Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας -με φόντο τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό- ότι ο κ. Τσίπρα βρίσκεται σε απόγνωση και μοιράζει υπουργεία σε πρόθυμους».

«Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες;» είναι η διακύβευση των εκλογών υπογράμμισε  η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «όσο μένει η κυβέρνηση χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη χώρα».

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1,  είναι πλάνη να θεωρήσει κάποιος ότι με αυτοδυναμία της ΝΔ «φεύγει ο Τσίπρας», καθώς θα αφορά μια «πρόσκαιρη απομάκρυνση του κ. Τσίπρα», ενώ επιπλέον θα δώσει αυτοδυναμία στη ΝΔ, η οποία δεν έχει προβεί σε ουδεμία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα και τις ευθύνες των κυβερνήσεών της για την κρίση της χώρας. «Προσπαθούμε να βάλουμε φρένο στην επιστροφή της ΝΔ, είμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από την ΝΔ και σύμμαχοί μας είναι οι προοδευτικοί πολίτες» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι με ένα ισχυρό ΚΙΝΑΛ όχι μόνο «απομακρύνεται ο Τσίπρας και η παρέα του», αλλά «μπορούμε πλέον να συζητήσουμε με προοδευτικούς πολίτες και τους αγωνιστές από τον χώρο της αριστεράς, γιατί υπάρχουν εκεί άνθρωποι που έχουν δώσει αγώνες και έχουμε μάθει να τους σεβόμαστε».

Η κ. Γεννηματά είπε ότι η χώρα είναι αδύνατο να προχωρήσει «με τη θηλιά στο λαιμό που έβαλε ο κ. Τσίπρας, με την υπεφορολόγηση και τους έμμεσους φόρους που διαλύουν τη μεσαία τάξη και δεν οδηγούν σε ανάπτυξη». Σημείωσε ότι με ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με ελληνική ταυτότητα που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη, μπορεί να γίνει συζήτηση και με τους εταίρους στους οποίους «δεν αρκεί η δέσμευση του δημοσίου πλούτου για 99 χρόνια, όταν εξακολουθούν η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης και η διανομή επιδομάτων ελεημοσύνης αντί ενός σταθερού κοινωνικού κράτους». Χαρακτήρισε ως «το τελευταίο ανέκδοτο» τα περί «εξόδου από τα μνημόνια», αναφέροντας ότι ο κ. Τσίπρας «εξειδικεύεται στα βαφτίσια», ενώ πρόσφατα «βαφτίζει τον εαυτό του κεντροαριστερό».

Με αφορμή την υπουργοποίηση των Θ. Μωραΐτη και Α. Τόλκα, είπε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απόγνωση, σκέπτεται την προσωπική του επιβίωση και γι’ αυτό «κάνει delivery υπουργείων σε «πρόθυμους»», ενώ σημείωσε ότι «η προσπάθεια λεηλασίας πέφτει στο κενό». Η Φ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι η ίδια εξελέγη από την βάση του ΚΙΝΑΛ, επιμένοντας σε ένα τέτοιο τρόπο εκλογής, «με σημαία την ηθική στην πολιτική» γιατί η έλλειψη αυτής της ηθικής «κάνει την πολιτική αποκρουστική».

Ερωτηθείσα για τον κ. Θεοχαρόπουλο, καταρχήν σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν είναι «άθροισμα στελεχών, ούτε κλαμπ» και διερωτήθηκε «κατά πόσο οι κρίσεις κορυφής αγγίζουν τους πολίτες». «Δυναμώνουμε κάθε μέρα, ένα κύμα φουντώνει και αυτό φοβάται ο κ. Τσίπρας ο οποίος δεν θα καταφέρει να το ανακόψει» πρόσθεσε. Ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ οδεύει προς συνέδριο καθώς ενόψει τριών εκλογικών αναμετρήσεων «θέλουμε εκλεγμένα όργανα τα οποία θα παίρνουν αποφάσεις, ενώ πρέπει να δώσουμε το «στίγμα» μας μπροστά στην αναμέτρηση και από το «Σχέδιο Ελλάδα» να φανούν οι άξονες για προγραμματικές συμφωνίες».

Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι σχέσεις της με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πολύ καλές, καθώς κοινός στόχος είναι η ενίσχυση του προοδευτικού πόλου έναντι της συντήρησης «που εκφράζουν και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει την «Καραμανλική συνιστώσα» και ταυτόχρονα είναι «χορηγός του Μητσοτάκη» καθώς δεν κάνει καμία κριτική στη διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009 και κρύβει «κάτω από το χαλί τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση». Προς επίρρωση της άποψής της, υπενθύμισε ότι «η ΝΔ βιάστηκε να δηλώσει ότι δεν θα προτείνει ΠτΔ από τον προοδευτικό χώρο». Επέρριψε ευθύνες εξίσου στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ για την πόλωση «που δεν οδηγεί πουθενά, ούτε προσελκύει επενδύσεις και δημιουργεί κλίμα που δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση».

Η Φ. Γεννηματά κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ ώστε να καταστεί η δύναμη-ανάχωμα σε αυτές τις πολιτικές, αλλά και για να μπορεί από καλύτερη θέση να συζητήσει με βάση το πρόγραμμά του, καθώς, όπως είπε, «είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε με αυτούς που θα εκλέξει ο ελληνικός λαός».

Ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε ότι το μέτρο καθυστέρησε δύο χρόνια, επιβάλλεται με υπουργική απόφαση και όχι κατόπιν συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων και ταυτόχρονα η όποια αύξηση εξανεμίζεται με τη μείωση του αφορολόγητου για την οποία έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι, με την επίσης δέσμευση της κυβέρνησης για πλεονάσματα ύψους 3,5% και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανάπτυξη, οδηγούμεθα σε υπερφορολόγηση και περικοπές των δημοσίων επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους. Στην παρατήρηση για τα «πολύ βαρύτερα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου» απάντησε ότι τότε υπήρχε αναμονή ανάπτυξης, αναφερόμενη, στη συνέχεια, στο «καταστροφικό πρώτο εξάμηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη».

Τέλος, η Φ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει πρόταση για τον κατώτατο μισθό, ότι «η μοναδική προστασία για τα σπίτια ήταν εκείνη του ΠΑΣΟΚ» καθώς και ότι το ΚΙΝΑΛ, αν και δεν διαθέτει 50 βουλευτές, κατέθεσε πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση με άξονες την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, τα εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και την εκπαίδευση.