Το μυστικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.» (Κλειστό Δορυφορικό Δίκτυο) για την αντικατάσταση του συστήματος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί αλλά και οι αρχηγοί στα σώματα ασφαλείας, αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Πρόκειται για την αντικατάσταση 220 τηλεφώνων – τα γνωστά «κόκκινα» τηλέφωνα ή τριψήφια – με ένα κλειστό και απόλυτα ελεγχόμενο από το Δημόσιο και τον Στρατό σύστημα επικοινωνιών που δεν μπορούν να «σπάσουν» ξένες μυστικές υπηρεσίες και χάκερ.

Οπως αποκαλύπτεται από το σχέδιο «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.», τα προηγούμενα χρόνια οι επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο ήταν «σουρωτήρι». Μπορούσαν δηλαδή να υποκλαπούν πανεύκολα οι συνομιλίες, ενώ ακόμα και σήμερα το πρόβλημα της κουλτούρας, δηλαδή του τρόπου που αντιμετωπίζουν τις επικοινωνίες τους συνολικά τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος, παραμένει άλυτο.

Με τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχουν χτυπήσει κόκκινο και τους ξένους πράκτορες να αλωνίζουν εντός των συνόρων, η Ελλάδα είχε πολλά προβλήματα στον σημαντικότερο ίσως τομέα για μια σύγχρονη χώρα: τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, δηλαδή τη διασφάλιση ότι κρίσιμες πληροφορίες και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας δεν είναι εξαρχής γνωστές σε όσους θέλουν να βλάψουν τη χώρα.

-Γιατί εγκαθίσταται το νέο σύστημα τηλεπικοινωνιακής θωράκισης σε Προεδρικό Μέγαρο, Μαξίμου, Υπουργεία, Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις;

-Ποιος θα έχει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος;

-Ποια τα προβλήματα του ισχύοντος συστήματος;

-Γιατί απαγορεύτηκε η εισαγωγή μηχανημάτων υποκλοπής (βαλιτσάκια);

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη εκδοσή των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο

Στο φως το απόρρητο σχέδιο «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.» κατά των υποκλοπών