Το «άδειασμα» της Κομισιόν σχετικά με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και Ταμεία, φέρνει σε πραγματικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση που έχει επενδύσει σε αυτό το μέτρο πολλά για την ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της.

Ενδεικτική της σημασίας που έχει για νοικοκυριά και επαγγελματίες, κατ’ επέκταση για την λεγόμενη πραγματική οικονομία, η ρύθμιση αυτή είναι οι καθημερινές σχεδόν αναφορές υπουργών της κυβέρνησης στο ζήτημα.

Ιδιαίτερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διαβεβαιώνει το τελευταίο διάστημα σχεδόν καθημερινά ότι από μέρα σε μέρα η ρύθμιση έρχεται.

Και τώρα έρχεται η Κομισιόν και… παγώνει το χαμόγελο στα χείλη, αφού σύμφωνα με τους δανειστές η ρύθμιση αυτή εάν τελικά έρθει θα αργήσει, αφού μένουν πολλά τεχνικά σημεία προς επεξεργασία και διευκρίνηση.

Περισσότερο δε, εκθέτει την κυβέρνηση η αναφορά της Κομισιόν για διαβεβαίωση των θεσμών από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύει στο προσεχές μέλλον να αναθεωρήσει το σχήμα των δόσεων για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς χρειάζεται ακόμη να εξεταστούν τεχνικά και άλλα ζητήματα.

Οι επισημάνσεις αυτές της Κομισιόν προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονη ανησυχία, αλλά και οργή για «παιχνίδια» με ένα θέμα που πραγματικά καίει τους πολίτες.

Έσπευσε λοιπόν το υπουργείο Εργασίας, να καθησυχάσει τονίζοντας ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές θα εφαρμοστεί σίγουρα, αλλά με μια μικρή καθυστέρηση, καθώς -όπως παραδέχεται- πράγματι απαιτείται η ρύθμιση κάποιων τεχνικών λεπτομερειών.

Η Κομισιόν βάζει στον πάγο τις 120 δόσεις…

Στη δεύτερη έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης η Κομισιόν αναφέρει ότι:

«Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά αναφέρει: «The government has informed the European institutions that they do not intend to proceed in the near future with revisions to instalment schemes for tax debt and social security debt, as they need to undertake further technical analysis and reflection. It is important to avoid negative risks to public revenues and to safeguard the payment culture, as these were core objectives of the reforms in public revenue collection enacted during the financial assistance programmes».

…και το υπουργείο Εργασίας τις ξαναζεσταίνει

Σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω πηγές από το υπουργείο εργασίας τόνιζαν ότι η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, θα προχωρήσει κανονικά.

Συγκεκριμένα τόνιζαν: «Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η ρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχει περιγραφεί».

Απαντώντας δε στο επιχείρημα της Κομισιόν περί διαφάλισης της κουλτούρας πληρωμών, οι ίδιοι σημείωναν ότι «δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών κι αυτό το έχουμε κάνει γνωστό στους Θεσμούς, οι παρατηρήσεις των οποίων είναι συνήθως αυτού του τύπου».

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, θέμα για το οποίο επίσης στην έκθεση την Κομισιόν εκφράζονται ενστάσεις, πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η αύξησή του ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων, γεγονός που θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και θα ενισχύσει τη θετική δυναμική της οικονομίας και της απασχόλησης.