Τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο αναγνωρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος σημειώνει  ότι «καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία, είπε ότι «αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός σημείωσε πως «παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».

Η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία κρίνεται βαρύνουσας σημασίας, προκάλεσε εντύπωση, δεδομένου ότι ετέθη από τα πιο επίσημα χείλη ευθέως θέμα σοβαρού ατυχήματος στον αέρα ή τη θάλασσα του Αιγαίου μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια της ομιλίας του πάντως, ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, κάνοντας λόγο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου, αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στη συνάντησή μας στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών και της οικονομικής συνεισφοράς της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, επανήλθε στα ελληνοτουρκικά λέγοντας «είμαστε πάνω από το 2%. Ο κόσμος αισθάνεται ότι είναι ασφαλής όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει πόλεμο άλλα ειρήνη και για την ειρήνη απαιτείται ισχυρή Ελλάδα. Η προσπάθεια είναι να διατηρήσουμε ειρήνη με μια χωρά προκλητική που διεκδικεί πράγματα που δεν της ανήκουν και παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο» ανέφερε, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει φροντίσει να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο.