παιδί μια άλλη εναλλακτική λύση για να μην κολλήσει στην οθόνη. Για παράδειγμα μια δραστηριότητα. Για αποτοξίνωση μπορείς να καθιερώσεις μια ημέρα για κλασικά παιχνίδια από επιτραπέζια (σκάκι κ.ο.κ.) μέχρι  μπάλα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, μήλα), να διαβάστε μαζί ένα βιβλίο και να το συζητήστε το, να πάτε στο θέατρο κ.ο.κ. Παράλληλα συμπεριέλαβέ το στην ρουτίνα σου, φροντίζοντας π.χ. να πάτε μαζί για ψώνια κ.ο.κ.

Εσύ γνωρίζεις καλύτερα από όλους το παιδί σου, οπότε ανάλογα συμπεριφέρσου ενθυμούμενη ότι  στη ζωή χρειάζεται ένα μέτρο και ότι βοηθά η πρόληψη, προκειμένου να αποφύγετε τα χειρότερα.

Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο ΠαίδωνΑγλαΐα Κυριακού λειτουργεί από το 2007 ειδική μονάδα για οθονόπληκτα παιδιά, όπου έχουν νοσηλευτεί δεκάδες παιδιά από 3-4 μέχρι 16 ετών.