Tριακόσιοι αμερικανοί στρατιώτες, 37 ελικόπτερα τριών τύπων (Apache, Black Hawk και Chinook), 4 UAV’s (μη επανδρωμένα εναέρια μέσα), πολύ μεγάλος αριθμός στρατιωτικών οχημάτων και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός των αμερικανικών δυνάμεων, της 4ης Ταξιαρχίας επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τους αποχαιρέτησε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μαζί του ήταν και ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας.

Όπως ήταν αναμενόμενο ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι αυτή θα ωφελήσει τη Θεσσαλονίκη:

«Παραμένω πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς αποκαθίσταται η Θεσσαλονίκη στον ιστορικό της ρόλο ως πρωτεύουσας των Βαλκανίων, πύλης των Δυτικών Βαλκανίων προς τις διεθνείς αγορές», είπε συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως βασικού συστατικού στην όλη διαδικασία.

Ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε ότι: «Ήταν μια θετική εμπειρία για τον αμερικάνικο στρατό και τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό στρατό. Απολαύσαμε τις φανταστικές δυνατότητες που μας δόθηκαν για να εξασκηθούμε και εκμεταλλευτήκαμε τη μοναδική τοποθεσία της Ελλάδας». Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στάθηκε περισσότερο στην υψηλότατη επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, ενώ δήλωσε πως: «σε κάθε ευκαιρία είναι πανέτοιμες να υπερασπιστούν με τον καλύτερο τρόπο την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι μας έλεγαν οι Αμερικανοί χειριστές προηγουμένως, ότι βρήκαν αυτή τη συνεργασία εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική».