Μέρα σημαντικότατων αποφάσεων για το Brexit είναι η σημερινή, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την πρόταση της Τερέζα Μέι για παράταση του Βrexit μέχρι της 30 Ιουνίου.

Το «μενού» της σημερινής Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζητήσεις για  το Brexit, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, για θέματα ανταγωνιστικότητας της ενιαίας αγοράς και για την κλιματική αλλαγή. Το Brexit αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους ηγέτες της Ε.Ε. να τοποθετούνται επί της πρότασης που κατέθεσε με επιστολή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με την οποία ζητεί να δοθεί τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με δηλώσεις του χθες στον Τύπο σημείωσε πως μια μικρή παράταση στο Brexit θα μπορούσε να γίνει δεκτή υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Το ίδιο επανέλαβαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι σήμερα στη Σύνοδο.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατά μίας τρίμηνης αναβολής – Απαισιόδοξος ο Γιούνκερ

Η Κομισιόν είναι αντίθετη σε μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι δεν περιμένει ότι θα υπάρξει απόφαση για το Brexit κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μεγάλες χειρονομίες προς την Μεγάλη Βρετανία και τώρα το Λονδίνο πρέπει από την πλευρά του να προσφέρει σαφήνεια. Δεν θα γίνει ούτε μετα-διαπραγμάτευση ούτε επαναδιαπραγμάτευση ούτε θα δοθούν επιπλέον εγγυήσεις ή παραχωρήσεις».

«Σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε σήμερα ο Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Tαγιάνι: Η όποια παράταση δεν πρέπει να ξεπερνά την 18η Απριλίου

H τελική ημερομηνία για τη συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις Ευρωεκλογές είναι η 18η Απριλίου επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την παρέμβασή του στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ενημέρωσα τους ηγέτες ότι όποια παράταση δοθεί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 18η Απριλίου», τελευταία προθεσμία προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις ευρωεκλογές στις 23-26 Μαΐου.

Ο Αν. Ταγιάνι δήλωσε επίσης ότι «όποια παράταση ξεπερνάει» την ημερομηνία διενέργειας ευρωεκλογών θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» και θα προκαλέσει «νομικά προβλήματα».

Μέρκελ: Καλύτερη η παράταση από την άτακτη έξοδο

Θα κάνουμε γα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Μία παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία. Μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα». Η κυρία Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.