Έκκληση στο Υπουργείο Υγείας απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει άμεσα μέτρα, δεδομένης της ανησυχητικής αύξησης των θανάτων που έχουν καταγραφεί από τη γρίπη.

Σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ, κάνει λόγο για κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξαιτίας των αποτυχημένων πειραματισμών του Υπουργείου Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικά δυσμενή ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ειδικότερα, μετά τη διακοπή των συμβάσεων, με τον ΕΟΠΥΥ των παθολόγων, των γενικών ιατρών και των παιδιάτρων στις 31/07/2018,υπάρχουν Νομοί της περιφέρειας που δεν έχουν συμβεβλημένους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας, επέλεξε να αποδυναμώσει -κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης- τα Κέντρα Υγείας, απολύοντας εκατοντάδες έμπειρους και καταξιωμένους ιατρούς.

«Σήμερα 1.200 γιατροί, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατομμυρίων κατοίκων ,αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ,τόνισε τα εξής:

«Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, για το θλιβερό ρεκόρ, των θανάτων από γρίπη στη χώρα μας. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αποτέλεσμα ,οι ασθενείς να μη βρίσκουν πλέον εύκολα, συμβεβλημένο γιατρό. Έτσι καταφεύγουν ακόμα και με συμπτώματα απλής ίωσης, στα δημόσια νοσοκομεία προκαλώντας συμφόρηση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη .Επίσης οι ασθενείς ,για να μην πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη, καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και φτάνουν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην πρόληψη της επιδημίας, καθώς την κρίσιμη περίοδο του Φθινοπώρου, κατά την οποία έπρεπε να γίνει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, με τη διακοπή των συμβάσεων των γιατρών, με τον ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες είχαν χάσει την πρόσβαση, στο γιατρό που τους παρακολουθούσε».