Την προεκλογική του υπόσχεση να καταπολεμήσει την «τρομοκρατία στα τρόφιμα» θυμήθηκε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στην Τουρκία άρχισαν να λειτουργούν αυτές τις μέρες οι δημοτικές λαϊκές αγορές, οι οποίες διαθέτουν φρούτα και λαχανικά σε ιδιαίτερα μειωμένες τιμές.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, προκαλώντας ανησυχίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της κάλπης στις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την υπόσχεση του τούρκου προέδρου οι δημοτικές αγορές, σταδιακά θα αρχίσουν να προσφέρουν κι άλλα αγαθά με εκπτώσεις, όπως απορρυπαντικά. Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση διασφαλίζει τις χαμηλές τιμές.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται στην αύξηση του κόστους εργασίας, στο αυξημένο κόστος για την αγορά πετρελαίου και λιπασμάτων, και στην κακοκαιρία που έχει πλήξει εύφορες εκτάσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές.

Ο κ. Ερντογάν αντιτείνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται σε «σπέκουλα» και σε ύπουλους καταστηματάρχες που συσσωρεύουν απόθεμα ώστε να πουλήσουν όταν θα ανέβουν οι τιμές.

Ενόψει και των δημοτικών εκλογών στις οποίες το κόμμα του Ρ. Ερντογάν αναμένεται να δεχτεί μεγάλες πιέσεις στις μεγάλες πόλεις ο τούρκος πρόεδρος έχει διατάξει αυτοψίες σε αποθήκες και αγορές.

Επίσης κάνει λόγο – σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική του – για εκστρατεία σκιωδών παραγόντων κατά της Τουρκίας με όπλο τις τιμές του φαγητού, δίχως να παρουσιάσει αποδείξεις.