Την μακροχρόνια υποψία ιστορικών επιβεβαίωσαν αρχαιολόγοι σχετικά με το Αλκατράζ, μια από τις γνωστότερες φυλακές που λειτούργησαν επί 95 χρόνια: Η φημισμένη φυλακή υψίστης ασφαλείας είχε χτιστεί πάνω σε στρατιωτικό οχυρό του Εμφυλίου Πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, κάτω από το Αλκατράζ στο οποίο έχουν «φιλοξενηθεί» διαβόητοι κακοποιοί και εγκληματίες, ανάμεσά τους και ο Al Capone, οι ερευνητές ανακάλυψαν υπόγεια κτήρια και σήραγγες.

Μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα αναφέρει πως η ομάδα των ειδικών χρησιμοποίησε ραντάρ διείσδυσης εδάφους, επίγειους σαρωτές λέιζερ, χάρτες και εικόνες ώστε να επιβεβαιωθούν σχετικά με τις αρχικές τους υποψίες.

Στο δημοσίευμά τους, το οποίο έγινε στο Near Surface Geophysics, αναφέρεται ότι κάτω από τα ογκώδη κτήρια υπάρχουν δωμάτια γεμάτα με πυρομαχικά και σήραγγες που αρχιτεκτονικά θυμίζουν τον 19ο αιώνα.

«Αυτό αλλάζει πραγματικά την εικόνα των πραγμάτων» δήλωσε στο PBS ο συντάκτης της μελέτης και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Binghampton. «Βρίσκονταν ακριβώς κάτω από τα πόδια μας».

Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν τώρα περισσότερες μελέτες για να ανακαλύψουν τι άλλο βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια.