Τη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού ως αρχή του κράτους πρόνοιας και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά ανάλογα με την απόδοση της εθνικής οικονομίας και το κόστος ζωής, ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε εκδήλωση του κοινοβουλίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

«Κάθε εργασία αξίζει έναν δίκαιο μισθό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τους κατώτατους μισθούς» τόνισε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Ο κατώτατος μισθός πρέπει να γίνει βασική αρχή της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε ταυτόχρονα στο μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου: «Σε είκοσι χρόνια, καμία χώρα της ΕΕ δεν θα είναι μέλος της ομάδας G7».

Και όποιος θέλει να καταργήσει την Ευρώπη, θα πρέπει να επισκεφθεί τα στρατιωτικά νεκροταφεία, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν δίστασε να αποστασιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.

«Δεν υπάρχει κάτι το κοινό μεταξύ του κ. Ορμπαν και εμού. Η θέση του δεν είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ» τόνισε ο Γιούνκερ και κάλεσε τον υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, να εξετάσει αν χρειάζεται τις ψήφους του Ορμπαν.

«Υπάρχουν φωνές που απλώς δεν θέλουν» πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι θεωρεί το Brexit ως «την πιο τραγική μεταπολεμική απόφαση στην Ευρώπη» μετά το 1945.