Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτηρίζοντας την έκδοση του 10ετούς πολύ επιτυχημένη πέρα από κάθε προσδοκία.

«Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια», τονίζει ο υπουργός, μετά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, από το οποίο το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με την απόδοση να κλείνει τελικά στο 3,9% χαμηλότερα από την αρχική εγγραφή στόχου ήταν στο 4,125%. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η μεγάλη ζήτηση, που υπερέβη γρήγορα τα 10 δισ. ευρώ. Έτσι δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο νέο εύρος επιτοκίου, αυτή τη φορά στο 3,9%-4%.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την ικανοποίησή του δήλωσε:

«Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια.»

» Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να πετάξει νέες σπόντες και στη ΝΔ, με αφορμή την πετυχημένη έκδοση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές».