Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση του Μακεδονικού. Μια φωτιά που δε λέει να σβήσει και που ανατροφοδοτείται από το κύμα αντιδράσεων που αντιμετωπίζουν υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιχείρηση «Βόρεια Ελλάδα» που ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Η προσπάθεια κορυφαίων στελεχών να πείσουν τον κόσμο για τα καλά της συμφωνίας των Πρεσπών δεν φέρνει αποτέλεσμα και σίγουρα θα επιστρατευτεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κάποια στιγμή προκειμένου να επιχειρήσει την αλλαγή του κακού κλίματος.

Δεν είναι απλά οι φήμες περί δημοσκοπικής κατάρρευσης σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας. Είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να πείσει την κοινή γνώμη για τα οφέλη του νέου «Μακεδονικού». Οπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες. Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του ανέμεναν τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος στη Μακεδονία, που όμως δεν έρχεται. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επιτελικά στελέχη κάνουν λόγο για «μαύρη τρύπα» μέσα στην οποία έχει πέσει το κυβερνών κόμμα.

Τα όσα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες με αποδοκιμασίες κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και με τη μικρή συμμετοχή στις ομιλίες τους, αναδεικνύουν την προβληματική κατάσταση για το κυβερνών κόμμα στη Μακεδονία. Η πληγή δεν κλείνει και σχεδόν όλες οι επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων γίνονται μέσα σε εχθρικό κλίμα όπως μεταδίδεται σχεδόν από όλους τους νομούς πάνω από τα Τέμπη.

Θα αναβληθεί το ταξίδι;

Σε αυτό το σκηνικό, ακόμα στον… αέρα είναι η επίσκεψη του Τσίπρα στα Σκόπια μια κίνηση που ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα. Αν και στο τραπέζι υπάρχει η 2α Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία της μετάβασης του Πρωθυπουργού στα Σκόπια, εντούτοις έγκυρες πηγές έλεγαν χθες ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο. Και αυτό διότι πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις σε μερικά ζητήματα, όπως π.χ. στο θέμα των σχολικών εγχειριδίων, για το οποίο θα συνεδριάσει αύριο η αρμόδια επιτροπή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

Ακόμα και η χθεσινή τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ δεν βοηθάει την αποφόρτιση της έντασης. Ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας πέταξε χθες το μπαλάκι στην Αθήνα αναφορικά με τη «μακεδονική γλώσσα» όταν ρωτήθηκε εάν ομιλείται και στο ελληνικό έδαφος η συγκεκριμένη γλώσσα. Επειτα από το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC για την «αόρατη μειονότητα της Ελλάδας, τους Μακεδόνες Σλάβους», έριξε και αυτός αλάτι στην πληγή της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας στο πρακτορείο ειδήσεων MIA ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια.

Η προβληματική αυτή κατάσταση προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις στον Βορρά καταγράφουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης σε όλους τους νομούς από τη Λάρισα και πάνω. Η μακεδονική πολιτική σάρισα πλήττει καίρια τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό, ενώ οι υποψήφιοι που στηρίζει σε δήμους και περιφέρειες πληρώνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.