Αιχμηρά σχόλια από την πλευρά της Ευρώπης φέρνει στο «φως» ο βρετανικός Guardian, κατά της Τερέζα Μέι, με αφορμή την εμφάνισή της στη χτεσινή σύνοδο κορυφής.

«Η Τερέζα Μέι χρειάζεται συνήθως λιγότερο από ώρα για να εξηγήσει στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σχέδια της για το Brexit, στις συνόδους κορυφής. Τελικά, με μόλις οχτώ ημέρες μέχρι την αρχική προθεσμία, η βρετανίδα πρωθυπουργός χρειάστηκε ολόκληρα 90 λεπτά. Για τους ευρωπαίους, ήταν ένας χρόνος που δε δαπανήθηκε καλά» αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ευρωπαϊκές πήγες, έκαναν λόγο για «90 λεπτά του τίποτε».

«Δεν αποσαφήνισε ούτε αν οργανώνει ψηφοφορία. Ερωτήθηκε τρεις φορές τι θα κάνει αν χάσει την ψηφοφορία και δεν μπορούσε να πει. Ηταν φοβερό. Φρικτό. Ηταν όλο υπεκφυγές ακόμη και με τα δικά της μέτρα» ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές στον Guardian.

Οι βολές κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού δεν σταματούν σε αυτό το σημείο.

«Καμία δεκαριά ηγέτες της ΕΕ βομβάρδιζαν την βρετανίδα πρωθυπουργό με ερωτήσεις. Εάν έχει plan Β; Πώς θα εξασφαλίσει πλειοψηφία; Πότε θα κάνει την ψηφοφορία; ‘’Απέφυγε τελείως αυτές τις ερωτήσεις’’», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή: «Δεν ήταν πειστική. Δεν ήταν σαφές αν έχει plan Β. Δεν ήταν σαφές αν έχει οποιοδήποτε σχέδιο».

Μόλις έφυγε από το δωμάτιο, οι ηγέτες έκαναν εμφανή την απογοήτευσή τους. «ίσως πρέπει να τους αφήσουμε να φύγουν», είπε ο Σαβιέ Μπετέλ.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η παρουσίαση της Μέι τον οδήγησε στο να υποβαθμίσει την πρόβλεψη της συμφωνίας που διέσχισε από 10% σε 5%. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απάντησε: «Είσαι πολύ αισιόδοξος».