Δεν υπάρχουν σχέσεις χωρίς σημεία τριβής και δύσκολες συζητήσεις. Το ζήτημα είναι πως επιλέγεις να διαχειριστείς τυχόν διαφωνία με τον σύντροφό σου, ειδικά εάν προκύψει όταν είναι μπροστά το παιδί σου. Τι είναι αυτό που δεν πρέπει επ’ ουδενί να κάνει ο γονιός σε μια διαφωνία, που ενδέχεται να εξελιχθεί σε καβγά με έντονα συγκρουσιακά στοιχεία;

Δεδομένου ότι το παιδί θα εισπράξει την ένταση πιο έντονα, ενώ ένας καβγάς μπορεί να το τραυματίσει, αφού ταράζεται η αίσθηση ασφάλειάς του, καλό είναι σε μια τέτοια περίπτωση, κι εφόσον ο καβγάς μοιάζει να είναι μονόδρομος, να προσέξεις ως προς τα εξής:

Όταν σου… έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι το λογικότερο είναι να προσπαθήσεις να κερδίσεις χρόνο προκειμένου να ηρεμήσεις και να διαχειριστείς την αιτία της κρίσης σε επόμενο χρόνο, με καθαρό μυαλό.

Σε περίπτωση που δεν μπορείς να αποφύγεις τον καβγά, αφού σκεφθείς πως θα αντιδρούσες όντας παιδί παρακολουθώντας έναν ομηρικό καβγά ανάμεσα στους γονείς και τι θα ένοιωθες, προσπάθησε να λειτουργήσεις με βάση τη λογική κατά τη διάρκεια της όποιας συζήτησης.

Μέτρησε αργά μέχρι το δέκα ή πάρε βαθιές αναπνοές πριν απαντήσεις ή αντιμετωπίσεις το έτερόν σου ήμισυ και την αιτία του επικείμενου καβγά.

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις τον καβγά κάντο αλλά λειτούργησε με σεβασμό απέναντι στον σύντροφό σου χωρίς να υποπέσεις σε ακρότητες, αποκλείοντας χαρακτηρισμούς, σαρκασμό και επιθετικότητα και αποφεύγοντας βαρύγδουπες δηλώσεις για το ταίρι σου οι οποίες γράφονται ανεξίτηλα στο μυαλό του παιδιού.

Αντιμετώπισε τυχόν διαμάχη επιστρατεύοντας το χιούμορ σου, το οποίο (γιατί όχι;) μπορεί να λειτουργήσει και ως κλειδί στην επίλυση μιας διαφοράς.

Πάντα πριν αρχίσεις έναν καβγά, σκέψου αν πράγματι αξίζει τον κόπο και εάν μπορείς να πετύχεις κάτι μέσα από τον τσακωμό.

Διαφώνησε ανοιχτά με τον σύντροφό σου, αφού ο καβγάς κάποιες στιγμές συνιστά έκφραση μιας υγιούς σχέσης και τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν το μήνυμα ότι μπορεί και να συμβεί.

Αν δεν καταφέρεις να αποφύγεις τον τσακωμό μπροστά στα παιδί, φρόντισε να ζητήσεις μετά συγνώμη από το ταίρι σου μπροστά του. Επίσης δείξε στο παιδί ότι η κατάληξη ενός καβγά μπορεί να είναι η συμφιλίωση και η επίλυση των διαφορών. Έτσι καταλαγιάζουν τυχόν αισθήματα ανησυχίας του παιδιού ότι η μαμά και ο μπαμπάς έχουν πρόβλημα.

Να θυμάσαι ότι στις σχέσεις που στηρίζονται σε γερά θεμέλια και μακροημερεύουν δεν έχει σημασία ποιος θα βγει από πάνω, σημασία έχει να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο, αφού η κοινή ζωή θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορείς να δώσεις στο παιδί που λειτουργεί μιμητικά για τη διαχείριση των σχέσεων.