Χωρίς καμία συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν με τις συνομιλίες να διακόπτονται μάλλον απότομα, καθώς ακυρώθηκε τόσο το γεύμα εργασίας που είχε προγραμματιστεί μεταξύ τους όσο και μια κοινή τελετή.

Η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι: «Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία εξαιτίας των αιτημάτων της Πιονγκγιάνγκ να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της, σχολιάζοντας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ότι:«Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς (από τις διαπραγματεύσεις) και αυτή ήταν μία από αυτές».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του, όμως «όχι αυτές που θέλαμε εμείς». Γι’ αυτό «δεν μπορούσαμε να άρουμε όλες τις κυρώσεις», υπογράμμισε ο Τραμπ από το ξενοδοχείο JW Marriott στο Ανόι.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Δεν χρειάζεται «να μιλάμε για ενίσχυση των κυρώσεων (…) Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα που πρέπει να ζήσουν», εκτίμησε.

Παράλληλα ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ φιλική» τη δεύτερη συνάντηση που είχε με τον Κιμ. «Συμπαθεί ο ένας τον άλλο. Υπάρχει μία θέρμη μεταξύ μας και ελπίζω ότι αυτό θα παραμείνει έτσι», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε ο Ντ. Τραμπ η Πιονγκγιάνγκ δεν θα προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές, καθώς ο Κιμ «δήλωσε ότι δεν θα κάνει δοκιμές πυραύλων ή ρουκετών ή οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τα πυρηνικά».

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση με τον Κιμ, ο Τραμπ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας απλώς: «Θα δούμε αν θα γίνει», αν και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να καταλήξει σε μια καλή συμφωνία με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.