Άγνωστοι που κρύβονται πίσω από τη φωτογραφία της τρομακτικής κούκλας Momo, συνεχίζουν να προσεγγίζουν ανηλίκους μέσω Whatsapp και να τους στέλνουν φωτογραφίες βίαιου περιεχόμενο, ζητώντας από τα παιδιά να υλοποιήσουν με κίνδυνο τη ζωή τους, επικίνδυνες προκλήσεις.

Μέσω του Momo Challenge συχνά τα παιδιά καλούνται να αυτοτραυματιστούν, ενώ η τελική πρόκληση είναι πάντα η αυτοκτονία.

Η κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου

Σύμφωνα όμως  με τα όσα μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο BBC, αυτή δεν είναι καν η «κορυφή του παγόβουνου» στην υπόθεση, καθώς όπως φαίνεται  το Momo Challenge, συνδέεται με συλλογή προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών από χάκερς.

Στο «παιχνίδι», μία άγνωστη επαφή στέλνει έναν αριθμό και ζητά από τα υποψήφια, ανήλικα θύματα να συνδεθούν στο WhatsApp. Στη συνέχεια αρχίζει η κακοποιητική συμπεριφορά: σε ένα βίντεο, οι δράστες ζητούν από τα παιδιά να κόψουν τον λαιμό τους με μαχαίρι. Σε κάποιο άλλο, απειλούν τις οικογένειές τους. «Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές και, φυσικά, μιμητές πλέον», εξηγεί η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας που κάνει λόγο για ηλεκτρονικό «ναρκοπέδιο».

Η αστυνομία εξηγεί τώρα πώς τέτοιου είδους πρακτικές είναι ενδεικτικές των αναρίθμητων κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένο οι ανήλικοι, οι οποίοι συχνά υποχρεώνονται να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, εξαιτίας της πίεσης των συνομηλίκων τους. «Αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα που προσέλκυσε την προσοχή (…) το 2017 ήταν η Μπλε Φάλαινα, τώρα είναι η Momo, μετά θα είναι κάτι άλλο», εξηγούν οι αρχές.

Με όπλο του YouTube και κρυφά apps

Οι δράστες βρίσκουν συνεχώς τρόπους και εφαρμογές που συχνά είναι δύσκολο για τους γονείς να τις αντιληφθούν. «Για αυτό είναι κρίσιμο, να επικοινωνούν οι γονείς με τα παιδιά για τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν».

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, αρκετά σχολεία προειδοποιούν τους γονείς πως βίντεο του Momo Challenge προβάλλονται, εμβόλιμα, ακόμα και σε φαινομενικά αθώα βίντεο – παγίδες με την Πέπα το Γουρουνάκι και το δημοφιλές παιχνίδι Fortnite.

Το Momo Challenge φαίνεται να συνδέεται με τουλάχιστον δύο θανάτους ανηλίκων και η αστυνομία συνιστά από τους γονείς να ελέγχουν συστηματικά τους λογαριασμούς των παιδιών τους, και να τους μιλούν ανοικτά σε περίπτωση που αυτά αλλάξουν απότομα συμπεριφορά ή αρχίσουν να έχουν πολλαπλούς λογαριασμούς στο Διαδίκτυο.

Η άλλη άποψη

Το NSPCC, ένας βρετανικός οργανισμός για την προστασία των παιδιών και οι Σαμαρείτες, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Momo challenge είναι βλαβερό αναφέροντας παράλληλα πως η υστερία με την οποία κάλυψαν το γεγονός τα Μέσα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ευάλωτα άτομα ενθαρρύνοντάς τα να σκεφτούν τον αυτοτραυματισμό. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και εκπρόσωπος των Σαμαριτών.

Επιπλέον, το Κέντρο για το Ασφαλές Διαδίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις», ενώ το YouTube ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία από βίντεο που να προβάλλουν το Momo challenge στην πλατφόρμα του.

Ακόμη το NSPCC είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως το φαινόμενο αποτελεί απειλή για τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ανέφερε πως έλαβε περισσότερα τηλεφωνήματα από τα Μέσα παρά από γονείς που ανησυχούσαν.

Ειδικοί στην ασφάλεια των παιδιών, υποστηρίζουν πως η ιστορία εξαπλώθηκε εξαιτίας εύλογων φόβων για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, το μοίρασμα μη επιβεβαιωμένου υλικού σε τοπικές ομάδες στο Facebook και χάρη σε επίσημες δηλώσεις της βρετανικής αστυνομίας και σχολείων οι οποίες βασίστηκαν σε ελάχιστα δεδομένα. Παρότι αρκετοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες έσπευσαν να μοιραστούν δημοσιεύσεις για τον κίνδυνο αυτοκτονίας, υπάρχουν φόβοι πως επιδείνωσαν την κατάσταση τρομάζοντας τα παιδιά και διαδίδοντας εικόνες που σχετίζονται με τον αυτοτραυματισμό.

Η Κατ Τρεμλετ, εκ μέρους του Κέντρου για το Ασφαλές Διαδίκτυο, σχολίασε πως οι δημοσιεύσεις αυτές, παρότι έγιναν με τις καλύτερες προθέσεις, το μόνο που κατάφεραν ήταν να κεντρίσουν την περιέργεια των νεότερων ατόμων.

Η αρχή του Momo Challenge

Παρά το γεγονός ότι το Momo Challenge κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάμεσα στα παιδιά της σχολικής ηλικίας με διάφορες μορφές από πέρυσι, η πρόσφατη διάδοσή του φέρεται να ξεκίνησε από μια και μόνο ανάρτηση μιας μητέρας σε μια ομάδα του Facebook για τους κατοίκους του Westhoughton, μιας μικρής πόλης της κομητείας του Λανκασάιρ.

Η δημοσίευσή της, σύμφωνα με πληροφορίες βασίστηκε σε ένα ανέκδοτο που άκουσε ο γιος της στο σχολείο. Η ανάρτησή της έγινε viral και η τοπική εφημερίδα την αναμετέδωσε, ενώ στη συνέχεια τα εθνικά και παγκόσμια Μέσα ακολούθησαν.

Η εικόνα της Mοmo, αρχικά ενός έργου τέχνης που φτιάχτηκε για μια ιαπωνική έκθεση τρόμου, διακινείται στο διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια, όμως μόλις πέρυσι συνδέθηκε με μη επιβεβαιωμένες κατηγορίες ότι έφηβοι παρακινούνταν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν τους εαυτούς τους μέσω μηνυμάτων στο WhatsApp.