Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την περιοχή Πέρα της Κωνσταντινούπολης, με τους κατοίκους να βρίσκουν φακέλους με χρήματα στις πόρτες τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι φάκελοι παραδίδονταν από ομάδα ανθρώπων, ένας από τους οποίους ισχυρίστηκε πως ακολουθούν απλά εντολές του αφεντικού τους.

Οι έκπληκτοι κάτοικοι έχουν αρχίσει και αναρωτιούνται ποιος μπορεί να είναι αυτός ο ευεργέτης, τον οποίο αποκαλούν «Χιζίρ», που για τους μουσουλμάνους θεωρείται ο Άγιος Βασίλης τους.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κάθε φάκελος περιέχει 1000 τουρκικές λίρες (περίπου 163 ευρώ), ποσό που θεωρείται ωστόσο πολύ σημαντικό για μία φτωχή οικογένεια.

Ένας από τους αποδέκτες των φακέλων αποκάλυψε πως ένα πρωί που είχε ξυπνήσει για την προσευχή του, ένας νεαρός άντρας τον πλησίασε και αφού του έδωσε τον φάκελο, του είπε: «Πάρτε τον κύριε. Είναι για τα ψώνια σας».

Ο Γιασάρ Μπιλγκίν, κάτοικος της περιοχής, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören αποκαλύπτοντας πως «δεν ξέρω ποιος το κάνει, αλλά χάρη σε αυτόν πολλά νοικοκυριά γεμίζουν με χαρά. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους σαν αυτόν».

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της 40χρονης διαμονής μου σε αυτή τη γειτονιά… Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους επιχειρηματίες. Τουλάχιστον 20 οικογένειες έλαβαν δωρεές για τις οποίες έχουμε ακούσει, αλλά ο αριθμός (των ευεργετημένων) είναι σίγουρα υψηλότερος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με άλλο κάτοικο, ο μυστηριώδης φιλάνθρωπος εντοπίζει τα νοικοκυριά που έχουν περισσότερη ανάγκη και δωρίζει χρήματα ανάλογα με το βιοτικό τους επίπεδο. Έτσι, ενώ ορισμένα νοικοκυριά έλαβαν μόνο ένα φάκελο, άλλα έλαβαν μέχρι και τρεις.

«Βλέπουν τα σπίτια που πραγματικά έχουν ανάγκη και αφήνουν φακέλους την πόρτα τους. Αλλά ποιος είναι και γιατί το κάνει, κανείς δεν ξέρει. Ακούσαμε ότι 10 με 15 οικογένειες έχουν πάρει χρήματα. Αλλά στη γειτονιά μας υπάρχουν κι άλλοι που έχουν ανάγκη. Τώρα έχουμε έναν άνθρωπο κοντά μας. Ο θεός να τον ευλογεί. Σε εμένα δεν έχουν έρθει, όμως σε αυτούς που πήγαν πραγματικά είχαν ανάγκη» δήλωσε ένας άλλος κάτοικος.