Την οργή των πολιτών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό συνεχίζει να προκαλεί  η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η κυβέρνηση κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε.

Οι Έλληνες που  από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και σε μια σειρά παραχωρήσεων στη γειτονική χώρα, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν δείχνουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική.

Μάλιστα, αυτή η δυσαρέσκεια έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας και έχει φτάσει μέχρι την ομογένεια στις ΗΠΑ.  Δέκτης των αποδοκιμασιών έγινε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος βρέθηκε στο Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University) στη Νέα Υόρκη.

Εκεί, οι ομογενείς απηύθυναν ερωτήσεις σε έντονο ύφος διαφωνίας και τελικά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την αίθουσα.  Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν μετά την τοποθέτηση του υπουργού, όταν έλαβε τον λόγο το στέλεχος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Χρήστος Κόμσιος, ρωτώντας για την παραχώρηση του ονόματος, όπως επίσης και για άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ομογένειας, Εθνικός Κήρυξ, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε αρχικά από τους συντονιστές να επιτρέψουν τις ερωτήσεις, ακόμη και αυτού του περιεχομένου, επιμένοντας στην απάντησή του ότι η Συμφωνία είναι δίκαιη και συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη γειτονική χώρα, όπως επίσης και ότι διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή.

Στη συνέχεια, επικράτησε εκνευρισμός όταν δεν δόθηκε ο λόγος σε άλλους ομογενείς, με αποτέλεσμα 8 – 10 άτομα να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ορισμένοι εκ των οποίων φώναξαν τη λέξη «προδοσία», όπως φαίνεται και στο βίντεο του «Ε.Κ.».

«Για ποιον λόγο δεν ήρθατε στην Αστόρια να κάνετε αυτήν την ομιλία και να συζητήσετε με τους ομογενείς;», ανέφερε, σε έντονο ύφος, μια άλλη Ελληνοαμερικανίδα, πριν αποχωρήσει με ανάλογο τρόπο.

Μάλιστα, λίγο έλειψε να ξεφύγει η κατάσταση, όταν λίγο αργότερα ο πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης, Κωνσταντίνος Τσιούρης, ζήτησε να κάνει ερώτηση επίμονα, αλλά αρχικά ο συντονιστής τού διεμήνυσε ότι δεν υπήρχε χρόνος.

Με τους υπεύθυνους ασφαλείας να του κάνουν συστάσεις και τελικά να τον προειδοποιούν με αποβολή από την αίθουσα, ο κ. Τσιούρης είπε πως «ένα εκατομμύριο άτομα που διαμαρτυρήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι εθνικιστές» και εξέφρασε την αμφιβολία του εάν οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ έχουν διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχολιάζοντας αργότερα το περιστατικό, ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να ακούσει τις ερωτήσεις αυτών που διαφωνούσαν, είπε ότι ο καλύτερος δρόμος είναι να «πείθεις αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη, με επιχειρήματα».