Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σοβαρά από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε ύποπτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένοπλοι υπάρχουν. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα.

Η Dailymail μεταδίδει βίντεο που, όπως υποστηρίζει, δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά. Ο άνδρας φαίνεται να βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και να φτάνει στην είσοδο του τζαμιού.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook τη στιγμή που πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο τζαμί.

Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του ενός εκ των δραστών είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant). Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Τάραντ είναι Αυστραλός, 28 ετών.

«Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Ο ένας από τους δράστες απομακρύνεται με το αυτοκίνητό του μετά την τραγωδία που προκάλεσε (NZ Herald)

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με απογραφή του 2013.

φωτό Reuters

Ο νεοζηλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και 30». Υπάρχουν 40 ως 50 τραυματίες, κατά την ίδια πηγή.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκε να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ο δράστης ενώ πυροβολεί (NZ Herald)

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Το εσωτερικό του αυτοκινήτου ενός εκ των δραστών (NZ Herald)

Πηγή: ΑΠΕ