Την υποχρεωτική τοποθέτηση ενός «μαύρου κουτιού» στα αυτοκίνητα, παρόμοιο με αυτό των αεροπλάνων, σκοπεύει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη µείωση των θανάτων και τραυµατισµών λόγω οδικών ατυχηµάτων.

Η πρόταση, την οποία υπέβαλαν προ ημερών οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς, υιοθετήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με 22 ψήφους έναντι δύο και χωρίς αποχές.

Σύμφωνα με την πρόταση, η τοποθέτηση «μαύρου κουτιού» γράφει το «Έθνος», θα είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να γίνει σε όλα τα οχήµατα που θα κυκλοφορούν στην ΕΕ.

Στα αυτοκίνητα, σε αντίθεση με τα αεροπλάνα, το «μαύρο κουτί» θα περιορίζεται στην καταγραφή παραµέτρων σχετικών µε τις εξωτερικές συνθήκες κ.ο.κ. Ωστόσο τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του θα αποφασιστούν στο εγγύς µέλλον.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά, θα περιλαμβάνονται και οι «περιοριστές ταχύτητας» που θα χρησιµοποιούν δεδοµένα από το GPS ή/και κάµερες αναγνώρισης των σηµάτων κυκλοφορίας, για να καθορίζουν την ανώτατη ταχύτητα που επιτρέπεται να κινείται το αυτοκίνητο, ανάλογα µε την οδική σήµανση.

Οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακάµπτουν τους περιοριστές, ωστόσο θα υπάρχουν ηχητικά και προειδοποιητικά σήµατα, όπως περίπου συµβαίνει σήµερα µε τις ζώνες ασφαλείας.