Σχεδόν 8 μήνες μετά τη «μαύρη Δευτέρα» που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους, στελέχη και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που πρωταγωνίστησαν τη μοιραία βραδιά της τραγωδίας είτε αναβαθμίστηκαν είτε παρέμειναν στις θέσεις.

Ο Νίκος Χανιάς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος για το Μάτι αποκαλύπτει ότι κατά τις πρόσφατες κρίσεις του Ιανουαρίου στη Πυροσβεστική, ο Αρχηγός του Σώματος, Β. Ματθαιόπουλος, και ένας εκ των 20 κατηγορούμενων, διατήρησε στις θέσεις τους τα βασικά στελέχη που διαχειρίσθηκαν τη κρίση την τραγική νύχτα της 23ης Ιουλίου.

Με συνέντευξή του στο liberal.gr τονίζει πως «το μήνυμα που στέλνει η κίνηση αυτή είναι ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα ίδια ακριβώς πρόσωπα στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Απομακρύνθηκαν άλλοι

Σημειώνει ακόμη πως αξιωματικοί που επιχείρησαν να μιλήσουν για τα λάθη, το χάος, την ασυννενοησία και όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα, απομακρύνθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με δυσμένεια. Ερωτηθείς αν επτάμισι μήνες μετά, έχουμε διδαχθεί κάτι από τη τραγωδία, απαντά ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική βελτίωση στο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών, και δεν αποκλείει να ζήσουμε σύντομα και άλλες τραγωδίες.

«Έρχεται δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση, με μια κεντρική πολιτική απόφαση, που φέρει τις υπογραφές των μελών του ΚΥΣΕΑ, και επιλέγει για την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος τον άνθρωπο, ο οποίος ήταν εκείνη τη μοιραία βραδιά ο επιχειρησιακός αρχηγός. Σημειωτέον ότι ο ίδιος βρίσκονταν εκείνη τη νύχτα στο συντονιστικό κέντρο, δεν είχε φυσική παρουσία στο Μάτι, όταν μόνο και μόνο η ιδιότητά του, δηλαδή του επιχειρησιακού αρχηγού, αυτό επιβάλει. Ο επιχειρησιακός αρχηγός είναι παρών στον τόπο της πυρκαγιάς, προκειμένου να οργανώνει τις επιχειρήσεις και να αντιμετωπίζει επί τόπου όλες τις παραλείψεις. Και παρ’ όλα αυτά, αντί η κυβέρνηση να του επιρρίψει τις ευθύνες που του αναλογούν, εκείνη τον προήγαγε σε αρχηγό του Σώματος.» σημειώνει ο κ. Χανιάς.

Με άλλα λόγια, λέει σε άλλο σημείο,  στον τόπο της καταστροφής, η ηγεσία της Πυροσβεστικής παραμένει ακριβώς η ίδια και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς.

«Όσο για τον υψηλόβαθμο αξιωματικό στον οποίο ανήκει η φράση «μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα… Τα όρνια να μείνουν εκεί», στις πρόσφατες κρίσεις παρέμεινε και αυτός στο Σώμα» πρόσθεσε.