O street artist Banksy μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του ενημερώνει το κοινό του ότι ανά τον κόσμο διοργανώνονται εκθέσεις για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί και οι οποίες δεν έχουν την συγκατάθεσή του. Μεταξύ αυτών και η έκθεση στην Αθήνα.

Κάτω από τον τίτλο Fake υπάρχει μια λίστα με τις πόλεις που φιλοξενούν εκθέσεις επικαλούμενες το έργο του Banksy.

«Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπήρξε ένα πρόσφατο κύμα εκθέσεων του Banksy, καμία εκ των οποίων δεν είχε τη συναίνεσή μου. Έχουν όλες οργανωθεί εξ ολοκλήρου χωρίς τη γνώση ή τη συμμετοχή του καλλιτέχνη. Παρακαλούμε να τις μεταχειριστείτε ανάλογα», αναφέρει ο Banksy.

Πάντως, οι διοργανωτές της έκθεσης «Ο Κόσμος του Banksy» που φιλοξενείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι εξ αρχής είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν περιλαμβάνονται αυθεντικά έργα, αλλά αντίγραφα και αναπαραστάσεις.

Ανέφεραν ωστόσο ότι πρόκειται για ακριβή αναπαραγωγή των έργων του και απόλυτη αναπαράσταση των σημείων στα οποία έχουν γίνει τα έργα. Οι διοργανωτές σημείωναν ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν αυτό ακριβώς που θα έβλεπαν εάν βρίσκονταν μπροστά από το αυθεντικό γκράφιτι του Banksy.

Είναι φανερό λοιπόν ότι οι διοργανωτές της έκθεσης προχώρησαν στην δημιουργία της έκθεσης χωρίς συνεννόηση ή τη συγκατάθεση του Banksy, το όνομα του οποίου χρησιμοποιεί.

Το ίδιο ισχύει και για αρκετές ακόμα εκθέσεις ανά τον κόσμο, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.