Από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Ωκεανίδας» για ακόμη μία φορά θα εντοπίζονται στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Αρνητικές θερμοκρασίες (υπό το μηδέν) σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα κατέγραψε το δίκτυο του ΕΑΑ/meteo το πρωί της Κυριακής, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ταυτόχρονα παραμένουν πολύ θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο, καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου.

Συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Η «Ωκεανίς» έχει φέρει χιόνια ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, όπου παρατηρούνται δυσχέρειες στην κυκλοφορία.

Κλειστοί δρόμοι και διακοπές ρεύματος στην Αττική

Στην Αττική παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι προς Πάρνηθα και η Περιφερειακή Πεντέλης-Νέας Μάκρης, ενώ νωρίτερα αποκλείστηκε και η οδός Ομορφοκκλησιάς στη Νέα Ιωνία λόγω πτώσης δένδρου. Στην οδό Βικέλα στον Άγιο Ελευθέριο έπεσε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από την οδό Κουρτίδου προς τη λεωφόρο Κηφισού.

Το τελευταίο 24ωρο η πυροσβεστική έχει λάβει περισσότερες από 250 κλήσεις στην Αττική και πάνω από 150 στην υπόλοιπη Ελλάδα, από πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια με τα αυτοκίνητά τους,  καθώς και για κοπή δέντρων, απομάκρυνση αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τον αέρα και μεταφορά ασθενών -κυρίως για αιμοκάθαρση.

Οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν με οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν 3 στη Λήμνο, ένας στην Σάμο, ένας στην Αλεξανδρούπολη και ένας στην Χαλκιδική.

Μέχρι και ενάμιση μέτρο το χιόνι στα Τρίκαλα

Από δέκα εκατοστά μέχρι και ενάμιση μέτρο, σε ορισμένα ορεινά σημεία είναι το ύψος του χιονιού στο νομό Τρικάλων, ενώ συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση.

Αυτά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, όπως και ότι σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στην προσπάθεια επιχειρούν 44 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων. Το εθνικό οδικό δίκτυο σύμφωνα με τον ίδιο είναι ανοιχτό και δεν υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Άνεμοι και χιόνι στην Εύβοια

Στην Εύβοια χιονίζει από το πρωί, και παράλληλα επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού δέχεται η Κεντρική και Βόρεια Εύβοια.

Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού η κυκλοφορία έχει διακοπεί για τα φορτηγά και λεωφορεία ενώ για τα ΙΧ αυτοκίνητα μόνο με αλυσίδες.

Στην περιοχή της Στενής η περιφέρεια επεμβαίνει με πέντε μεγάλα εκχιονιστικά μηχανήματα καθώς συνεχίζεται η χιονόπτωση στα χωριά από την Αγία Άννα και πάνω, όπως και στον Κρυονερίτη, την Κοκκινομηλιά και την Κερασιά.

Η κατάσταση όσο περνάει η ώρα γίνεται πιο δύσκολη ενώ οι προβλέψεις μιλούν για συνέχιση της κακοκαιρίας μέχρι την Δευτέρα. Όπου δεν χιονίζει, επικρατεί βροχόπτωση και ανεμοθύελλα.

Προβλήματα και στην Πελοπόννησο

Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και της Κορινθίας, έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό  Πατρών – Τρίπολης, από το 75ο  χιλιόμετρο,  έως το 90ο  χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Ηλείας, στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Άργους από το 25ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Αργολίδας και στις παρακάτω περιοχές της Αρκαδίας:

– Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Κοσμά-Γερακίου, από το 15ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Μαρίου- Αγίου Δημητρίου, από το 27ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Ελάτης- Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας- Βυτίνας.

Στην Κορινθία είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

-Στην επαρχιακή οδό. Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

-Από το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιάτου.

-Από το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού  Δερβενίου.

-Από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο  της επαρχιακής οδού Λυκούργιας.

Να σημειωθεί ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Τέλος, στο νομό Μεσσηνίας, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό  Σπάρτης-Καλαμάτας από το 23,5ο χιλιόμετρο, έως το 38,5ο χιλιόμετρο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Αναλυτικά πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 01 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 01 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονιά στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της ηπείρου και της δυτικής στέρεας. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα από τα βόρεια

Θερμοκρασία: Σπό 02 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως το πρωί. Στα υπόλοιπα χιονόνερο η χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά στην ανατολική στέρεα – Εύβοια 200-300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 300-500 μέτρα), που από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά 9 και τοπικά στα νοτιά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: Στα δυτικά βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως το πρωί. Στα νοτιά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Στα νοτιά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα νοτιά από 08 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς.